Welke haag blijft groen in de winter?

Je wilt natuurlijk het hele jaar door privacy in de tuin. Bovendien is het vaak een uitdaging om ervoor te zorgen dat een tuinontwerp er in de winter goed uitziet. Daardoor wordt steeds vaker gekozen voor een wintergroene haag. Een wintergroene heg is veelal een bladhoudende haag, waardoor het heel jaar door een natuurlijke en frisse tuin blijft. Je hebt dan misschien nog één vraag over: welke wintergroene haagplanten moet je kiezen? Gelukkig beantwoorden we die vraag, maar ook nog andere vragen over wintergroene hagen in dit artikel.

Populairste wintergroene hagen

Hieronder de zeven populairste wintergroene hagen:

  • Laurierhaag
  • Japanse hulsthaag
  • Taxushaag
  • Coniferenhaag
  • Haag van kardinaalsmuts
  • Olijfwilg haag
  • Klimophaag

Zijn er nog meer wintergroene haagplanten?

Ja, natuurlijk zijn er nog veel meer keuzes in wintergroene haagplanten. Je kunt hierbij denken aan de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel of berberis. Waar de eerder genoemde haagplanten echt volledig bladhoudend zijn, zijn er ook haagplanten die enkel in strenge winkels hun bladeren verliezen. Let hierop bij het kopen van de haag om ervoor te zorgen dat je zeker bent van een volledig groene tuin in de winter.

Zijn wintergroene haagplanten ook winterhard?

Nee, niet iedere wintergroene haag is ook automatisch winterhard. Andersom geldt hetzelfde. Een klimophaag of olijfwilg zijn hagen die meer aandacht nodig kunnen hebben tijdens een strenge winter. Ook de Griselinia littoralis is niet winterhard. Zo, nu we de uitzonderingen hebben gehad kunnen we ook vermelden dat de andere wintergroene haagplanten winterhard zijn. Ze kunnen daarmee uitstekend tegen lage temperaturen zoals we in Nederland gewend zijn.

Voordelen wintergroene haag

Een wintergroene haag heeft veel voordelen. Je hebt het hele jaar door voldoende privacy, zonder dat in de herfst de privacy verdwijnt. Want juist in de donkerste periode van het jaar wil je de meeste privacy hebben. Daarnaast draait het ook om de uitstraling. Hierbij zorgt een wintergroene haag ervoor dat de tuin ook in de winter groen oogt, en niet kaal wordt.

Kant-en-klare wintergroene haag

Je hebt tegenwoordig de keuze uit een jonge haag, maar ook een kant-en-klare, al voldoende gegroeide haag. Je hebt hierdoor direct een zichtdichte haag in de tuin, zonder dat hier jaren aan groei aan vooraf gaan. De haag heeft reeds een vertakking en de juiste hoogte voor de haag. De meeste kant-en-klare hagen zijn de taxus, laurierkers, klimop, Ilex crenata, olijfwilg, wintergroene liguster en diverse coniferenhagen zoals de thuja en Japanse lariks. Het is wel belangrijk een kant-en-klare wintergroene haag na planten voldoende te bewateren. Op die manier went de haag en groeit deze ook op de nieuwe plek direct door.

Wanneer wintergroene haag planten?

Je kunt een wintergroene haag in pot het hele jaar door aanplanten. Wanneer de haag in de volle grond komt te staan is het belangrijk deze niet te planten bij vorst of extreme warmte. De beste periode blijft echter de herfst en de winter. Je voorkomt zo schade aan de wortelkuit van de plant, waardoor de wintergroene haag wellicht niet of later in volle glorie te bewonderen zal zijn in jouw tuin. Help daarnaast jezelf: als de grond bevroren is betekent dat voor jou een stuk meer moeite om de gaten voor de heg uit te graven.

Welke wintergroene haag in mijn tuin?

In een eerdere alinea hebben we de verschillende mogelijkheden van wintergroene hagen verzameld, waardoor je al een beter beeld hebt van de opties. Uiteindelijk is de keuze afhankelijk van wat past bij jouw tuinontwerp. Elke wintergroene haag matcht namelijk met een bepaalde stijl tuin of een bepaald tuinontwerp. Hieronder de verschillende tuinstijlen en bijpassende haagsoorten.

  • Universeel: een haag die past in veel ontwerpen is de Laurierkers. Ook binnen deze plantenfamilie kun je weer verschillende kanten op, waardoor de haag optimaal past bij het tuinontwerp.
  • Klassiek: in een klassiek tuinontwerp past een Japanse huls goed. Ook de Japanse huls is verkrijgbaar in verschillende soorten. Met name als vervanger van de buxus, die steeds minder voorkomt in de Nederlandse tuin, wordt de Japanse huls vaak gekozen.

Wintergroene haagplanten kopen

Je hoeft voor het bestellen van wintergroene haagplanten tegenwoordig niet meer op pad. Je bent niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid bij een lokale kweker. In plaats daarvan kun je online eenvoudig wintergroene haagplanten kopen. Je kunt dan tevens de keuze maken uit jonge haagplanten of juist volgroeide haagplanten. Kortom, niet meer afhankelijk van beschikbaarheid bij de lokale kweker, maar zekerheid over haagplanten met het vertrouwen van tientallen andere kopers van online wintergroene haagplanten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]