Woonkamer, keuken en/of woonkeuken?

Wanneer je een keuken gaat verbouwen heb je de vrijheid om zelf te kiezen over de indeling. Ook is dit het moment om eventueel muren weg te halen, deuren te plaatsen of de doorgang tussen keuken en woonkamer anders te maken. Die keuze: dus of je kiest voor een gesloten of open keuken is een lastige. Daardoor kijken we in dit artikel naar de voordelen en nadelen van beide soorten keukens.

Woonkeuken

Open keuken (de woonkeuken)

Bij een woonkeuken zijn woonkamer en keuken samen in dezelfde ruimte. Je ziet dit vaak bij appartementen, maar ook bij nieuwe huizen wordt vaker gekozen voor een open keuken.

  • Voordelen open keuken: met een open keuken heb je meer contact met eventuele gasten, maar ook met de rest van je huishouden. Voor het creëeren van een open keuken wordt vaak een muur doorgebroken. Daardoor lijkt de totale ruimte groter. Ook met kinderen is een open keuken ideaal. Zij spelen immers in de woonkamer, terwijl jij in de keuken ook hen in de gaten kunt houden.
  • Nadelen open keuken: het is bij een open keuken enorm belangrijk om een goede afzuigkap te nemen. De geur vanuit de keuken verspreidt zich immers automatisch door de hele woonkamer. Ook geluiden van een vaatwasser hoor je bij een open keuken natuurlijk ook, al worden deze steeds stiller. Tot slot is het vanuit het oogpunt van energieverbruik goed om te beseffen dat je beide nu moet verwarmen. Je kunt er niet voor kiezen om de keuken niet te verwarmen.

Gesloten keuken (aparte woonkamer en keuken)

Bij een gesloten keuken zijn de woonkamer en keuken beide in een aparte ruimte.

  • Voordelen gesloten keuken: in een afgesloten keuken blijven geurtjes van het koken, maar ook geluiden van de apparatuur beter in deze ruimte. Je hebt daardoor in de woonkamer minder ‘last’. Een gesloten keuken bespaart ook energie wanneer je ervoor kiest de keuken niet te verwarmen. Tot slot is er een ander, praktisch voordeel en dat is dat je vanuit de woonkamer eventuele afwas of rommel niet ziet.
  • Nadelen gesloten keuken: doordat je bij een gesloten keuken te maken hebt met twee ruimtes zullen beide ruimtes kleiner aanvoelen. Je hebt tijdens het koken minder sociaal contact met de woonkamer en ook de kinderen in de gaten houden is lastiger wanneer jij in een afgesloten ruimte bent.

Ideeën opdoen: hoe pak je dat aan?

Er zijn tal van manieren om woonkamer inspiratie op te doen. Hieronder zetten we de in onze ogen beste manieren voor jou op een rij.

  • Platformen: je hebt op internet veel communities waar wooninspiratie wordt verzameld. Een voorbeeld is Hoog, waar o.a. architecten en interieurarchitecten hun projecten delen. De projecten zijn luxe uitgerust, waardoor je zelf deze luxe kunt overnemen of de beste onderdelen voor jou eruit kunt halen.
  • Boeken: partijen zoals Hoog brengen ook boeken met interieur inspiratie uit. Zo hebben zij The Best Dutch Interior Design en Kitchen Design als inspiratie voor keuken design. In kleinere vorm kunnen we hierbij natuurlijk ook kijken naar tijdschriften als VTWonen.
  • Woonblogs: naast de bekende tijdschriften heb je op internet tal van woonblogs. Je kunt van bijvoorbeeld eens via Google zoeken naar jouw interieurstijl, plus het woord inspiratie of blog. Je vindt dan blogs, maar kunt ook de afbeeldingen in duiken.
  • Pinterest: voor afbeeldingen kun je naast in Google ook goed bij Pinterest terecht. Zij hebben, met een grote voorsprong, de meeste foto’s en sfeerimpressies van keukens en woonkeukens in alle stijlen. Er is daardoor zonder twijfel ook een situatie die overeenkomt met die van jou, waardoor de keuze eenvoudiger wordt.
  • Showrooms: je kunt online natuurlijk veel inspiratie opdoen, maar met de keuze tussen een keuken of een woonkeuken kan het ook lonen om keukenshowrooms te bezoeken en daar inspiratie op te doen. Je kunt hier de keukens namelijk ook voelen en kunt meten hoe de keuken zich verhoudt tot jouw huis. Ben je al verder, dan kun je vaak ook een 3D tekening laten maken van het beoogde resultaat.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]