Zelf zonnescherm monteren: de voordelen en nadelen

Je kunt ervoor kiezen een vakman in te huren voor het ophangen van een zonnescherm, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag gaan. In dit artikel bekijken we alle voordelen en nadelen van zelf een zonnescherm ophangen. Aan de hand van al deze factoren kun jij uiteindelijk bepalen of het in jouw situatie beter is om zelf aan de slag te gaan of een vakman in te huren.

Zonwering

Wat is jouw situatie?

Voordat je aan de slag gaat met het monteren van jouw zonnescherm is het belangrijk om te kijken naar de situatie waarin het zonnescherm opgehangen gaat worden. Die situatie bepaalt bovendien veel in de opties die je moet kiezen bij het samenstellen van jouw zonnescherm. Ook zelf een zonnescherm op maat samenstellen? Je vindt de mogelijkheden bij Zonweringfabriek.

Voordelen

Hieronder bekijken we allereerst alle voordelen van het zelf ophangen van een zonnescherm.

  • Je bespaart geld: misschien wel het belangrijkste argument om zelf jouw zonnescherm op te hangen is de prijs. Een groot deel van de kosten van een zonnescherm worden bepaald door de kosten van de monteur. Koop je een zonnescherm zonder monteur, dan kun je bovendien een zonnescherm direct af fabriek bestellen. Door de grotere volumes kunnen deze aanbieders stukken beter inkopen en ben je niet afhankelijk van tussenhandel. Zo win je dus niet alleen op de kosten van de monteur, maar ook op de productieprijs.
  • Snellere levering: doordat je niet afhankelijk bent van de planning van de monteur, en enkel van de levering afhankelijk bent heb je jouw zonnescherm snel hangen. Met name in de zomer lopen de planningen van de monteurs vol en duurt de plaatsing van een zonnescherm langer. Dit voorkom je door het zonnescherm zelf te plaatsen. Door de directe inkoop bij de fabriek concurreer je ook niet met andere aanbieders, waardoor je snel aan de beurt bent.
  • Instructievideo’s: er zijn op Youtube tegenwoordig tal van instructievideo’s beschikbaar. Ook sommige aanbieders bieden deze video’s bij hun producten zodat je ook exact voor die zonneschermen kunt zien hoe jij ze eenvoudig aan de gevel monteert.

Nadelen

Natuurlijk, ook het zelf plaatsen van zonwering heeft nadelen, die bekijken we hieronder.

  • Geen volledige ontzorging: ja, een monteur neemt de volledige montage van jou uit handen, maar er is zoals eerder benoemd genoeg informatie te vinden op internet. Daarom denken wij dat je het zelf echt wel moet kunnen. Aan jou om te bepalen of de voordelen opwegen tegen het niet volledig ontzorgd worden.
  • Je moet zelf inmeten: een zonwering zelf plaatsen betekent ook dat je hem ook zelf zult moeten inmeten. Kies een standaard maat die past of kies voor zonwering op maat. In dat geval kun je nog exacter zijn. Blijkt het zonnescherm uiteindelijk niet te passen, dan ben je natuurlijk wel zelf verantwoordelijk. Zorg er daarom goed dat je het goed opmeet, en ten minste één keer na meet (of dit samen doet met een ander persoon). Zo kun je ook dit nadeel eigenlijk naast je neerleggen.
  • Tijdsinvestering: natuurlijk bespaart het geld, maar de investering die je doet is in tijd. Bepaal daarom of de tijdsbesparing van uitbesteden aan een monteur voor jou opweegt tussen de tijd die je bezig bent. Zorg dat je goed bent voorbereid om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn met het ophangen van het zonnescherm.
  • Lastige situaties: in sommige situaties is het gewoon niet handig om zelf aan de slag te gaan met het ophangen van zonwering. Denk dan aan hoge plekken of wanneer je geen hulp hebt bij het ophangen van het zonnescherm. Ga in zulke gevallen niet zelf aan de slag, maar schakel de hulp in van een professional.

Conclusie: plaats jij zelf jouw zonnescherm?

Bepaal zelf de eindconclusie op basis van alle voordelen en nadelen. Ben je een beetje handig, dan kun je tegenwoordig voldoende informatie op internet vinden om een zonnescherm op te hangen. De tweede stap is dan de beslissing of de tijdsinvestering de besparing waard is. In veel gevallen mag dit antwoord met ja beantwoord worden. Zeker omdat je extra geld bespaart door direct van de fabriek in te kopen zonder alle tussenstappen voor groothandelaren.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]