Zijslaapkussen: alles over zijslaapkussens

Een zijslaapkussen: wat is het eigenlijk en hoe kan het jou helpen? In dit artikel kijken we naast deze belangrijke vragen ook naar de inzetbaarheid, voor wie een zijslaapkussen geschikt is en hoe je het kunt gebruiken. Vervolgens kijken we naar de belangrijkste voordelen, waardoor jij aan het einde van dit artikel expert bent in zijslaapkussens. Je weet er alles over en kunt zo eenvoudig kiezen of een zijslaapkussen een oplossing is voor jou.

Zijslaapkussen

Wat is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen is een kussen dat zich onderscheid door de lange, smalle vorm. In veel gevallen wordt één been op het zijslaapkussen gelegd. Op die manier liggen zorgt voor verlichting aan de heupen en ruggengraat. Ook is een zijligkussen te gebruiken voor mensen die hun hoofd willen laten rusten op het kussen.

Een zijslaapkussen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waarbij welke vorm geschikt is voor een bepaald type toepassingen. Zo zijn U-vormige en C-vormige kussens te gebruiken voor mensen die ondersteuning willen voor hun hele lichaam. Een rechthoekig kussen alleen voor ondersteuning van een been.

Hoe zijslaapkussen uitzoeken?

Een zijslaapkussen kopen, daarvoor moet je latten op bepaalde zaken, die elk bepaalde doelstellingen hebben. Welke zijn voor jou belangrijk?

  • Flexibiliteit: een belangrijke eigenschap van een zijslaapkussen is dat het met jou meebeweegt gedurende de nacht. Gemiddeld wissel je namelijk minimaal één keer per nacht van positie, waardoor ook het zijslaapkussen flexibel genoeg moet zijn om mee te buigen tijdens de slaap.
  • Ondersteunend en vormbaar: het tweede belangrijke aspect is dat het zijligkussen zacht is, maar ook ondersteuning biedt tijdens het slapen. Is het zijslaapkussen te dik of veert deze te hard, dan kunnen je spieren niet ontspannen in de meest optimale positie en gaat ook het effect van het zijslaapkussen verloren.
  • Koel en comfortabel: we kennen in Nederland veel verschillende temperaturen, kou in de winter en hitte in de zomer. Kies daarom een zijligkussen van een materiaal als katoen, rayon of polyester. Het kussen moet hiervoor koel aanvoelen en vocht absorberen. Je wil er op die manier graag, en bij elke omstandigheid, tegenaan liggen.
  • Vorm en grootte: zoals al benoemd in vorige paragraaf zijn er verschillende vormen en maten zijligkussens verkrijgbaar. De meeste zijligkussens hebben een lengte van 120 cm, waardoor ze bij de meeste Nederlanders de armen en knieën ondersteunen. Wil je ook dat een zijligkussen de enkels ondersteunt, dan kun je kiezen voor een zijligkussen van 240 cm lang. Qua vorm is een U-vormig of C-vormig kussen ideaal voor mensen die ondersteuning willen voor hun hele lichaam. Een rechthoekig kussen alleen voor ondersteuning van een been.

Voor wie is een zijslaapkussen geschikt?

Het gebruik van een zijslaapkussen is niet direct voor specifieke doelgroepen, maar eigenlijk voor iedereen die ondersteuning zoekt tijdens het slapen. Echter zijn er wel verschillende groepen waarvoor een zijslaapkussen extra interessant kan zijn.

  • Zwangere vrouwen: met name later in de zwangerschap wordt de buik zwaarder, waardoor deze zwaarder weegt. Met name tijdens de slaap kan dit tot ongemakken leiden, waarbij vrouwen wordt aangeraden op hun zij te slapen. Een zijligkussen kan dan voor extra comfort leiden. Voor zwangere vrouwen wordt aangeraden te kiezen voor een C-vormig of U-vormig zijligkussen.
  • Zijslapers: de meeste zijslapers zijn altijd op zoek naar de juiste houding voor hun heupen, schouders en knieën. Een zijslaapkussen zorgt dan voor een betere ondersteuning van de wervelkolom.
  • Mensen met rugpijn: een van de belangrijkste voordelen van een zijslaapkussen is de ondersteuning en verlichting van de belasting op o.a. de rug. De spieren kunnen zich ontspannen, waardoor met name rugpijn wordt verminderd. Ook kan deze ontlasting gedurende de nacht zorgen voor betere prestaties overdag.
  • Mensen die herstellen van een operatie: na een operatie kan het niet altijd om in de favoriete slaaphouding te liggen. Een manier om toch op verschillende manieren te kunnen slapen kan een zijslaapkussen zijn, die tegelijkertijd ondersteuning biedt.
  • Mensen met chronische pijn: hierbij geldt hetzelfde als mensen die herstellen van een operatie. Vaak moeten zij verschillende posities proberen om uiteindelijk op een fijne manier te slapen. Een zijslaapkussen biedt dan de mogelijkheid om op meer posities te liggen en daarmee het lichaam minimaal te belasten. De werking is hierbij natuurlijk wel in grote mate afhankelijk van de bron van de chronische pijn.

Hoe gebruik je een zijligkussen?

Eigenlijk is het gebruik van een zijligkussen erg eenvoudig. Je legt het kussen langs je lichaam. Vervolgens leg je het kussen tussen je benen, terwijl je op je zij ligt. Vervolgens omarm je het zijligkussen met je armen, waarna je lekker kunt slapen en de belasting voor je onderrug, heup, knieën en benen afneemt.

Wat is het nut van een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen zorgt ervoor dat de belasting voor de onderrug, heup, knieën en benen afneemt. Voor mensen waarbij deze plekken gevoelig zijn kan dit de slaap daardoor verbeteren en het ligcomfort verhogen. Een betere slaap leidt tot tal van voordelen, waaronder beter herstel na een operatie en allerlei andere lichamelijke voordelen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]