Zwembadranden: dit zijn de mogelijkheden

Er zijn veel verschillende manieren om een zwembad in je tuin te integreren. De traditionele blauwe randen uit kunststof zijn van al deze mogelijkheden waarschijnlijk de minst elegante. Een schone, duurzame en aantrekkelijke optie is om rond het zwembad speciale keramische tegels te (laten) leggen die sierlijk overlopen in het zwembad. Deze tegels zijn uitermate geschikt voor zwembadranden en vloeren en gaan lang mee.

Zwembadranden

De voordelen van keramische tegels

Keramische tegels worden in allerlei situaties gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn badkamers en keukens. Daar worden onder andere vloeren en aanrechten uit keramisch materiaal gevormd. Dit materiaal is van nature ruw waardoor je er niet snel op uitglijdt, zelf als het nat is. Daarom is het één van de beste keuzes voor plekken waar vaak water op de vloer ligt. Ze zijn veilig en bestendig tegen allerlei materialen waarmee ze in die situaties in aanraking kunnen komen.

Keramische zwembadranden zijn duurzaam en veilig

Door de samenstelling zijn keramische tegels uitermate goed bestendig tegen water, vorst, vuil en krassen. Daarnaast verkleuren keramische zwembadranden, vloeren en keukenbladen niet, zelfs als ze in aanraking komen met zuren, schoonmaakmiddelen of andere heftige materialen. Een Keramische zwembadrand is daardoor niet alleen elegant, het is ook de schoonste, veiligste en duurzaamste oplossing voor rond je zwembad.

Andere opties

Er zijn veel andere opties voor de invulling van de ruimte rondom je zwembad. Een kunststof rand kan verbonden worden met kunstgras, zeil of tegels, maar dat zorgt voor een minder aantrekkelijk uiterlijk. Soms wordt ook hout, of natuursteen gebruikt. Deze materialen zien er allebei heel mooi uit als ze nieuw zijn. Ze zijn echter ook gevoelig voor vlekken en het gebruik van reinigingsmiddelen zoals chloor. Zelfs als je erg voorzichtig zou zijn met het nuttigen van voedingsmiddelen rond het zwembad en het gebruik van schoonmaakmiddelen, verkleuren deze materialen onder invloed van de zon, regen en wind.

Creëer je favoriete look 

Er zijn veel verschillende soorten keramische tegels beschikbaar. Deze kunnen allemaal gebruikt worden voor je zwembadrand. Natuursteen kan door keramische tegels goed nagebootst worden. Daardoor kun je een prachtige natuurlijk uitziende omgeving vormen rondom je zwembad. Ook tegels die op hout lijken zijn populair. Deze geven een warm uiterlijk en zien er zacht en natuurlijk uit. Donkere tegels geven een strak modern effect door de manier waarop de zwembadrand afsteekt tegen het heldere water.

Op maat gemaakt

Niet elke winkel waar je tegels kunt bestellen levert ook zwembadranden. Dat komt ten eerste doordat niet alle materialen geschikt zijn voor rond het zwembad. Waar keramische tegels het uitermate goed doen, kunnen andere soorten tegels te glad of te kwetsbaar zijn. Daarnaast moeten zwembadranden op maat gemaakt worden om goed aan te sluiten en veilig te zijn. Bedrijven die zich hierin specialiseren zorgen ervoor dat je zwembadrand speciaal voor dit doeleinde op maat gesneden wordt.

De productie van keramische zwembadranden

Een bedrijf kan enkel zwembadranden aanbieden als het zelf over geavanceerde snijmachines beschikt. Elk zwembad heeft namelijk andere afmetingen. Daarnaast moet aan individuele veiligheidseisen worden voldaan. Een zwembadrand hoort altijd een beetje over te hangen om de beste veiligheid te creëren. Er zijn grofweg twee verschillende opties voor de constructiemethode van een zwembadrand uit keramische tegels. 

Afgeronde randen

Bij een zwembadrand met afgeronde randen wordt de rand van de aan het zwembad grenzende tegel rond geschuurd. Daardoor zal het materiaal niet in je huid snijden of schaven bij een verkeerde beweging of een val langs het zwembad. Je kunt ervoor kiezen om enkel de bovenrand van de tegel te laten afronden – dit wordt een ronding van 90 graden genoemd. Het is ook mogelijk om zowel de bovenkant als de onderkant van de overhangende tegels rond te laten schuren. Deze ronding van 180 graden heeft als voordeel dat je ook vanuit het water geen scherpe hoekige kanten tegen zult komen.

Een overhangend randje

De andere optie is een overhangend randje. Om dat te bewerkstelligen wordt een extra strookje keramische tegel verticaal tegen de overhangend rand bevestigd. Zowel de uitstekende tegel als het overhangende randje worden hierbij op 45 graden bewerkt, zodat ze perfect op elkaar aansluiten. Deze methode zorgt voor het meest elegante optische effect, maar heeft als nadeel dat de bovenrand niet zo mooi rond geschuurd kan worden. Het onderste gedeelte van het overhangende randje kan wel rond gemaakt worden.

Een keramische zwembadrand laten maken

Het laten installeren van een keramische zwembadrand is een proces, maar het hoeft niet lang te duren. Ten eerste moet je uitzoeken welk soort tegel het beste past bij jouw tuin en zwembad. Vervolgens moet het zwembad precies opgemeten worden. Ook moet je beslissen welke bouwwijze je wilt gebruiken. Een specialist kan je ondersteunen bij het maken van de juiste keuze door een afweging te maken met behulp van factoren zoals uiterlijk, veiligheid en prijs.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]