10 tips bij aanschaf van een boom

Ben je je tuin aan het opknappen en wil je één of meerdere bomen kopen? Denk dan goed na welke boom of bomen je moet plaatsen. In elke tuin passen weer andere soorten bomen. In dit artikel lees je 10 tips bij de aanschaf van een boom.

10 tips boom tuin uitzoeken

Tip 1: hoe moet de boom eruitzien?

Qua uiterlijk verschillen de bomen nogal. Bedenk daarom een plaatje in je hoofd waar je boom aan moet voldoen. Moet de boom één stam hebben, of ben je meer fan van een boom met meerdere stammen. Dit maakt vooral uit als je de bomen op een rijtje zet. Bij meerstammige bomen kun je er nog doorheen kijken, in tegenstelling tot bomen met één stam.

Tip 2: bepaal de functie van de boom

Wat is de reden dat je een boom koopt? Koop je een boom voor de sier of om meer schaduw in de tuin te creëren? Of wil je graag een boom waar vruchten aan groeien, bijvoorbeeld een kersenboom? Dit is belangrijk om rekening mee te houden tijdens de aanschaf. Ook kun je aan de hand van het soort boom de plek in de tuin bepalen.

Tip 3: koop je een jonge boom of een volwassen boom?

Je kunt een compleet nieuw zaadje planten of een volwassen boom. Als je een jonge boom plant, kan het decennia duren voordat deze helemaal uit is gegroeid. Dit is niet altijd wenselijk, maar wel noodzakelijk om meer nieuwe bomen bij te planten. Wil je sneller resultaat, dan is het aan te raden een volwassen boom te planten. 

Tip 4: een kleurrijke of een groene boom?

De bladeren van de boom kunnen ook heel erg verschillen. Houd je van fleurige bomen? Dan zijn de kleurrijke bloesembomen, bijvoorbeeld, een goede optie. Het kan ook zijn dat je liever een boom met volledig groene bladeren koopt, zoals een eikenboom. Het voordeel hiervan is dat deze het hele jaar groen blijft, terwijl veel kleurrijke bomen in de winter kaal zijn.

Tip 5: bekijk goed of de boom in de zon of de schaduw moet

Sommige bomen hebben een x-aantal zonuren per dag nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven, terwijl andere bomen juist beter gedijen bij een grote hoeveelheid aan schaduw. Zorg dat je weet hoeveel zon er in je tuin komt en bekijk vervolgens goed hoeveel zon je potentiële boom nodig heeft. Ook kun je op safe spellen en bijvoorbeeld een rhodondendron kopen, die in zowel zon als schaduw kan staan.

Tip 6: hoeveel beschutting?

Bomen hebben ook een beschuttende functie. Door hoge bomen met veel bladeren in de tuin te plaatsen, zit je meer uit het zicht van je buren en heb je meer privacy. Dit is vooral fijn voor mensen in rijtjeshuizen of mensen met een tuin aan een drukke weg. In grote, vrijstaande tuinen hoef je hier al minder rekening mee te houden.

Tip 7: let op de grootte van je tuin

Bomen zijn er in alle soorten en maten. Je hebt enorme bomen, maar ook heel kleintjes. Als je een grote tuin hebt, heb je alle keus en kun je vrijwel alle boomsoorten kiezen. In een kleine tuin is het wat lastiger om een goede keuze te maken. Je kunt hier natuurlijk geen enorme bomen in plaatsen, maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar ruimte hebt voor heel kleine boompjes. 

Tip 8: hoe duur mag de boom zijn?

Er bestaan duizenden boomsoorten, die qua prijs ontzettend uit elkaar liggen. De prijs van een boom wordt hoofdzakelijk bepaald door twee dingen: de grootte van de boom en de kwaliteit. De grootte van de boom wordt bepaald door de stamomvang te meten. Dit is de omtrek van de stam op 1 meter van de grond. Hoe groter, hoe duurder. De kwaliteit wordt bepaald door het wortelgestel.

Tip 9: hoeveel onderhoud wil je verrichten?

Bovendien moet je kijken naar het benodigde onderhoud per type boom. Heb jij groene vingers en vind je het heerlijk om in de tuin bezig te zijn? Dan zal het geen probleem zijn om een boom die veel onderhoud nodig heeft aan te schaffen, maar als je er liever niet te veel werk aan wil doen, kun je beter een onderhoudsvriendelijke boom aanschaffen. 

Tip 10: wanneer wil je de boom snoeien?

Bomen moeten nu eenmaal gesnoeid worden, hier ontkom je niet aan. Maar je hebt wel invloed op het moment dat de bomen gesnoeid moeten worden. De meeste bomen moeten in de winter gesnoeid worden, aangezien deze dan niet in de groei zijn. Het voordeel van het snoeien in de winter, is dat het makkelijker is, aangezien de boom minder bladeren heeft. Bomen als de esdoorn en de berk moeten juist in het voorjaar gesnoeid worden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]