10x tips: Hoe kun je écht duurzaam wonen?

Mensen vinden duurzaam wonen vandaag de dag meer dan ooit belangrijk. Dat valt af te leiden uit heel wat verschillende zaken. Wil jij er ook graag een duurzamere levensstijl op nahouden en ben je dan ook op zoek naar interessante tips duurzaam wonen? Wij stellen alvast 10 interessante duurzaam wonen tips aan je voor op deze pagina.

10x tips: Hoe kun je écht duurzaam wonen?

1. Kies voor een echt duurzame energieleverancier

Eén van de meest voor de hand liggende tips duurzaam wonen heeft betrekking tot het uitkiezen van een echt duurzame energieleverancier. Het betreft hier energieleveranciers welke zo goed als uitsluitend stroom leveren welke is opgewekt door duurzame energiebronnen. Het gaat hierbij dan uiteraard om windmolens en zonnepanelen, bijvoorbeeld Zonnepanelen voor je huis – BonGo solar. Op deze manier werken deze bedrijven elke dag opnieuw actief mee aan de transitie naar een echt schone energievoorziening. Welke energieleveranciers nu precies tot de meest duurzame op de markt behoren verandert uiteraard regelmatig. Het wordt dan ook aangeraden om op gepaste tijdstippen even de groene inspanningen van de verschillende energieleveranciers te bekijken.

2. Denk goed na over je woonlocatie

Wil je echt duurzaam wonen? In dat geval is het altijd interessant om grondig na te denken over je woonlocatie. Veel mensen willen bijvoorbeeld graag duurzaam wonen, maar kiezen er voor om zich ergens op het platteland te vestigen. Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee, ware het niet dat je dan vaak rekening dient te houden met een aanzienlijke reistijd. Familie of vrienden bezoeken, naar het werk rijden en / of boodschappen doen, het kan zomaar vereist zijn om er een behoorlijke afstand voor te moeten overbruggen. Echt duurzaam is dat natuurlijk ook niet, in tegendeel.

3. Probeer zo klein mogelijk te wonen

Des te kleiner de woning is waarin je gaat wonen, des te lager ook het energieverbruik zal komen te liggen. Een kleine woning vereist dan ook niet alleen veel minder verlichting, wat ook te denken van een beperktere hoeveelheid aan elektra evenals verwarming? Er voor kiezen om in een kleine(re) woning te gaan wonen is in de praktijk niet uitsluitend duurzamer, daarnaast kan het ook nog eens flink voordeliger zijn voor je portemonnee. Zo sla je twee vliegen in één klap.

4. Maak gebruik van duurzame middelen

Niet alleen bij het aanschaffen van een woning, maar ook bij het in huis halen van bijvoorbeeld bepaalde levensmiddelen wordt het sterk aangeraden om rekening te houden met niet alleen de maatschappelijke, maar ook met de ecologische verantwoordelijkheid waar je op kan rekenen. Wil je er echt een duurzame levensstijl op nahouden? Geef dan indien mogelijk steeds de voorkeur aan producten evenals materialen welke niet schadelijk zijn voor de leefomgeving. Het is uiteraard ook altijd een goed idee om op dat vlak rekening te houden met het energielabel.

5. Kies voor producten met een lange levensduur

Bij het kopen van bepaalde producten dienen deze bij voorkeur steeds aan twee eisen te voldoen. Zo moeten de producten niet alleen attractief, maar ook praktisch zijn in gebruik. Wanneer de producten van je keuze aan deze twee eisen weten te voldoen zal je namelijk kunnen vaststellen dat je er, zeker over de langere termijn veel meer aan zal hebben. Het is dan ook altijd een goed idee om uitsluitend producten te kopen waar je echt wat aan hebt en die je langdurig kan en zal gebruiken. Meer over comfort in combinatie met fijn duurzaamheid: hier lees je alles voor je huis én tuin.

6. Ga voor eco-friendly producten

Eveneens een belangrijke tip die wordt gegeven op vlak van duurzaam wonen heeft betrekking tot kiezen voor eco-friendly producten. Zorg er voor dat je het milieu zo weinig mogelijk schade toebrengt door grondig te controleren of de producten die je gaat aanschaffen wel of niet eco-friendly zijn. Dit lijkt op het eerste zicht misschien slechts een klein verschil te maken, maar sta er dan gerust even bij stil hoeveel verschillende producten je op maandbasis aankoopt. Door per product goed te kijken naar het eco-friendly aspect kan je, in het bijzonder over de langere termijn dus absoluut een structureel verschil maken.

7. Maak gebruik van onuitputtelijke, natuurlijke bronnen

Er zijn op de markt tegenwoordig heel wat (huishoudelijke) producten terug te vinden die tot stand zijn gekomen door gebruik te maken van onuitputtelijke, natuurlijke bronnen. Wanneer je hier rekening mee houdt bij het kopen van nieuwe producten zal je altijd niet alleen de bescherming van ons milieu, maar ook van de dieren voorop stellen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap.

8. Kies bewust voor echte kwaliteitsproducten

Tegenwoordig zijn er van elk product heel wat verschillende varianten op de markt terug te vinden. Heel wat producenten kiezen er voor om een zo optimaal mogelijke kwaliteit te realiseren voor hun producten, maar anderen kijken vooral naar de kostprijs. Dat is op zich wel logisch, want lang niet iedereen beschikt misschien zomaar over de mogelijkheid om steeds de duurste artikelen op de markt in huis te halen. Toch, één van de belangrijkste tips duurzaam wonen heeft betrekking tot het feit dat de echte kwaliteitsproducten op de lange(re) termijn doorgaans het meeste rendement met zich meebrengen. Je kan er dan ook in de praktijk veelal beter voor kiezen om één keer een artikel van 50 euro te kopen dan dat je uiteindelijk toch drie keer een minderwaardig artikel van telkens 20 euro moet kopen.

Ben jij iemand die er altijd voor kiest om echte kwaliteitsproducten te kopen en wil je op die manier graag jouw doelstelling om duurzaam te gaan wonen extra kracht bijzetten? In dat geval is het ook altijd een goed idee om even stil te blijven staan bij de globale waarde van je inboedel. De kans is namelijk groot dat al deze verschillende kwaliteitsproducten samen een niet onaanzienlijk bedrag vertegenwoordigen. Door het afsluiten van een woonverzekering is het in ieder geval mogelijk om je inboedel te verzekeren tegen schade. Mooi wonen gaat dus prima samen met duurzaam wonen. Hier alles voor mooi wonen.

9. Onderschat de impact niet van groen in je tuin

Bij het inrichten van een tuin en terras spreekt het voor zich dat veel mensen er voor kiezen om bloemen en planten te voorzien. Dat is natuurlijk erg leuk, want op die manier kan je zomaar een privé stukje paradijs creëren. Wat veel mensen echter niet weten is dat groen in de tuin en op je terras nog een ander, praktisch voordeel met zich meebrengt. Zo zorgen bomen en planten er tijdens de zomer voor dat je kan rekenen op een lekker, deugddoend stukje schaduw terwijl tijdens de wintermaanden de takken voldoende zonlicht doorlaten om je terras en / of woning te kunnen verwarmen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil je echt duurzaam wonen? Dan is het een absolute must om voldoende groen te voorzien!

10. Verbruik verstandig (zonder verlies aan comfort!)

Veel mensen zijn van mening dat verstandig verbruiken in hun woning er automatisch ook voor zorgt dat ze moeten inboeten op vlak van comfort. Dat is natuurlijk helemaal niet juist. Verstandig verbruiken is dan ook wel degelijk perfect mogelijk zonder dat je hier zelf vervelende gevolgen van ondervindt. Het begint eigenlijk allemaal met de verwarming in huis. Door er voor te kiezen om deze verwarming een graadje lager te zetten blijft het verschil beperkt terwijl je toch een bepaalde besparing op de energiefactuur kan realiseren.

Bovenstaande is niet alles. Hoe vaak gebeurt het bijvoorbeeld niet dat je tijdens een rondje doorheen het huis moet vaststellen dat er verschillende lichten zijn blijven branden in ruimtes die nauwelijks worden gebruikt? Het is normaal dat je dit al eens kan vergeten, maar door bewuster met de verlichting in je woning om te springen is het zeker mogelijk om duurzamer te gaan wonen. Ook op dit vlak hoef je overigens helemaal geen rekening te houden met een verlies aan comfort, in tegendeel. De ruimtes waar je het licht in uit doet zijn immers op dat ogenblik niet eens in gebruik.

Weet je deze duurzaam wonen tips ten volle te benutten? In dat geval kan je niet alleen duurzaam wonen, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat dit zowel over de middellange als lange termijn alleen maar (zeer) gunstig is voor jouw financiële situatie!

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]