De huizenmarkt staat op zijn kop: de afgelopen maanden zijn de prijzen in een enorm tempo gestegen en nog altijd zet die stijging door. Huizenzoekers zitten met hun handen in het haar. Elk huis waar ze op reageren, wordt flink overboden, waardoor ze alsnog misgrijpen. Mensen zijn de wanhoop nabij en weten niet meer wat ze moeten doen. Gelukkig zijn er toch nog wat opties waarmee je een huis kunt bemachtigen in deze tijd. Je leest 10 tips in dit artikel.
Tip 1: denk eens aan een opknapper
Als je een beetje handig bent, moet je een opknapper eens overwegen. Niet alleen is vraagprijs van zo’n soort huis een stuk lager, je profiteert ook van andere voordelen. Banken lenen namelijk wat extra geld uit als je dat in een duurzame verbouwing steekt. Ook bij de gemeente kun je er leningen voor aanvragen. Denk aan de duurzaamheids- en energiebespaarlening. En laat opknappers nou net de soort huizen zijn die een duurzame verbouwing kunnen gebruiken.
Tip 2: een huis in een andere wijk
Je kunt wel hartje centrum willen wonen, maar die huizen zijn simpel gezegd heel duur. Kijk daarom wat verder en sluit andere wijken niet meteen uit. Ook deze kunnen dicht bij verschillende voorzieningen liggen en bovendien zijn deze een heel stuk goedkoper.
Tip 3: bekijk het aanbod van corporaties
Kijk verder dan alleen Funda. Woningcorporaties bieden vaak koopwoningen voor mooie prijzen, die Funda niet wil aanbieden. Vooral opknappers vind je hier voor een mooi bedrag. Tevens heb je bij het kopen van een woning via corporaties minder concurrentie van beleggers, aangezien veel woningcorporaties eisen dat de koper voor een bepaalde periode daadwerkelijk in het huis moet wonen en het dus niet meteen mag verhuren.
Tip 4: wat dacht je van een tiny house?
Het is misschien een gewaagde stap, maar het kopen van een tiny house heeft zo zijn voordelen. Je kunt het bijvoorbeeld zelf bouwen en je hebt er geen lening van de bank voor nodig. Als je niet zo handig bent, bestaan er ook kant-en-klare tiny houses. Maar je moet het maar net willen: wonen op 20 vierkante meter.
Tip 5: sluit je aan bij een collectieve bouwgroep
Als het maar niet wil lukken om zelf een huis te kopen, kun je er over nadenken om je aan te sluiten bij een collectieve bouwgroep. In dat geval wijst de gemeente grond aan dat voor de bouwgroep bestemd is. De leden van de bouwgroep kopen samen de bouwkavel en maken zelf een plan voor de te bouwen woningen. Ook de financiering wordt samen geregeld.
Tip 6: koop je huurhuis
Het klinkt misschien een beetje gek en het is ook lang niet altijd mogelijk, maar het is de moeite waard om eens bij je woningcorporatie na te vragen of het mogelijk is om je eigen huurhuis te kopen. Misschien wil de corporatie wel toevallig af van jouw huis of misschien zelfs jouw hele appartementencomplex.
Tip 7: schakel een aankoopmakelaar in
Je bent lang niet de enige die dagelijks op Funda kijkt, en als je er niet snel genoeg bij bent, kan je huis zomaar weg zijn. Schakel daarom een aankoopmakelaar in, zodat je sneller op de hoogte bent wanneer er een nieuw huis vrijkomt. Bovendien helpt een aankoopmakelaar je bij het adviseren en onderhandelen met de verkoopmakelaar. Uiteraard zitten er wel kosten verbonden aan de makelaar. Zoek je bijvoorbeeld een huis in Nijmegen? Schakel deze makelaar in Nijmegen in als aankoopmakelaar en hij helpt jou aan een woning.
Tip 8: ga met een vriend samenwonen
Deze tip geldt voor mensen die single zijn. In de huursector gebeurt het al langer dat mensen met een vriend of vriendin samenwonen, maar de laatste jaren kopen ook steeds meer vrienden samen een huis. Hiermee verdeel je de kosten, waardoor het misschien wél mogelijk is om een huis te kopen. Wel moet je goede afspraken maken over wat er gebeurt als één bewoner de woning wil verlaten.
Tip 9: zoek zelf naar huizen
In plaats van urenlang Funda af te struinen, kun je ook het heft in eigen hand nemen en verschillende makelaars bellen. Als een huis op Funda staat, moet je er namelijk meteen op reageren, anders ben je al te laat. Als je makelaars opbelt, heb je de kans dat je al eerder weet dat een huis te koopt komt, nog voordat het op Funda staat.
Tip 10: ga voor een antikraakwoning
Niet iedereen zal hier enthousiast van worden, maar als je echt de wanhoop nabij bent, kun je altijd nog voor antikraak gaan. Voor een antikraakwoning betaal je maar heel weinig huur per maand. Bovendien is de einddatum vaak zelfs duidelijk. Wel kost het wat geld om de woning te renoveren – wat vaak hard nodig is.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieZo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor
In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]
sep
Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan
Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]
sep
Meer wellness in je eigen woning
In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]
aug
Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in
Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]
aug
Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten
In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]
aug
Interieurtips die met name in de zomer handig zijn
De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]
aug
Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen
Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]
aug
Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024
Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]
aug
Geef je interieur een nieuwe look
Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]
aug