4x tips om je huis duurzamer te maken

Het duurzaam maken van je huis is populair en dat is niet zonder reden. Het belang van duurzaamheid is namelijk groot als het gaat om het milieu. Bovendien profiteer je met de juiste maatregelen van financieel voordeel. Denk alleen maar aan de energierekening die sterk daalt of aan de stijging van de woningwaarde. Daarom is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan en volgen hier 4 tips om je huis duurzamer te maken.

Zonnepanelen BonGo Solar

1. Maak gebruik van energie van de zon

De zon is er altijd ook al is die soms verborgen achter de wolken. Deze grote energiebron voorziet je huis gratis van energie als je zonnepanelen hebt. In het straatbeeld zijn dan ook op steeds meer daken zonnepanelen te zien om huizen van stroom te voorzien. Zonnepanelen aanschaffen maakt je huis duurzaam en is een investering die de zon weer voor je terugverdient.

2. Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie van je huis geeft de woning een duurzaam karakter. Bovendien verbetert je energielabel en dat is weer goed voor de verkoopwaarde. Isolatie is op meerdere manieren toe te passen, zoals met het isoleren van het dak, vloer en muren. Ook met HR++ glas is er sprake van het isoleren van je woning. Controleer op welke punten jouw huis nog beter is te isoleren en voer de isolatie stap voor stap door. Begin bijvoorbeeld met de isolatie van de spouwmuren of van de vloer.

3. Investeer in een warmtepomp

Het investeren in een warmtepomp is een verduurzaming van je huis. Met een warmtepomp heb je geen gas meer nodig en is de gasaansluiting op te zeggen. Dat levert bovendien een fikse besparing op de energiekosten op. Het is overigens ook mogelijk om een hybride warmtepomp te installeren. Dat scheelt in de aanschafkosten en is met een bestaande cv-ketel te combineren. Indien de aankoop van een warmtepomp buiten het bereik ligt, is het eveneens mogelijk om een oude cv-ketel door een nieuw exemplaar te vervangen.

4. Breng duurzame verlichting aan

Een relatief eenvoudige manier om je huis te verduurzamen, is te beginnen met het vervangen van verlichting door ledverlichting. De aanschafkosten liggen net even hoger in vergelijking met bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenverlichting, maar de ledlampen zijn wel tot 85% zuiniger. Ledverlichting biedt bovendien de gelegenheid om in huis verschillende lichtsferen aan te brengen en indien gewenst zelfs in allerlei kleuren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]