5x Praktische tips voor maatwerk meubels op maat

Houten meubels zijn tijdloos en zorgen voor een warme uitstraling. Creëer een persoonlijke en unieke sfeer met houten meubels op maat. Van kasten tot tafels en stoelen: je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten. Wel moet je een eigen ontwerp aanleveren of laat je dit aan de houtbewerker over. Met deze 5 praktische tips ga je voor een droominrichting met op maat gemaakte meubels.

Maatwerk houten meubels: wat zijn de mogelijkheden?

Tip 1: ken de verschillen tussen maatwerk en massaproductie

Je kiest niet zomaar voor maatwerk. Massaproductie is standaard maar vooral een stuk goedkoper. In veel woningen kom je dan ook IKEA- of Leenbakker meubels tegen. Hier is niets mis mee, maar het is ook niet onderscheidend en vaak van een mindere kwaliteit. Wil je een unieke en stijlvolle inrichting? Kies dan voor op maat gemaakte houten meubels. Hout heeft namelijk verschillende voordelen:

  • Het heeft een warme uitstraling
  • Hout is bewerkelijk
  • Een tijdloos design

Tip 2: kies een houtsoort

Een meubelstuk moet vele jaren meegaan. Bepaalde houtsoorten kunnen niet goed tegen vocht en mogen dan ook niet onder de overkapping of buiten staan. Daarnaast is er een groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende houtsoorten. Het een is beter bewerkbaar dan het ander of is veel sterker.

Voor binnenmeubels kun je kiezen uit alle houtsoorten waaronder teak, meranti, eiken of berken. Deze houtsoorten zijn behandelbaar met olie of beits. Wat dacht u bijvoorbeeld van een mooi tv meubel op maat van eikenhout of teak? Ook te combineren met staal voor een aluminium look. Of een mooi dressoir op maat? Met bijvoorbeeld softclose laden en deuren? Precies zoals u in gedachte heeft? Het is met maatwerk meubels allemaal mogelijk!

Steigerhout, grenen en vuren behandel je met grondverf of beits. Spaanplaat is goedkoper maar wel goed bewerkbaar. Combineer gerust verschillende houtsoorten met elkaar: dit geeft een geheel eigentijdse uitstraling. Oh ja, vraag wel altijd naar het onderhoud van de door jou gekozen houtsoort.

Tip 3: bepaal het design

Misschien wel de moeilijkste keuze bij op maat gemaakte houten meubels: het design. Natuurlijk bepaalt de houtsoort dit grotendeels, maar ook de afmetingen en het ontwerp zelf speelt een rol. Niet iedereen houdt van standaard meubilair en wil graag iets vernieuwend. Dit vraagt wat creativiteit Kijk eens op Pinterest of op woon websites rond: Hier vind je vaak leuke ideeën. Heb je geen eigen ontwerp, dan kan de meubelmaker jou helpen. Deze heeft vaak een aantal standaard designs voor jou beschikbaar, maar kan jou ook wat voorbeelden laten zien.

Tip 4: meten is weten

Je hebt een grote eettafel met een lengte van 4 meter laten ontwerpen. Oh nee: de tafel past niet in je kleine keuken! Je zult niet de eerste zijn die zich in afmetingen vergist. Meten is weten en dit geldt zeker bij op maat gemaakte meubels. Ga met het meetlint aan de slag en zet de afmetingen van de ruimtes duidelijk op papier. Reken uit of de door jou gewenste kasten, tafels of ander houten meubilair goed in de ruimte passen. Plaats trouwens ook geen te kleine meubels in een grote ruimte: hierdoor vallen ze niet op. Dit is zonde van je investering. Kom je er echt niet uit, vraag dan een interieurstylist of de meubelmaker om advies.

Tip 5: bepaal je budget

Voor meubels op maat betaal je altijd wat meer dan de standaard rechtstreeks-uit-de-fabriek meubeltjes. Houd hier rekening mee en bepaal je budget. Aan de hand hiervan kies je een houtsoort uit of geef je opdracht voor het laten maken van een of meerdere houten meubels. Is het je allemaal wat te duur? Probeer dan de aanschaf van maatwerk meubilair te spreiden of combineer een op maat gemaakt meubelstuk met meubels die je in de winkel koopt. Ook met een enkel design meubelstuk heb je een echte eyecatcher in huis. En last but not least: met houten meubels op maat krijgt het interieur dezelfde uitstraling als je gezin of datgene waar jij voor staat. Persoonlijker kun je het niet maken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]