5x STAPPEN naar een industrieel interieur

Jouw interieur veranderen in een industrieel interieur. Vandaag bekijken we de vijf stappen om van een ‘normaal’ interieur naar industrieel te gaan. Wat doe je met de meubels? Welke kleur(en) krijgen de muren en wat moet je met de aankleding? In deze blog krijg jij antwoord op al die vragen en zorg je ervoor dat jouw interieur ook een industriële look krijgt. Kortom, lees snel verder en vind ook de juiste meubels en accessoires voor jouw inrichting.

5x STAPPEN naar een industrieel interieur

Stap 1: wat is een industrieel interieur?

Om te bepalen wat je uiteindelijk wilt bereiken is het goed om te kijken naar de kenmerken van een industrieel interieur. Een industriële inrichting heeft een dominant karakter. Het interieur wordt gekenmerkt door ruige, ruwe uitstraling. Daardoor vinden veel mensen industrieel al snel te sober of kil overkomen (dit hoeft natuurlijk niet, we vertellen je later hoe). Dit vooroordeel komt voort uit het feit dat veel oude materialen worden gebruikt. Deze zijn veelal onbewerkt en daardoor ruw. De aankleding komt vaak uit oude, voornamelijk metalen, voorwerpen die een tweede leven krijgen in een industrieel interieur. Dat maakt een industrieel interieur vaak ook een echte ontdekkingsreis.

Stap 2: industriële kleuren (grijs én andere kleuren)

Tijd om de kleuren op de muur aan te pakken. Een industriële muur creëer je namelijk niet zomaar. Je kunt immers kiezen voor ruwe, bakstenen muren, maar ook voor strakke muren. Je kiest dan industriële kleuren als grijs, waarvan je tal van tinten hebt. Je kunt op die manier gaan voor lichtgrijs of antraciet. De industriële kleuren hoeven niet enkel terug te komen in de wanden, maar mogen ook op de vloer, in de meubels of accessoires. Het voordeel van grijs is dat het gemakkelijk combineert. Je moet daarom grijs ook altijd combineren met accentkleuren als blauw, groen of geel. Ook bruine of houtkleurige items doen het goed, zolang het maar hetzelfde ‘ruwe’ en stoere karakter heeft.

Stap 3: bezoek industriële woonwinkels voor wooninspiratie

Vergroot de inspiratie, en maak de stap van online naar een industriële woonwinkel. Je kunt hier rustig rond snuffelen tussen alle industriële meubels. De verschillende sfeerkamers in de woonwinkel zorgen er bovendien voor dat je een stijl kunt kiezen die echt bij jou past. Je hebt immers de keuze tussen ruw en sober industrieel en een gezellig industrieel interieur.

Uitgelicht: wil je gewoon lekker online shoppen met veel industriële wooninspiratie? Breng een online bezoekje aan CaveTown.nl en vind de meubels die bij jou passen. Ze hebben o.a. meubels, lampen en accessoires van Label51 en HSM Collection voor een echte industriële inrichting. 

Stap 4: ga op zoek naar die ene eye-catcher

Een industriële look is nooit compleet zonder ten minste één echte eye-catcher. Dit kan een unieke industriële lamp zijn boven de eettafel, maar ook een Chesterfield-fauteuil of bijvoorbeeld een industriële kast. Die kast is dan natuurlijk van metaal, in een net even andere vorm dat je gewend bent. De ruwe materialen doen het sowieso goed wanneer je op zoek bent naar een eye-catcher. Denk dan bijvoorbeeld aan leer, metaal of ruw hout. Wil je echt verrassen, ga dan eens naar een ‘echte’ vintage winkel. Je kunt hier ook echt unieke eye-catchers kopen om jouw interieur uniek te maken.

Extra tip: een bakstenen muur mag natuurlijk ook als eye-catcher. Sommige woningen hebben al zo’n prachtige muur. Laat hem dan vooral zo, of bewerk hem minimaal door hem te voegen of de bakstenen net even anders te kleuren. Maar ook als hij er niet is, kun je hem tegenwoordig zo laten metselen. Zo creëer je gemakkelijk een industriële ook in huis.

Stap 5: de juiste industriële woonaccessoires (én lampen)

Een laatste vooroordeel dat je wil voorkomen is dat een industrieel interieur niet gezellig is. Houd je niet echt van het sobere van industrieel? Kies dan voor de juiste accessoires. Zorg voor veel lampen, en dan niet alleen de functionele. Combineer een grote hanglamp boven de industriële eettafel met verschillende staande lampen en tafellampen. Op die manier kun je ‘s avonds zorgen voor meer sfeer in huis. Een andere tip is om de meubels aan te kleden: zet leuke accessoires op het dressoir, de eettafel en de salontafel. Op de bank zoek je leuke, zachte en sfeervolle kussens uit. Leuk en helemaal van nu: velvet kussentjes. In de juiste kleuren breken ze het kille industriële interieur en maken er een echt warme plek van.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]