5x voordelen: aan tafel eten? Of toch op de bank?

Een eeuwig durende discussie: aan tafel eten of toch op de bank? In dit artikel kiezen we de kant van aan tafel eten, wat zijn de voordelen van aan tafel eten? Je leest in dit artikel alle voordelen en wellicht ben jij daarna wel overtuigd om voortaan gewoon aan tafel te eten. Wij kunnen het ons in ieder geval wel voorstellen. Een keer op de bank eten? Helemaal niet erg, bijvoorbeeld op een rustige zondag met een pizza aanbieding van New York Pizza. Dat zal echt iedereen een Nederland zich kunnen voorstellen. Eet jij altijd aan tafel?

5x voordelen: aan tafel eten? Of toch op de bank?

Voordeel 1: eten aan tafel geeft een rustmoment

Je hebt de hele dag hard gewerkt, en komt thuis. Even eten koken en daarna voldaan genieten van van de maaltijd. Aan tafel natuurlijk, want na het opscheppen begint iedereen te eten. Verhalen over de beleefde dag komen los en er is ruimte voor een goed gesprek. Je kunt even helemaal je verhaal kwijt, iets dat natuurlijk niet gebeurt wanneer je tijdens het eten een serie kijkt. Bovendien is het een moment om even te ontsnappen aan de drukte van de dag en technologie. Even terug naar de rust: lekker aan tafel zitten met alleen eten.

Voordeel 2: aan tafel eten verbetert het familiegevoel

In de drukte van de dag is er niet altijd aandacht voor elkaar. Kom even tot rust en neem de tijd voor elkaar. Het is zowel voor jou als jouw partner, maar ook voor de kinderen goed om de dagelijkse taken even te vergeten. Samen lachen, praten en ontspannen zorgt voor een sterker familiegevoel. Interesse in elkaar is hiervan wellicht het beste voorbeeld.

Voordeel 3: eten aan tafel laat jou meer genieten

Een belangrijk onderdeel van mindfullness is bewustzijn. Wanneer je op de bank eet ben jij jezelf minder bewust van het eten. Je merkt minder van de smaken, geeft minder aandacht aan het kauwen en merk je minder snel dat je vol zit. Wanneer je aan tafel eet merk je hier vanzelfsprekend meer van. Je bent meer bezig met het eten, wat beter is voor de spijsvertering. Je leert beter luisten naar je lijf en komt beter in contact te staan met je eigen lichaam. Een groot voordeel van aan tafel eten als je het ons vraagt.

Voordeel 4: aan tafel heb je meer waardevolle gesprekken

Dit voordeel sluit naadloos aan op het eerste voordeel. Rustig eten, zonder serie op de achtergrond geeft jou de kans om beter naar elkaar te luisteren. Je leert elkaar echt nog beter kennen door te blijven praten. Tip: het kinderen is aan tafel eten extra belangrijk. Zij leren steeds meer woorden kennen, waardoor zij hun woordenschat verder ontwikkelen. Bovendien is het natuurlijk ook leuk om te weten wat hen bezig houdt, op school, de BSO of nadat ze gespeeld hebben met vriendjes en vriendinnetjes.

Voordeel 5: eten aan tafel zorgt voor minder prikkels

Onze dagen zitten tegenwoordig boordevol met prikkels. Het verminderen van de prikkels heeft dan ook een positieve uitwerking op onze energie, het stressniveau en de aanwezigheid in het moment. Denk bijvoorbeeld aan prikkels door andere mensen, het verkeer, je smartphone en niet te vergeten: social media. Doordat je hersenen continue bezig zijn om al deze prikkels te verwerken kun jij jezelf moe voelen. Het verminderen van prikkels zorgt voor meer rust, waardoor jij ‘s avonds minder moe bent. Ook heb je meer tijd voor je partner en de kinderen: een win-win situatie.

Toch liever op de bank eten? Een laptoptafel!

Ben jij ondanks alle voordelen nog niet overtuigd, of geniet je gewoon erg van op de bank eten, dat kan. Probeer eens een combinatie tussen op de bank eten en aan tafel eten. De ene keer geniet je zo van een serie, terwijl je de andere keer de voordelen van aan tafel eten ervaart. Een handige tip voor wanneer je op de bank eet: koop een bijzettafel voor over de bank, ook wel laptoptafel genoemd. Deze schuif je gemakkelijk onder de bank, met een plateau boven de bank. Hierop kun je dan jouw bord zetten, waardoor je hem niet continue op schoot hoeft te houden. Dit helpt ook met rustiger, en daarmee beter eten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]