7x TIPS: Hoe vind je de beste makelaar? Handig stappenplan!

Tijd voor een nieuw huis: een huis verkopen? Een nieuw huis kopen? Al snel komt daar een makelaar aan te pas: een verkoopmakelaar voor de verkoop van de woning en een aankoopmakelaar voor de aankoop van een nieuwe woning. Om erachter te komen wat er allemaal op je af gaat komen is de hulp van een goede makelaar cruciaal. Maar waar herken je een goede makelaar dan aan? Welke kenmerken heeft de beste makelaar? En wat zijn de voordelen van het inschakelen van een makelaar? In deze blog met tien handige tips bekijken we het stappenplan voor het vinden van de beste makelaar.

7x TIPS: Hoe vind je de beste makelaar? Handig stappenplan!

Het stappenplan: van huis verkopen naar huis komen

 • De keuze: huis verkopen met een verkoopmakelaar
 • Vind de beste verkoopmakelaar: de kosten, courtage en provisie
 • Tijd voor foto’s en video’s: optimale presentatie voor verkoop
 • Maximaal bereik: maximaal gebruik van Funda voor bezichtigingen
 • Bezichtigingen, biedingen & onderhandelen: acceptatie van het bod
 • De bedenktijd, ontbindende voorwaarden en financiering
 • Eindinspectie, overdracht: de woning is verkocht
 • Tijd voor een nieuwe woning: schakel een aankoopmakelaar in

De voordelen van een verkoopmakelaar

Wanneer je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen kun je daarmee veel geld besparen. Je moet er echter ook rekening mee houden dat dit meer tijd kost. Je zult immers de taken van de verkoopmakelaar moeten overnemen. Dat betekent zelf foto’s en video’s maken, de waarde van de woning bepalen, de vraagprijs vaststellen en de promotie doen. Ook bezichtigingen moet je zelf doen, net als de onderhandelingen. Tot slot moet je na overeenkomst zelf de koopovereenkomst opstellen. Je merkt het al: de makelaar neemt veel van deze taken uit handen. Bovendien moet je beoordelen of de potentiële opbrengst niet hoger zal uitvallen wanneer een makelaar met ervaring deze zal begeleiden. Dat voordeel kun je dan weer verrekenen met de bespaarde kosten. 

De kenmerken van een goede verkoopmakelaar

Een goede verkoopmakelaar is een makelaar die de woning snel en tegen de beste prijs kan verkopen. Een verkoopmakelaar heeft hiervoor een opleiding gevolgd en heeft jarenlange ervaring met de verkoop van huizen. Met name de ervaring zorgt ervoor dat een makelaar snel kan schakelen en antwoord kan geven op vragen. Om tot een snelle verkoop en een goede verkoopprijs te komen is het belangrijk om te zorgen dat de verkoopmakelaar beschikt over de volgende zaken:

 • Groot netwerk: een goede makelaar heeft een groot netwerk, zowel online als offline. Op die manier kan hij jouw woning onder de aandacht brengen bij de juiste mensen: via andere makelaars, maar ook via de website of een Facebook groep. Hierdoor weet hij gemakkelijker veel meer mensen te bereiken dan jou gelukt zou zijn.
 • Toegang tot Funda: een goede makelaar biedt jou toegang tot Funda. Een verkoop advertentie plaatsen, maar ook slim gebruik maken van ‘Blikvangers’ waardoor je tijdelijk extra zichtbaar bent binnen een verdere straal rondom de woning.
 • Juiste vraagprijs: met de juiste verkoopprijs voor jouw woning trek je potentiële kopers over de streep. In eerste instantie voor het maken van een afspraak voor bezichtiging en daarna natuurlijk voor het doen van een bod. Een goede makelaar zorgt ervoor dat je een reële prijs vraagt. Dat betekent dat hij emotie uitschakelt, en kijkt naar soortgelijke prijzen en vraag naar jouw type huis in de markt.
 • Bezichtigingen: een makelaar kan de potentiële kopers alles vertellen over jouw woning, en heeft bovendien bouwtechnisch inzicht om ook meer te vertellen. Zijn er mogelijkheden om het huis te verbouwen, of zijn er slimme manieren om na aankoop extra waarde aan de woning toevoegen. Op die manier helpt de makelaar de mensen die de woning bezichtigen altijd verder, wat de verkoop positief beïnvloedt.
 • Onderhandelen: een bod accepteren of niet? Het is lastig om rationeel te blijven nadenken zodra er een bod voorbij komt. Een goede verkoopmakelaar zorgt dat emotie weg blijft, en helpt jou om het hoofd koel te houden. Kortom, hij helpt jou om de beste verkoopprijs eruit te halen.

Kortom: hoe vind je de beste makelaar?

Je kent inmiddels de voordelen en kenmerken van een goede makelaar. In de volgende stap is het van belang om de beste makelaar voor jou te vinden. De courtage kosten moeten immers overeenkomen met de waarde van de makelaar. Om eenvoudig verschillende makelaars te vergelijken kun je via MAAKLR.nl de makelaarskosten vergelijken. Je krijgt zo een goed beeld van de makelaarskosten, maar kunt ook andere factoren vergelijken. Geen emotionele keuze voor een bekende makelaar uit de buurt, maar een rationele keuze voor de beste makelaar met de beste makelaarskosten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]