Grote aankoop: overweeg sparen in bitcoin

Het begrip komt steeds vaker voor en is tegenwoordig ontzettend populair: bitcoin. Op dit moment de grootste cryptovaluta die we kennen. Cryptovaluta of cryptocurrency zijn digitale munten. De munten zijn niet echt, maar denkbeeldig. Elke munt bestaat uit een unieke code. Deze code bestaat uit een combinatie van cijfers en letters. Hierdoor is het niet mogelijk om de cryptovaluta te vervalsen of kapot te maken. Het tegenwoordig mogelijk om bitcoin in sommige landen als betaalmiddel te gebruiken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te investeren en sparen in bitcoins. Wil je beginnen met bitcoin? Laat je dan goed informeren over de munt en mogelijke risico’s. In deze blog lees je waarom je sparen in bitcoin moet overwegen.

Sparen in Bitcoin

Bescherm jezelf tegen inflatie

Door te sparen in Bitcoin kun jij jezelf beschermen tegen inflatie. Bitcoin heeft de afgelopen drie jaar een echte naam opgebouwd, maar bestaat al ruim tien jaar. In die tien jaar heeft de valuta zich bewezen als waarde-opslagmiddel. Het aantal beschikbare cryptomunten is vastgelegd in het protocol. Het aantal bitcoins halveert ongeveer per vier jaar. Dit wordt de bitcoin halving genoemd. De combinatie van het beperkte aanbod van munten en de halvering van het aanbod zorgt over het algemeen voor een stijging in de koers. De vraag blijft namelijk gelijk, of groeit zelfs, maar het aanbod daalt.

De euro daarentegen heeft geen maximum aan aanbod. De Europese Centrale Bank kan in principe geld blijven drukken. Door het toenemende aanbod van euro’s is er sprake van inflatie: het minder waard worden van je geld. Dit is te merken in prijzen van bijvoorbeeld de boodschappen die steeds hoger worden. Met bitcoin kun je jezelf tegen deze inflatie beschermen.

Wat levert sparen in bitcoin je op?

Je zou ervoor kunnen kiezen om eenmalig een bedrag in bitcoin te investeren en verder afwachten hoe de koersschommeling uitpakt. Je kunt ook per periode, bijvoorbeeld per maand, een bedrag aan je bitcoins stoppen. Sommige bedrijven maken het mogelijk om een deel van het salaris in bitcoins te krijgen. Zo is er een groep mensen wat iedere maand honderd euro kreeg uitbetaald in bitcoins. Zij hadden in april van 2021 zo’n 3.500 euro uitgekeerd gekregen in bitcoin. Door de koersstijgingen van de cryptovaluta had het geld inmiddels een waarde van 23.000 euro! Je kunt vooral op de lange termijn dus veel meer verdienen dan wanneer je geld op een spaarrekening zet bij de bank. Banken bieden tegenwoordig een extreem laag rendement aan van 0,05%. Als de koers van het digitale geld stijgt, heb je sowieso al meer verdiend dan je ooit bij de bank aan rente gaat verdienen.

Staken in bitcoin

Een andere manier om geld te verdienen met cryptocurrency is staken. Dit is redelijk met sparen te vergelijken. Staking in crypto houdt in dat je cryptomunten aanschaft en deze voor langere tijd vasthoudt. Door dit te doen help jij het platform van de cryptovaluta een nieuw block of iets anders te valideren. Hoe meer cryptomunten jij bezit, hoe groter jouw rol in het netwerk van de digitale munten. Door te staken help jij het cryptoplatform. In ruil hiervoor krijg jij een vaste rente. Je sluit namelijk een contract af waarin staat hoelang jij de bitcoin behoudt. Tevens wordt daar de rente in vastgesteld. Het rendement van bitcoin is veel hoger dan de rente bij banken. Je moet dan denken aan een rentepercentage van 5 tot 15%

Het risico

Als je wil beginnen met sparen in bitcoin, is het goed om ook bewust te zijn van de mogelijke risico’s. Bitcoins hebben net als andere valuta, zoals de euro, een koers. De koers van de euro wordt gecontroleerd en gereguleerd. Bij bitcoins is dat niet het geval. Het gevolg hiervan is dat de koers van de digitale munt ontzettend schommelen. De  koersschommelingen zorgen ervoor dat je de waarde van de munt niet kunt inschatten. Het kan zo zijn dat je binnen no time al je geld kwijt bent. Dan worden de cryptomunten veel minder waard dan het bedrag aan euro dat je ervoor hebt neergeteld. Dit is een groot risico. Desalniettemin kan een koersschommeling ook positieve gevolgen hebben. De digitale munten stijgen in waarde. Eigenlijk kun je dit niet echt sparen noemen, maar eerder beleggen.

Vanwege het risico is het goed om niet al je geld in bitcoins te stoppen. Wees verstandig en gebruik alleen geld wat je daadwerkelijk kunt missen, mocht de munt in waarde dalen. Ga er niet vanuit dat je bakken met geld verdient; de mogelijke winst die je maakt is alleen maar mooi meegenomen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]