Afvalcontainer huren: waar op letten?

Als je gaat verbouwen of je wilt groot onderhoud aan de tuin gaan doen dan levert dat vaak veel afval op. Als je wilt voorkomen dat je iedere dag met een aanhanger naar de stort moet rijden, dan kun je een afvalcontainer huren. Bij speciale verhuurbedrijven zijn verschillende containers te huur, bedoeld voor verschillende soorten afval. Het is belangrijk dat je de verschillende soorten afval niet door elkaar in een container gooit, dit in verband met gescheiden aanlevering bij de milieustraat van de desbetreffende gemeente.

Afvalcontainer

Een container voor bouwafval huren

Je kunt een container huren voor bouwafval. Zo’n container is handig als je bijvoorbeeld een muur gaat slopen of als er meerdere houten vloeren worden vervangen. Je kunt zo’n container voor enkele weken huren, het is dus niet nodig om dag en nacht door te werken omdat de afvalcontainer na drie dagen alweer wordt opgehaald. Je kunt met de verhuurder gewoon afspraken maken over het moment waarop de container weer moet worden opgehaald. Als deze planning toch niet blijkt te kloppen dan zijn tussentijdse aanpassingen vaak mogelijk in overleg. 

Het verschil tussen een puincontainer en een bouwafvalcontainer

Bij het afvoeren van afval wordt onderscheid gemaakt tussen puin en bouwafval. Onder puin wordt beton en bakstenen verstaan. Als er een muur wordt gesloopt, of een stenen aanbouw, dan wordt er puin afgevoerd. Dit hoort dus in een puincontainer. Bouwafval kan ook hout bevatten, of dakpannen. Als je twijfelt of je een puincontainer of een bouwafvalcontainer moet huren, of misschien wel allebei, dan kun je dat uiteraard vooraf met de verhuurder bespreken. 

Een groencontainer voor groot onderhoud aan de tuin

Als je in de tuin aan de slag gaat en er moeten grote struiken, een heg of kleine bomen worden verwijderd, dan kun je een afvalcontainer huren speciaal voor groenafval. Je moet er dan wel op letten dat er geen ander afval in de container wordt gegooid. Een schutting of vlonders horen er bijvoorbeeld niet in, omdat dit om bewerkt hout gaat. Hiervoor moet je een ‘gewone’ afvalcontainer huren. Het groenafval moet composteerbaar zijn en wordt daarom op een speciale plaats bij de milieustraat afgeleverd door het verhuurbedrijf van de container. 

Nieuwe inboedel? Huur een grofvuilcontainer

Als er veel inboedel moet worden afgevoerd, bijvoorbeeld als je de woonkamer een complete make over wilt geven, dan kun je een grofvuilcontainer huren. Hier mag je in principe alle brandbare materialen in gooien. Als je in een gemeente woont waar geen grofvuil meer wordt opgehaald is zo’n container reuze handig. Bovendien ben je dan ook niet afhankelijk van een ophaaldag. Je kunt op je gemak alle spullen waar je van af wilt in de container gooien. Een bankstel, een (gedemonteerde) kast, een bed of een tafel, alles mag in de container. Het enige wat er niet in mag is afval dat mogelijk asbest bevat. Hiervoor gelden speciale protocollen. 

Grond afvoeren met een grondcontainer

Wanneer je bouwplannen hebt moet de ondergrond bouwrijp worden gemaakt. Hierbij moet vaak grond en puin worden afgevoerd. Voor dit doel kun je een grondcontainer huren. Deze afvalcontainer is speciaal bedoeld voor het afvoeren van grote hoeveelheden bouwgrond. Als er bepaalde schadelijke stoffen in de grond zitten kun je ook daarvoor een container huren, hierbij moet dan worden aangegeven dat het om mogelijk vervuilde grond gaat. Voor het afvoeren daarvan betaal je uiteraard een hogere vergoeding dan voor ‘gewone’ bouwgrond. Grond afvoeren kan ook aan de orde zijn als je je tuin gaat herinrichten. 

Een container huren kan je veel rompslomp besparen

Verwacht je in een korte periode veel afval te moeten afvoeren? Een afvalcontainer huren kan dan een goede oplossing zijn. Je huurt de container voor een afgesproken periode. Ben je eerder klaar of is de container vol en wil je graag een nieuwe? Dan kun je dat afstemmen met de verhuurder. De container wordt dan opgehaald en indien gewenst vervangen voor een lege container. Let er op dat je als huurder verantwoordelijk bent voor de inhoud van de container. Zorg er dus voor dat onbevoegden geen afval in jouw gehuurde afvalcontainer kunnen gooien. Dek hem dus af met een zwaar zeil als je even niet aan het werk bent. Zorg ervoor dat de container volgens voorschrift wordt geladen, doorgaans mogen er geen materialen uitsteken aan de zijkanten en is hoger laden dan de rand slechts beperkt toegestaan.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]