Badkamer renovatie: wat kun je vervangen?

Als je je badkamer wilt gaan renoveren dan kun je in principe de gehele ruimte strippen en alles vervangen. Je kunt nieuwe tegels op de muren laten plaatsen en de vloer vervangen. Daarnaast kan uiteraard de complete inrichting van de badkamer worden vernieuwd. Je kunt op die manier zelfs van een kleine ruimte een comfortabele en praktische badkamer maken waar je je graag terugtrekt voor je persoonlijke verzorging.

Badkamer renoveren

Badkamerrenovatie laten uitvoeren

Als je het niet ziet zitten om je badkamer zelf te renoveren, begin er dan ook liever niet aan. Voor je het weet is het een project dat weken of maanden duurt. Als je al die tijd geen badkamer  tot je beschikking hebt is dat natuurlijk heel vervelend. Een paar keer bij de buren of familie gaan douchen kan wel, maar dat gaat geen weken achter elkaar. Je kunt daarom beter een vakman inschakelen als je de badkamer wilt laten opknappen. Een complete badkamer renovatie neemt over het algemeen niet meer dan 2 tot 3 dagen in beslag. Deze tijd kun je meestal wel overbruggen. 

Wat kost een badkamerrenovatie?

De kosten van een badkamerrenovatie zijn uiteraard verschillend per situatie. Het maakt nogal verschil of je alleen een nieuwe douchecabine wilt laten plaatsen of een compleet nieuwe badkamer wilt laten installeren met inloopdouche, royaal ligbad en luxe dubbele wastafel. Ook wordt de prijs bepaald door wat je op de vloer en de muren wilt hebben. Er zitten grote prijsverschillen in tegels en andere vloer- en muurbekleding. Het is daarom handig om een budget vast te stellen en te zien of je daarmee uitkomt als je al je wensen wilt laten uitkomen. Het is wel aan te raden om de renovatie van de badkamer in één keer goed aan te pakken. Een renovatie is fases is vaak erg onpraktisch omdat het nu eenmaal een ruimte is die je dagelijks gebruikt. 

Nieuw sanitair

Een nieuwe badkamer begint meestal met het uitzoeken van nieuw sanitair. Een mooi zwevend toilet bijvoorbeeld of een fraai ligbad, misschien wel met massagestralen. Je kunt het sanitair in diverse kleuren bestellen. Je kunt het net zo basic of luxe maken als je zelf wilt. Uitgangspunt is dat jij je prettig voelt in je badkamer. 

Douchecabine

Bij het uitkiezen van een douchecabine is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt als je onder de douche staat. Kies een cabine die goed te combineren is met de rest van de inrichting van je badkamer. Douchecabines zijn leverbaar in het vierkant, rechthoekig of halfrond. Zo kun je precies die cabine kiezen die past in de ruimte die je daarvoor beschikbaar is. Een douchecabine is zeer praktisch. Hiermee wordt voorkomen dat na het douchen de hele badkamer nat is.

Inloopdouche

Heb je meer ruimte beschikbaar dan is een inloopdouche natuurlijk heel fijn. Kies je ook nog voor een speciale douche, zoals een stortdouche of een regendouche dan kun je heerlijk genieten van een moment voor jezelf. De vakman die je badkamer renoveert kan je adviseren over de mogelijkheden om een inloopdouche te plaatsen

Bad plaatsen

Als je heerlijk wilt genieten van een warm bad, dan is een badkamerrenovatie het uitgelezen moment om die wens te vervullen. Er zijn verschillende baden die je in je badkamer kunt laten installeren. Een ligbad is natuurlijk het fijnst, maar je kunt ook een bad plaatsen waar je alleen in kunt zitten. Luxe baden hebben een whirlpoolfunctie. Hiermee kun je jezelf heerlijk verwennen met zachte of krachtige massagestralen. 

Badkamer betegelen

Tegels op de muur en op de vloer zijn voor een badkamer het meest praktisch. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden. Ook kalkaanslag is gemakkelijk te verwijderen. Let er op dat je voor de vloer geruwde tegels uitkiest. Zo voorkom je dat je uitglijdt als je uit bad of uit de douchecabine stapt. Je kunt de tegels gewoon recht laten leggen maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een patroon met bijvoorbeeld twee kleuren tegels. 

Vloerverwarming in de badkamer

Wil je een echt luxe badkamer? Dan laat je vloerverwarming aanleggen. Nooit meer rillend over de koude tegels lopen als je ’s morgens onder de douche stapt. De vloer is altijd aangenaam warm. Je kunt de temperatuur van de vloer zelf instellen. Het bedrijf dat je badkamer renoveert kan je vertellen of het in jouw badkamer mogelijk is om vloerverwarming te plaatsen.

Tips badkamerrenovatie

Als je je badkamer wilt laten renoveren, kies dan een ervaren bedrijf uit om deze klus uit te voeren. Vakman voor badkamerrenovatie gezocht? Kijk op Bouwadviseur.be voor meer informatie. Bespreek je wensen en laat een gedetailleerde offerte uitbrengen. Zo weet je precies waar je qua kosten aan toe bent. Je kunt in sommige gevallen voor een badkamerrenovatie je hypotheek laten verhogen. Zo betaal je een lage rente en los je de schuld af over een langere termijn.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]