Badkamer sanitair kiezen: wat heb je nodig?

De badkamer renoveren is een hele klus. Maar de voldoening als het werk achter de rug is, is er vaak niet minder om. Iedereen wil graag een mooie badkamer waar je heerlijk kunt genieten van een verfrissende douche of een ontspannend bad. Het is de ruimte in huis waar je je kunt terugtrekken voor je persoonlijke verzorging, of waar je samen met je geliefde kunt genieten. Ook kinderen zijn vaak dol op in bad gaan. Kortom: de badkamer verdient aandacht. Maar wat heb je precies nodig als je je badkamer gaat opknappen of renoveren?

Badkamer sanitair kiezen

Wat wordt het: een bad, een douche of allebei?

De eerste keuze die je moet maken is of je gaat voor een bad, een douche of misschien wel allebei. Je kunt kiezen voor een inbouw doucheset. Daarbij worden alle leidingen en dergelijke in de muur weggewerkt. Let er wel op dat dit een ingrijpende klus is, waarbij je vrijwel altijd gebruik moet maken van de diensten van een vakman. Als je voor een bad kiest moet je de maten daarvan uiteraard zorgvuldig opnemen zodat je zeker weet dat het bad past. Een luxe badkamermeubel met handige opbergkastjes en een mooie wastafel en spiegel is ook een essentieel onderdeel van de badkamer. En dan wil je natuurlijk ook nog en toilet. Maak dus eerst een goede planning voordat je gaat shoppen.

Welke tegels kies je voor de badkamer?

Voor de badkamer heb je twee soorten tegels nodig. Vloertegels en wandtegels. Vloertegels hebben een wat ruwere toplaag. Dit is om te voorkomen dat je uitglijdt als de vloer nat wordt. Wandtegels zijn vaak wel glad en glanzend. Je kunt kiezen voor twee kleuren, bijvoorbeeld licht voor de wanden en donker voor de vloer of omgekeerd. De tegels op de vloer kunnen in een patroon worden gelegd voor een mooi ruimtelijk effect. Hierbij moet uiteraard wel rekening worden gehouden met een eventueel aanwezig afvoerputje. 

Eén of twee wastafels

Als je een ruime badkamer hebt dan kun je kiezen voor een badkamermeubel met twee wastafels. Ideaal als je een wat groter gezin hebt of als je als partners graag je eigen spulletjes op de wastafel wilt zetten. Je kunt vervolgens kiezen voor één grote spiegel boven de wastafels of twee aparte spiegels. Daarbij is een speciale scheer/make-up spiegel ook een optie, zodat je goed kunt zien wat je doet. 

De verlichting in de badkamer

Leveranciers van verlichting willen je graag laten geloven dat je voor een badkamer een speciale – en daardoor dure – lamp nodig hebt die waterbestendig is. Dit is vaak onnodig. Wel is het verstandig om een trekkoord te kiezen als schakelaar, zodat de feitelijke schakelaar voor de lamp op veilige hoogte kan worden geplaatst. En natuurlijk kies je een lamp voor de badkamer die dicht is zodat er zo min mogelijk vocht in kan komen. Zorg dat de lamp niet met de douche kan worden besproeid. 

Let op je privacy

Als je badkamer een raam heeft is het belangrijk om je te realiseren dat men dus van buitenaf zicht heeft op dat raam. Laat er mat glas in plaatsen om je privacy te waarborgen. Heb je tienerkinderen in huis of heb je wel eens mensen te logeren? Kies dan een douchecabine met privacy glas of beplak de cabine met privacy plastic. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties als iemand onder de douche staat en er loopt een ander de badkamer binnen. Natuurlijk kunnen de meeste badkamers op slot, maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. 

Het kostenplaatje van je nieuwe badkamer

Als je je badkamer grondig wilt laten verbouwen dan kan dat een flink kostenplaatje worden. Je kunt voor een dergelijke verbouwing een verhoging van je hypotheek aanvragen als je een eigen woning hebt. Op die manier kun je voordelig lenen. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan ook, maar dan betaal je veel meer rente. Maak een deugdelijke begroting van de kosten voor je nieuwe badkamer. Houd daarbij ook rekening met onvoorziene kosten. Houd er ook rekening mee dat het aanvragen van een extra hypotheek geruime tijd kan duren. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan vaak binnen enkele dagen worden geregeld als de kredietverstrekker je financiële positie voldoende veilig vindt om geld te lenen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]