Bespaartips: bespaar op woonverzekeringen en energie

Als Nederlanders verzekeren we onszelf ontzettend goed. We hebben veel verschillende verzekeringen lopen, waarbij eigenlijk alleen de zorgverzekering en WA-verzekering voor auto’s verplicht zijn. Gemiddeld hebben we zelfs zo’n 8 verzekeringen per persoon. In veel gevallen zijn de risico’s die we met de verzekering afdekken te overzien. Wanneer we er kritisch naar kijken valt vaak op dat veel verzekeringen meer kosten dan wat je mogelijkerwijs zult gaan ontvangen door de dekking. In deze blogs nemen wij de tips met je door om te besparen op je (woon)verzekeringen en de energiekosten. Daardoor kun je de kosten, zeker in deze tijden, goed in de hand houden en verlaag je de vaste lasten.

Overzicht van tips in deze blog

  • Verzeker niet wat je ook zelf kunt betalen
  • Voorkom dat je jezelf oververzekert
  • Collectief verzekeren is niet altijd voordeliger
  • Betaal de verzekeringspremie jaarlijks
  • Kies voor een doorlopende reisverzekering
  • Verhoog het eigen risico van je verzekeringen
  • Kies voor een verzekeraar voor al je verzekeringen
  • Voorkom dubbele dekkingen
  • Blijf de kosten van verzekeringen en energie vergelijken
Bespaartips: bespaar op woonverzekeringen en energie

1. Verzeker niet wat je zelf ook kunt betalen

Beoordeel je aanvullende verzekeringen. Bepaal of je de verzekering wel of niet nodig hebt en vraag jezelf af of je de (hoge) rekeningen ook zelf zou kunnen betalen. Zet bijvoorbeeld in plaats van jezelf te verzekeren, elke maand geld opzij. Daarmee spaar je elke maand geld, dat je behoudt wanneer je geen kosten maakt op de aanvullende verzekering. Weeg de kosten van de aanvullende verzekeringen goed af tegen de potentiële, verwachte kosten, dan zul je jezelf beseffen dat veel verzekeringen mogen komen te vervallen.

2. Voorkom dat je jezelf oververzekert

Deze tip geldt voor de opstal- en inboedelverzekering, maar ook voor de autoverzekering. Je moet namelijk goed bedenken welk bedrag je verzekert. Verzeker je bij je opstal- en inboedelverzekering namelijk meer dan de waarde, dan betaal je premie voor een bedrag dat je nooit uitgekeerd zult krijgen. Voor het bepalen van de juiste waarde kun je het beste gebruik van van de inboedelwaardemeter. Deze zorgt voor een garantie tegen onderverzekering. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de autoverzekering, waarbij veelal de dagwaarde wordt uitgekeerd. Verzeker je jezelf tegen een hoger bedrag dan de dagwaarde, dan betaal je maandelijks meer premie dan nodig. Laat je hier dan ook goed over adviseren.

3. Collectief verzekeren is niet altijd voordeliger

Er zijn veel manieren om jezelf collectief te verzekeren, bijvoorbeeld via je werkgever of een ledenorganisatie. Zij hebben dan afspraken gemaakt met de verzekeraars over korting of ruimere vergoedingen. Het is echter belangrijker om te onderzoeken wat voor jezelf het voordeligste is. Bekijk of je de behandelingen in de collectieve verzekering ook echt nodig hebt, en of jij jezelf met de collectieve verzekering niet oververzekert. Op die manier bespaar je het meeste op je verzekeringen, en daarmee op je vaste lasten.

4. Betaal de verzekeringspremie jaarlijks

Heb je financieel de mogelijkheid om de verzekeringspremie in een keer te betalen, doe dit dan. Je krijgt dan een korting van 1% tot 3% op de totale jaarpremie. En aangezien de meeste verzekeringen gezamenlijk een behoorlijk bedrag zijn bespaart het zomaar enkele tientallen euro’s. 

5. Kies voor een doorlopende reisverzekering

Ga je regelmatig op vakantie, kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Je bespaart op deze manier op twee manieren: je bespaart tijd met het telkens uitzoeken van de goede en goedkope kortlopende reisverzekering. Bovendien is een doorlopende reisverzekering vaak al goedkoper wanneer je twee keer per jaar op vakantie gaat. Bovendien is de partner vaak mee verzekerd wanneer een van beide een reisverzekering neemt.

6. Verhoog het eigen risico van je verzekeringen

Maak je vrijwel nooit aanspraak op je zorgverzekering? Verhoog dan het eigen risico van je zorgverzekering naar het maximale niveau. Je voordeel kan dan maandelijks oplopen tot wel 25 euro. Belangrijk is dan wel dat je het geld hebt liggen, voor het geval dat je aanspraak moet maken op de zorgverzekering. Spaar daarom altijd het geld dat je bespaart voor momenten dat je het mogelijk wel nodig hebt.

7. Kies voor een verzekeraar voor al je verzekeringen

Veel verzekeraars bieden pakketkorting voor het afsluiten van meerdere verzekeringen bij hen. Soms levert dit voordelen op, terwijl het soms ook juist voordeliger kan zijn jezelf te verzekeren bij verschillende verzekeraars. Bekijk daarom de pakketkosten altijd goed.

8. Voorkom dubbele dekkingen

Een dubbele dekking houdt twee verzekeringen voor hetzelfde risico in. Zonde wanneer je namelijk twee keer premie betaalt voor hetzelfde risico. Vergelijk de polisvoorwaarden van je verschillende verzekeringen, bijvoorbeeld de reis- en zorgverzekering om dubbele dekkingen te voorkomen..

9. Blijf de kosten van verzekeringen en energie vergelijken

Of het nu gaat om de opstal- en inboedelverzekering of je energieleverancier, aanbieders met elkaar vergelijken kan veel voordeel opleveren. Door elk jaar te vergelijken kun jij continue blijven profiteren van de scherpste deals. Zelfs bij een energiecontract met een langere looptijd kan overstappen een besparing opleveren. Vergelijk daarom zelf, via internet, en laat jezelf adviseren voor de laagste vaste lasten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]