Bureaustoel kopen? Hier moet je op letten! (TIPS)

Of het nu gaat om jouw thuiswerkplek of jouw werkplek op kantoor, op beide plekken is een ergonomische zithouding belangrijk. Alleen zo kun je lang, geconcentreerd en zonder klachten werken. Naast het beste bureau is ook de beste bureaustoel dan cruciaal. Je kunt echter niet één beste bureaustoel aanwijzen. Die is immers voor iedereen verschillend, afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel bekijken we die factoren en de keuzes die jij kunt maken. Uiteindelijk sluiten we af met een handig stappenplan om jouw nieuwe bureaustoel ook optimaal in te kunnen stellen. Op die manier heb jij de beste bureaustoel voor jou en kun je optimaal (thuis) werken.

Beste bureaustoel

Factoren: wat is voor jou de beste bureaustoel

Er zijn drie factoren die bepalen hoe professioneel jouw bureaustoel moet zijn.

  • Zitduur: hierbij geldt, hoe langer je zit, hoe beter de bureaustoel moet zijn. Op die manier voorkom je klachten, ook wanneer je 8 uur of meer per dag zit.
  • Werkzaamheden: hoe specifieker jouw werkzaamheden, hoe belangrijker het is om de bureaustoel hier volledig op te kunnen afstellen.
  • Lichaamsbouw: ook de lengte en gewicht bepalen de keuze voor een bepaalde bureaustoel. Een professionele bureaustoel biedt meer mogelijkheden in afstelling.

Hierop letten bij het kopen van een bureaustoel

  • Wieltjes: de meeste mensen hebben de voorkeur voor een bureaustoel met wieltjes. Je kunt met deze bureaustoel gemakkelijk ongeremd over de vloer bewegen. Bovendien kun je de houding tegenover jouw bureau hiermee continue aanpassen naar de meest ergonomische houding. De meeste bureaustoelen hebben minstens 5 wieltjes. Een bureaustoel met minder dan 5 wieltjes is minder stabiel en daarmee minder geschikt voor intensief gebruik.
  • Ergonomisch zitvlak: voor een optimale verdeling van het lichaamsgewicht is het belangrijk dat aan de zijkant van het zitvlak van de bureaustoel aan beide kanten minimaal 2 centimeter ruimte overblijft. Aan de voorkant moet de zitting niet tegen de knieholtes aankomen omdat dit de bloedtoevoer kan verminderen. Bij een ergonomische bureaustoel is de voorkant van de zitting dan ook vaak afgerond. Dit om de bloedtoevoer te bevorderen. Tot slot de vulling: deze moet voldoende comfortabel zijn, ook bij langer zitten om permanente misvorming te voorkomen.
  • Hoogte: de meeste bureaustoelen zijn in hoogte verstelbaar. Dit zorgt ervoor dat het zitvlak op de juiste hoogte in te stellen is. Houd er hierbij rekening mee dat de voeten plat op de grond staan en de knieën een hoek van 90 graden hebben.
  • Onderrugleuning: een ergonomische bureaustoel heeft de mogelijkheid om de hoogte van de rugleuning in te stellen. Je kunt op die manier zorgen voor een goede onderrugleuning. Het is belangrijk dat de onderrug voldoende steun krijgt, maar niet naar voren duwt. Daardoor blijft de natuurlijke houding altijd in tact.
  • Rugleuning: een bureaustoel met verstelbare rugleuning, zowel in hoogte als in bewegingsvrijheid achterover, is belangrijk. Het is daarom niet aan te raden de rugleuning in de vaste stand te zetten omdat het de bewegingsvrijheid beperkt. De rugleuning die mee veert zorgt voor optimale ondersteuning in iedere houding. Het is belangrijk dat de rugleuning bovendien minimaal tot de schouderbladen komt om continue voldoende ondersteuning te blijven bieden aan de rug.
  • Hoofdsteun: een bureaustoel met hoofdsteun biedt extra comfort tijdens het lezen, bellen of ontspannen. Een bureaustoel met in hoogte verstelbare hoofdsteun is dan natuurlijk een must voor optimaal comfort.
  • Bekleding: je hebt bij bureaustoelen keuze uit verschillende bekledingen. Elke stof heeft voordelen en nadelen. De meeste bureaustoelen zijn bekleed met stof: comfortabel, maar tegelijkertijd gevoelig voor vlekken. Vinyl is een ander populair materiaal: eenvoudiger schoon te maken, maar minder ademend en gladder.
  • Prijs: de prijzen van bureaustoelen zijn erg verschillend. Je vindt de grootste verschillen tussen bureaustoelen van enkele tientallen euro’s tot ongeveer 300 euro. Daarboven nemen de verschillen af, en wordt de prijs bepaald door meer unieke factoren als het ontwerp, unieke instellingen en extra comfort.

De ideale instelling van een bureaustoel

Je hebt met bovenstaande factoren de beste bureaustoel voor jou kunnen bepalen. Zodra je hem hebt ontvangen, bijvoorbeeld van Designkantoormeubilair.nl, is het tijd om de bureaustoel optimaal in te stellen. Kijk hierbij niet alleen naar de bureaustoel, maar ook naar de hoogte van je bureau. Beide zorgen immers samen voor een optimale houding.

  1. Bepaal de zithoogte en zitdiepte door beide voeten plat op de grond te zetten. De onder en bovenbenen moeten een rechte hoek vormen.
  2. Zorg ervoor dat de lendesteun van de rugleuning goed in de holling van de rug zit. Dit is de hoogte waarop de rugleuning optimaal is ingesteld.
  3. Houd de armen langs het lichaam en laat ze een rechte hoek vormen. De armleuningen zouden hier precies onder moeten vallen.
  4. Stel de kanteling van de rugleuning zo in dat de rug wordt ondersteund, maar dat het tegelijkertijd niet geforceerd aanvoelt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]