Cilinderslot vervangen: hoe pak je dat aan?

Wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een inbraak dan is een goed cilinderslot op je buitendeuren een absolute must. Als het slot aan vervanging toe is dan kun je dit relatief eenvoudig vervangen. Kies ter vervanging bij voorkeur een slot met kerntrekbeveiliging, deze sloten zijn zeer lastig door inbrekers te forceren. Het vervangen van een slot is relatief eenvoudig.

Cilinderslot vervangen

Verwijder het oude slot

Uiteraard moet eerst het oude slot worden verwijderd. Dit doe je door de schroeven waarmee het slot op de deur is bevestigd te verwijderen. Als het slot is losgeschroefd kun je het vrij eenvoudig verwijderen. Vervolgens is het zaak een slot terug te plaatsen dat past in de opening in de deur. Een te kleine opening is niet zo’n probleem, die kun je eenvoudig groter maken door de ruimte op maat uit te zagen. Als de ruimte voor het nieuwe slot te groot is dan zal je met opvulmaterialen moeten gaan werken om deze passend te maken. Let bij het plaatsen van het slot ook goed op of het beslag in de deurpost past. Het slot moet immers straks wel in de opening in de sponning vallen als de deur op slot wordt gedraaid. Vervolgens is het een kwestie van het slot vastzetten en je kunt het gebruiken. 

Waarom kiezen voor een slot met kerntrekbeslag?

Ga je online een cilinderslot bestellen kies dan voor een slot met kerntrekbeveiliging. Alle sloten met het SKG*** keurmerk hebben dit. Kerntrekken is een door inbrekers veel gebruikte manier om een slot snel te forceren. Online zijn video’s te zien waarin wordt gedemonstreerd hoe op deze manier binnen een minuut een slot kan worden opengemaakt zonder sleutel en zonder speciaal gereedschap. Inbrekers herkennen een slot met kerntrekbeslag en zullen je huis graag overslaan als je zo’n slot op je voordeur hebt. Een inbreker kiest namelijk liever een doelwit uit waar hij snel binnen kan stappen. Zo wordt immers de kans een stuk kleiner dat hij op heterdaad wordt betrapt. 

Een cilinderslot met meerpuntsluiting voor nog meer zekerheid

Wil je nog meer zekerheid, dan kies je voor een cilinderslot met meerpuntsluiting. Deze sloten worden bij nieuwbouwwoningen vaak al standaard op de voordeur geplaatst. Dit slot sluit op 2 of 3 punten in de sponning. Hiervoor gebruik je 1 sleutel die je maar 1 keer hoeft om te draaien. Het is dus niet zo dat je alle sloten apart open en dicht hoeft te doen. Voor inbrekers betekent het echter dat ze meerdere sloten moeten openmaken voordat ze binnen zijn. En aangezien inbrekers meestal haast hebben, zullen ze die moeite in de meeste gevallen niet willen nemen. 

Wanneer moet ik mijn cilinderslot vervangen?

Het is aan te raden om je cilinderslot te vervangen als je je sleutels bent verloren of als deze zijn gestolen. Als je sleutels in verkeerde handen vallen dan loop je het risico op een insluiping. Als een dief bij je binnen kan dringen zonder dat er sporen van een inbraak zijn, dan is de kans groot dat je verzekering de schade van de gestolen spullen niet zal vergoeden. Daarom is het belangrijk om, als je merkt dat je sleutels weg zijn, zo snel mogelijk nieuwe sloten te laten plaatsen. Je kunt online nieuwe cilindersloten bestellen, vaak worden deze al de volgende werkdag geleverd. Als je ze dan direct kunt installeren ben je inbrekers meestal wel voor. Gebruik anders zolang ook de dievenklauwen op de deuren om inbraak te voorkomen. 

Verouderde sloten vervangen

Oudere sloten zijn vaak minder veilig. Ze hebben geen kerntrekbeveiliging en zijn ook kwalitatief vaak minder betrouwbaar dan de cilindersloten die je vandaag de dag kunt bestellen. Daarom is het zeker het overwegen waard om je oude sloten te vernieuwen. Je kunt dit uitbesteden aan een slotenmaker, maar als je een beetje handig bent kun je het ook prima zelf doen. Kies bij het bestellen van nieuwe sloten altijd voor een goed cilinderslot. Kies je een slot met het Politiekeurmerk Veilig Wonen dan zit je zeker goed. Deze sloten voldoen aan de hoogste eisen en zullen zeker helpen om inbrekers buiten de deur te houden. Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat je de deur altijd op slot draait en niet alleen achter je dichttrekt. Ook als je maar heel even van huis gaat is dit erg belangrijk.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]