Muren spuitwerk laten uitvoeren door latex spuiter

Latex spuiten heeft verschillende belangrijke voordelen, waarvan de belangrijkste de tijdbesparing, de geldbesparing en de hogere kwaliteit zijn. In dit artikel duiken we daarom verder in de voordelen van latex spuiten. Past latex spuiten ook bij jouw project, of is verven in dit voorbeeld toch een betere optie. Verder kijken we naar de soorten wanden, plafonds en ruimtes. Ook gaan we verder in op de kosten van latex spuiten en een latex spuiter om zo een volledig beeld te krijgen van het project. Pak je het project zelf met beide handen aan of besteed je het toch uit aan een vakman, die jarenlang ervaring heeft met deze klus.

Muren spuitwerk laten uitvoeren door latex spuiter

Waar is latex spuiten de beste oplossing?

Latex spuiten beperkt zich niet tot een type wand, muur of ruimte. Wel is het meeste voordeel te behalen op grote oppervlaktes. Hierbij is met name de tijdswinst tegenover normaal verven enorm groot. Ook in de nieuwbouw wordt vaak gekozen voor spuiten, dit omdat de wanden net strak gestuct zijn en het resultaat daardoor nog beter wordt. Natuurlijk kan latex worden gespoten op meer soorten wanden. Je vindt hieronder een overzicht van de wanden die geschikt zijn voor muren spuitwerk.

  • Spuitklare wanden: een strak afgewerkte wand, bijvoorbeeld net afgesponst na het stucwerk is de ideale wand voor een latex spuiter. De wand is immers goed voorbereid en de latex spuiter kan direct aan de klus beginnen.
  • Sausklare wanden: op een sausklare wand wordt vaak eerst een dunne laag pleister aangebracht. Op die manier wordt de bijna egale wand echt strak gemaakt om kleine oneffenheden te verbergen. Er kunnen desondanks kleine oneffenheden zichtbaar worden, maar het resultaat blijft ontzettend strak.
  • Behangbare wanden: een behangbare wand is nog niet voorbereid op het spuiten van latex. Hiervoor is hij immers niet egaal genoeg. Om hem alsnog te kunnen spuiten is het belangrijk de wand egaal en schoon te maken.
  • Werkende muren in nieuwbouw: voor een optimaal resultaat is het belangrijk om een net gestucte wand goed te laten drogen. De muur kan immers nog gaan werken, met kleine scheuren in het stucwerk als gevolg. Zorg voordat je begint met latex spuiten eerst de muur volledig strak is voor een optimaal resultaat.
  • Plafonds spuiten met latex: ook voor plafonds wordt latex spuiten vaak toegepast. Het is stukken minder arbeidsintensief. Ook ontstaan er minder kleurverschillen, banen of wordt het minder één geheel. Wil je dit voorkomen en niet het risico lopen op een minder mooi resultaat, kies dan voor plafonds altijd voor latex spuiten.

De voordelen van latex spuiten

  • Snel en effectief: een woning volledig spuiten kost vele malen minder tijd dan dezelfde woning volledig verven. Deze tijdsbesparing levert natuurlijk ook een enorme besparing in kosten op.
  • Goede dekking en levensduur: in de meeste gevallen wordt de latex in twee lagen op de muur gespoten. Dit zorgt voor een goede dekking, en tegelijkertijd ook voor een lange levensduur van de latex. Bovendien wordt de muur vaak van tevoren geïmpregneerd, waardoor de latex nog beter dekt.
  • Egaler dan rollen: gespoten latex is egaler dan rollen. Je ziet minder strepen en de verf dekt beter. Voor een optimaal resultaat is het natuurlijk wel belangrijk dat de muur goed voorbereid is voordat is begonnen met spuiten.
  • Iedere gewenste kleur: je hebt keuze uit eigenlijk alle denkbare kleuren. Op die manier kun je een ruimte dus snel volledig een geheel andere stijl mee geven.

Prijs van latex spuiten

De prijzen van een latex spuiter worden vooral bepaald door de complexiteit van de opdracht. Een eenvoudige lange, grote oppervlakte is immers sneller gedaan dan een kleine ruimte met veel speciale elementen. Ook de kwaliteit van de gebruikte latex is belangrijk, laat je daarom vooraf goed informeren welke latex door de spuiter wordt gebruikt. Op die manier voorkom je een niet-perfect resultaat. Doorgaans zijn de spuitwerk kosten voor latex spuiten zo’n 6-10 euro per vierkante meter. Natuurlijk exclusief latex, materiaal en BTW.

Zelf latex spuiten of laten doen?

Er zijn mogelijkheden om zelf latex te spuiten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een latex spuit machine huren en vervolgens zelf aan de slag gaan. Het voordeel hiervan is dat je goedkoper uit bent en het uurloon van de latex spuiter bespaart. Het is tegelijkertijd ook zo dat het resultaat waarschijnlijk minder strak wordt én je de kosten van het huren houdt. Kijk je naar de kennis van het spuiten, bijvoorbeeld de drukcontrole en de filters, dan is latex spuiten voorbehouden aan professionals. Kies daarom voor een optimaal resultaat altijd voor een latex spuiter.

De voorbereiding: het afplakken voor het latex spuiten

Nu je hebt bepaald of je de klus zelf gaat uitvoeren of dat je een vakman inhuurt zul je moeten gaan afplakken. Het afplakken is bij latex spuiten een van de belangrijkste klussen, want je wil immers niet dat de latex op verkeerde plekken komt. Om kosten te besparen kun je in overleg met de latex spuiter vaak ook zelf het afplakken doen. Dit bespaart geld, al moet je wel bepalen of je dit zelf secuur genoeg kunt doen voor een optimaal resultaat.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]