Composiet vlondertegels en -planken: duurzaam en onderhoudsvrij

We gaan weer richting de lente, traditioneel de tijd dat we onze tuin onder handen nemen en helemaal klaar maken voor de zomer. In zo’n tuin waar je maximaal wil kunnen genieten wil je zo min mogelijk onderhoud, maar tegelijkertijd een mooi resultaat. Als vloer voor op het terras zijn vlondertegels of vlonderplanken dan een mooie oplossing. In deze blog kijken we naar de mogelijkheden qua materialen voor vlondertegels en vlonderplanken. Is het hout, dat traditioneel het populairste materiaal was nog altijd de beste keus? Of hebben nieuwe, slimme materialen als composiet de hout ingehaald. Je leest het in deze blog.

Composiet vlondertegels en -planken: duurzaam en onderhoudsvrij

Toepassingen van vlondertegels en -planken

Vlondertegels zijn vanzelfsprekend ideaal voor een vlonder, maar ook als vloer voor op het terras is het natuurlijk een goede oplossing. Gebruik ze in de veranda, onder de terrasoverkapping of onder een prieeltje in de tuin. Naast in de tuin kun je vlonderplanken natuurlijk ook leggen op een balkon, langs het zwembad of op een dakterras. Door de verschillende formaten kun je namelijk ook een formaat kiezen dat volledig past bij de plek waar jij ze gaat leggen. Vlondertegels zijn er in de maten 30×30 cm, 50×50 cm, 90×90 cm en 100×100 cm. Voor vlonderplanken geldt de standaardmaat 300×15 cm. Ze zijn tegenwoordig voorzien van een handig kliksysteem. Dit zorgt ervoor dat de het leggen van de tegels en planken erg eenvoudig is. De randen van de vlondertegels en planken kun je natuurlijk volledig op maat maken.

Kunststof of composiet vlondertegels: wat is het nu?

Composiet vlonderplanken worden vaak verward met kunststof vlonderplanken. Echter bevatten composiet vlonderplanken slechts voor een deel kunststof, terwijl kunststof vlonderplanken volledig van kunststof zijn gemaakt. Composiet vlonderplanken zijn gemaakt van houtvezel en kunststofvezel. Dit geeft de planken en tegels een natuurlijker uiterlijk, en maakt ze zeer sterk bestand tegen mos en schimmels.

De voordelen van composiet vlondertegels en -planken

De combinatie van kunststof en houtvezel is water- en vochtbestendig. Composiet is vrijwel onderhoudsvrij en gaat daardoor lang mee. Ook treedt na leggen slechts een kleine verkleuring op, waarna het materiaal volledig kleurvast is. Bovendien is composiet in tegenstelling tot hout mosvrij en bestand tegen schimmels. Ook is rekening gehouden met de plekken waar ze komen te liggen, zo zijn composiet vlondertegels en vlonderplanken stroef, ook wanneer ze nat zijn. Al met al is het daardoor een zeer duurzame oplossing.

Keuze: kiezen voor hout tegenover composiet

Tegenover houten vlondertegels en vlonderplanken zijn er een paar belangrijke verschillen te benoemen. Zo verkleurt hout na een bepaalde periode en zal het hout na een bepaalde periode vergaan. Composiet blijft vrijwel dezelfde kleur. Ook splintert composiet in tegenstelling tot hout niet. Liefhebbers van de sfeer van hout moeten composiet een keer in het echt ervaren: verschillen zijn er bijna niet meer door de kleur van het materiaal.

Composiet vlonderplanken en vlondertegels: antraciet of houtkleur

Tegenwoordig kun je qua stijl in je tuin veel verschillende kanten op. Grofweg kunnen we drie verschillende soorten tuinen onderscheiden: de moderne, landelijke en natuurlijke tuin.

  • De moderne tuin: de moderne, hedendaagse tuin is strak. Deze strakke lijnen, die terugkomen in een geheel van blokken, komen vaak voort uit de stijl van het huis. In de moderne tuin wordt vaak gekozen voor de kleur antraciet. Deze donkergrijze kleur matcht goed met strakke lijnen. Het speelse effect is in de moderne tuin beperkt. 
  • De landelijke tuin: een landelijke tuin heeft een wat speelser uiterlijk, en komt ook vaak voort uit de stijl van het huis. Een mooie boerderij, of een mooie woning uit het begin van de 19e eeuw. Het gebruik van veel natuurlijke materialen maakt een landelijke tuin tot een landelijk geheel. In deze tuinen past een houtkleur het best.
  • De natuurlijke tuin: de natuurlijke tuin bevat zoveel mogelijk planten en trekt daardoor veel dierenleven aan. Zo is het aantal zitjes in deze tuin beperkt, en ook is de tuin, in tegenstelling tot de moderne tuin, totaal niet strak aangelegd. Door het gebruik van de natuurlijke producten matcht een houtkleur hier het beste mee.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]

Handig omgaan met een badkamer met schuin dak

Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan weet je dat het een uitdaging [...]

Waarom moet je streven naar een goed geïsoleerde woning?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar het kan [...]

Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]