Dakwerken prijzen: alle kosten op een rij

Onder dakwerken vallen allerhande werkzaamheden op of onder het dak. Dit kan een dakrenovatie zijn, maar ook dakonderhoud, dakisolatie of nieuwe dakbedekking. Op al deze werkzaamheden gaan we in dit artikel verder in. Je weet op die manier al op voorhand hoeveel je ongeveer zult betalen aan een dakwerker. Het is een referentie, die natuurlijk altijd kan afwijken aan de hand van jouw individuele situatie. Voordat je verder leest: is het niet urgent, vraag dan altijd meerdere offertes aan om een goede vergelijking te maken.

Dakwerken kosten

Hoe zijn dakwerken prijzen opgebouwd?

Voor we in kunnen gaan op de daadwerkelijke prijzen is het goed om te weten hoe dakwerkers hun prijzen opbouwen. In de meeste gevallen werken dakwerkers met een uurtarief, dat het grootste deel van de kosten bepaalt. Afhankelijk van de wensen komen hier natuurlijk de materiaalkosten nog bovenop. Verder hanteren dakwerkers vaak verschillende tarieven voor nieuwbouw, onderhoud of andere klussen. Waar nieuwbouw vaak relatief makkelijk is, moet bij renovatie of onderhoud vaak een specifieke oplossing gezocht worden, waarvoor meer kennis benodigd is. Tot slot is het goed om na te denken over een dakwerker uit de buurt. Doordat deze vaak voorrijkosten rekent blijven deze zo zo laag mogelijk.

  • Dakwerken prijs per uur: de daadwerkelijke uurprijs van een dakwerker wordt beïnvloed door het soort werk. De meer specialistische dakwerken worden beloond met een hoger uurtarief. Ook de hoeveelheid ervaring, en dus de snelheid waarmee een klus wordt afgerond, heeft invloed op het uurtarief van de dakwerker. De laatste factor die meespeelt is de grootte van de werkzaamheden. Hoe meer een dakwerker op één locatie kan uitvoeren, hoe efficiënter hij kan werken. Daardoor biedt ook dit voordelen voor jou als klant.
  • Dakwerken prijzen per m²: het kan ook zijn dat een dakwerker rekent per vierkante meter. Bijvoorbeeld bij een dakrenovatie of het repareren van beschadigingen in het dak. Een renovatie begint bij ongeveer 50 euro per m². Voor een plat dak wordt tussen de 130 en 420 euro per m² gerekend, hetgeen tevens afhankelijk is van de gewenste materialen en eventuele extra isolatie die wordt toegevoegd. Toch blijft het op dit onderdeel lastig een voorspelling te doen. Dakwerken blijft immers erg afhankelijk van wat er moet gebeuren.

Dakrenovatie kosten

Bij een dakrenovatie wordt een deel van het dak vervangen. Dit komt vaak doordat de levensduur is verstreken of er wellicht een optie is die beter isoleert. Dit bespaart dan weer geld op de energiekosten van jouw woning. De kosten van een dakrenovatie worden vooral bepaald door de gebruikte materialen. Niet alleen de gebruikte isolatie is hiervoor van belang, maar ook of dakpannen eventueel vervangen moeten worden. Om de dakrenovatie volledig te maken wordt tot slot soms ook gekozen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt een eenvoudige dakrenovatie dus zelf uitbreiden en daarmee ook de kosten in de hand houden.

Dakreparatie kosten

Een dakreparatie wordt uitgevoerd wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een lekkage, meestal veroorzaakt door ruimte tussen de dakbedekking. Sommige vormen van dakbedekking kunnen makkelijk gerepareerd worden, bij anderen moet een stuk of zelfs de volledige dakbedekking worden vervangen. Belangrijk is om bij een lekkage snel te handelen. De kosten lopen namelijk enorm op wanneer de lekkage zich uitbreidt. Niet alleen het dak zal dan gerepareerd moeten worden, maar ook de schade door lekkage.

Dakonderhoud kosten

Om een dakreparatie te voorkomen heeft ook een dak onderhoud nodig. Hierbij worden eventuele gebreken en mankementen op tijd opgemerkt. Onderhoud zorgt ervoor dat de levensduur van het dak wordt verlengd. Op voorhand dakonderhoud kosten maken bespaart op lange termijn weer veel kosten. Met name het type dak en de dakbekleding zijn belangrijk wanneer je de kosten voor dakonderhoud gaat bepalen. Bovenop het standaard onderhoud kun je het dak opnieuw laten coaten of impregneren. Het krijgt hiermee een nieuwe beschermlaag en heeft tevens weer een hernieuwde uitstraling.

Dakisolatie kosten

Optimale dakisolatie zorgt ervoor dat de energiekosten fors omlaag kunnen gaan. De kosten van dakisolatie worden voor een groot deel bepaald door de manier van isoleren. Dit kan van binnenuit, maar ook van buitenaf. Van duur naar goedkoop kun je kiezen voor bijvoorbeeld PUR, EPS of glaswol. Doordat de pannen voor isolatie vanuit binnen kunnen blijven liggen is dit vaak goedkoper dan isolatie vanuit buiten. Let wel op dat isoleren vanuit binnen niet in elke situatie mogelijk is en het plafond verlaagt.

Dak vervangen kosten

Na een bepaalde periode moet een dak volledig vervangen worden. Je moet dan gaan kijken naar de kosten van een volledig dak vervangen. In tegenstelling tot de voorgaande opties kunnen we bij een dak vervangen het minst goed een inschatting maken. De hellingshoek, de oppervlakte en de gebruikte materialen zijn erg van belang voor de kosten.

Dakbedekking kosten

Op veel platte daken wordt gekozen voor dakbedekking. Deze dakbedekking bestaan uit bitumen, EPDM of PVC. Andere populaire oplossingen zijn bijvoorbeeld een groendak. De kosten van deze dakwerken liggen gemiddeld tussen de 45 en 55 euro per vierkante meter. Een hellend dak is duurder, waarbij de kosten tot wel 130 euro per vierkante meter kunnen oplopen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]

Handig omgaan met een badkamer met schuin dak

Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan weet je dat het een uitdaging [...]

Waarom moet je streven naar een goed geïsoleerde woning?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar het kan [...]

Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]