De meest voorkomende CV ketel problemen

Vervelend, koud moeten douchen door koud water vanuit de CV ketel. Niets vervelender dan een CV ketel die niet meer, of niet goed werkt. Daarom is het goed om de meest voorkomende CV ketel problemen op een rij te zetten. Zo leer je ze herkennen, en ontdek je hoe je deze problemen kunt voorkomen. In deze blog maken we kennis met de functionaliteiten van de moderne CV ketel, om daarna te kijken naar de problemen.

Remeha Calenta Ace: De meest voorkomende CV ketel problemen

Kennismaken: de moderne CV ketel

Tegenwoordig zijn CV ketels complexe installaties. De functies zijn uitgebreider dan vroeger, maar de ketels worden ook steeds zuiniger, zijn compacter en geven minder storingen. Door al deze verbeteringen gaat een CV ketel tegenwoordig langer mee. Die efficientie wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door afvalwater met warmte te gebruiken voor het afgeven van warmte elders in huis. Zo kan door sommige CV ketels zelfs een rendement van meer dan 100% behaald worden. We benoemen hieronder de meest voorkomende problemen en oplossingen voor problemen, wanneer ze overhoopt toch optreden.

CV ketel probleem 1: Geen warm water meer

De belangrijkste functie van een CV ketel is zorgen voor warm water uit de kraan. Het is belangrijk om eerst het schermpje te bekijken. Vaak zie je hier de foutcode staan, die je weer kunt vinden in de handleiding. Heb je deze handleiding niet meer, dan kun je vaak op de combinatie van merk en typenummer een handleiding vinden op internet. Wanneer je geen foutmelding kunt vinden kan de stekker van de CV ketel er kort uithalen helpen. Stop de stekker dan niet direct terug, maar wacht een paar minuten zodat hij gereset wordt.

CV ketel probleem 2: Koolmonoxide lek

Tegenwoordig zie je dit probleem gelukkig steeds minder, maar het vrijkomen van koolmonoxide is een probleem van CV ketels. Het gevaarlijke van koolmonoxide is dat het reuk- en smaakloos is. Daardoor kun je slaperig worden, in slaap vallen en nooit meer wakker worden. Dit probleem komt veelal voor bij oude CV ketels. Een belangrijke manier om dit vroegtijdig te signaleren is het ophangen van een koolmonoxide meter, ook wel CO-meter genoemd. Hang deze bij voorkeur dichtbij de CV ketel. Kies je voor een slimme CO-meter, dan zorg je er ook nog eens voor dat alle meldingen op je smartphone komen.

CV ketel probleem 3: Tikkende radiatoren of radiatoren die niet warm worden

Een veelvoorkomend probleem met de CV ketel is een tikkende radiator of geluid dat uit de radiatoren komen. Wordt de radiator dan ook nog niet goed warm, dan kan dit een teken zijn dat er teveel lucht in de leidingen zit. Daardoor kan de radiator slecht opwarmen. De oplossing voor dit probleem is het ontluchten van de radiatoren. Je begint hierbij bij de laagste radiator, draait hem open tot de radiator begint te druppelen. Op die manier ga je van beneden naar boven alle radiatoren af. Vervolgens vul je het water in de radiator bij tot genoeg bar. Op die manier is het probleem eenvoudig verholpen.

CV ketel probleem 4: Verwarming, maar geen warm water

Wanneer je wel verwarming hebt, maar er komt geen warm water uit de kraan is er een probleem met de CV ketel. Probeer verschillende kranen in huis om dit te controleren. Bekijk vervolgens het schermpje van de CV ketel voor eventuele foutmeldingen. Op basis van deze foutcode kun je met de handleiding het probleem vinden. Soms werkt ook het aan en uit zetten van de CV ketel om het probleem te verhelpen. Leiden deze beide stappen niet tot de oplossing voor het probleem, dan is het tijd om een loodgieter in te schakelen. Deze heeft vaak precies de juiste kennis om het probleem te lokaliseren en het op te lossen.

CV ketel probleem 5: Te lage waterdruk in de ketel

Daalt de druk in de CV ketel onder de 1 bar, dan kan de CV ketel niet meer goed functioneren. Het is dan zaak om het water bij te vullen, wat vaak kan met een slang die je tussen de kraan en de CV ketel kunt koppelen. Daalt het aantal bar vervolgens weer snel, dan kan er sprake zijn van een lekkage CV ketel. Probeer het lek dan te lokaliseren en schakel een loodgieter in om het lek op te lossen.

CV ketel problemen voorkomen: regelmatig CV ketel onderhoud

Door de CV ketel regelmatig te onderhouden kunnen veel storingen verholpen worden. Dit preventief onderhoud kost iets, maar zorgt voor minder kosten wanneer er echt problemen ontstaan waarvoor CV reparatie nodig is. Dit zorgt ervoor dat goed onderhoud op de lange termijn juist geld bespaart. Ook kan de loodgieter ervoor zorgen dat de CV ketel goed is afgesteld. De ketel verbruikt hierdoor niet meer energie dan nodig. Let daarom op wanneer je bij een storing de ketel reset. De individuele instellingen kunnen dan verloren gaan, wat je wilt voorkomen, en wat een hoger verbruik ten gevolge heeft. Bespaar daarom niet op de kosten van een loodgieter, maar kies een betrouwbare loodgieter die met enige regelmaat onderhoud pleegt aan de CV ketel. Slim is om te kiezen voor een onderhoudscontract. Dit zorgt ervoor dat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]