De voordelen en nadelen van een gietvloer in huis?

Een gietvloer is een vloersoort die je als het ware over het oppervlak van je vloer legt om gebruikt te worden in uiteenlopende ruimtes. Deze vloeren zijn naadloos en geven een moderne look. Je hoort steeds vaker mensen over het gebruik van een gietvloer, maar betekent dit ook dat deze vloersoort ook echt bij jouw ruimte past? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een gietvloer kan leggen, maar wat zijn hier de voordelen van en welke nadelen kleven er aan vast? Door een goed overzicht te hebben van welke voor- en nadelen het hebben van een gietvloer met zich meedragen, kan je een betere keuze maken van of je deze wilt gebruiken. Daarom zijn hier deze voordelen en nadelen van een gietvloer onder elkaar gezet, zodat je een beter beeld hebt van wat deze soort vloer voor je kan betekenen.

Handig én tip: alle voor- en nadelen zijn gerangschikt op categorie, zodat je een beter overzicht hebt per kritiekpunten waar je naar wilt kijken.

De voordelen en nadelen van een gietvloer in huis?

De prijs van een gietvloer

Het eerste punt waar naar gekeken wordt wanneer je de overweging maakt om iets te bestellen is in de meeste gevallen de prijs van het product. Bij vloeren is dit niet anders en dus ook niet bij gietvloeren. Bij gietvloeren hangt de prijs, net als bij veel andere producten, af van welke soort je neemt. Ook van gietvloeren zijn er veel varianten, die allemaal een andere prijs hanteren. Zo zijn pvc-gietvloeren een stuk goedkoper dan epoxyvloeren. Daarnaast zijn kunststof gietvloeren en cementgebonden gietvloeren erg in trek, maar beide vloeren hebben andere voor- en nadelen. De prijs van de gietvloer kan vrij duur worden, doordat de kosten per soort snel kunnen oplopen. Je betaalt vaak meer voor een gietvloer dan bijvoorbeeld laminaat, helemaal als je een luxe soort neemt. Voor populaire soorten kun je al gauw tussen de 70 en 80 euro per vierkante meter verwachten. Daarnaast kan het leggen van je gietvloer vrij duur zijn als je bijvoorbeeld meerdere lagen moet leggen. Dit is bijvoorbeeld om geluid te dempen. Elke laag moet een bepaalde tijd drogen voordat je de volgende erop kan leggen of je vloer ook echt kunt gebruiken. De arbeidskosten kunnen met de vloer meestijgen en daardoor kan het plaatsen van je vloer een duur geintje worden. Dit is echter niet altijd het geval, omdat deze prijsstijging afhangt van je soort vloer en hoeveel lagen je plaats, plus hoe intensief het plaatsen is vanwege het oppervlak en of er veel oneffenheden in de ondervloer zitten.

Hygiëne en onderhoud van een gietvloer

Waar er bij het leggen van de vloer nog wat nadeeltjes aan kunnen kleven, is deze tijdens het gebruik vooral positief. Een van de grootste voordelen aan een gietvloer is dat deze heel makkelijk schoon te maken is. Een gietvloer wordt egaal gelegd, waardoor deze vlak is zonder reliëf of andere hoogteverschillen. Vuil kan dus snel van het oppervlak verwijderd worden met minimale moeite en de vloer schoonmaken is daarmee zo gedaan. Daarnaast is de gietvloer één geheel zonder groeven. Hierdoor kan vuil niet in kleine spleetjes blijven zitten, waardoor je vloer hygiënisch blijft. Qua onderhoud is de gietvloer erg geschikt voor plekken die snel schoongemaakt worden, die vaak vies kunnen raken en waar je veel met vuil in de weer kan zijn. Op dit gebied is een gietvloer de perfecte vloer, zonder echt grote nadelen.

Gietvloer plaatsen, onderhoud en renovatie

Het plaatsen van je gietvloer kan aardig wat kosten. Niet alleen als je naar de prijs kijkt, maar ook bij het plaatsen zelf. Bij een gietvloer is het belangrijk dat de ondergrond geschikt is. Je kunt alleen een strakke, egale gietvloer krijgen als je ondergrond ook vlak is. Is dit niet het geval, dan moet je deze bewerken tot deze wel egaal is of je moet de ondergrond vervangen tot één die wel egaal is zonder groeven. Het traject voordat je de gietvloer kunt plaatsen kan langdurig, complex en duur zijn, houd hier dan ook rekening mee. Daartegenover staat het voordeel dat deze gietvloer tijdens het plaatsen zelfnivellerend is. Dit betekent dat tijdens het gieten de vloer zichzelf aanpast aan het oppervlak en zichzelf egaal trekt. Je hoeft dus zelf niet nog extra te gaan egaliseren wanneer je de vloer hebt gegoten. Een nadeel voordat je gaat leggen, maar een voordeel tijdens het leggen. Daarnaast is een gietvloer een voordeel als je gaat renoveren. Gietvloeren leg je meestal met een dun laagje. Dit laagje is eenvoudig te vernieuwen en je kunt als je een nieuwe gietvloer wilt plaatsen deze zonder problemen over de oude heen laten leggen. Let hierbij wel op dat je vloer niet te hoog wordt, zodat je gewoon je deuren open en dicht kunt blijven doen.

Gietvloeden: beschermd voor beschadigingen

Het belangrijkste nadeel aan gietvloeren, met name epoxyvloeren, is dat ze onderhevig zijn aan slijtage. Omdat je gietvloeren meestal niet zo dik legt, zijn deze minder stevig en is de kans op scheurtjes en krassen een stuk groter dan bij andere vloeren. Ook het gevaar van verkleuring speelt erg op, vooral bij lichtkleurige vloeren. Het is aangeraden om op dit soort vloeren dan zo min mogelijk met schoenen te lopen om schade tot een minimum te beperken.

Geschikt voor verschillende doeleinden

De reden waarom gietvloeren zo vaak gebruikt worden is omdat ze voor veel verschillende ruimtes toepasbaar zijn. Thuis kan je de gietvloer gebruiken in je woonkamer, maar ook in bijvoorbeeld je keuken of je badkamer. Ook in de zakelijke branche is deze goed te gebruiken. Zo zijn kantoorruimtes ideaal met een gietvloer te bekleden, maar je kunt deze ook gieten in een gymzaal, wachtruimte of vertrekhal.

Samengevat: een vloer voor jou?

Gietvloeren bieden meer voordelen dan nadelen. Vooral op het gebied van het plaatsen en het gebruik is deze vloer ideaal. De grootste nadelen zitten hem in de zaken voordat je de vloer legt, op het gebied van je ruimte klaarmaken en de aanschaf van je vloer. Verder hoef je vooral rekening te houden met dat je de vloer niet onnodig beschadigd, maar voor de gewone schoonmaak is een gietvloer weer juist goed geschikt. Overweeg je het leggen van een gietvloer? Vraag dan een offerte aan om te zien wat de mogelijkheden zijn. Dit doe je bijvoorbeeld via https://www.gietvloerrotterdam.nl/ en vergelijk de voordelen en nadelen per ruimte die je wilt laten leggen en waarvoor deze gebruikt wordt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]