Deurbeslag keuzegids: alles over deurbeslag

Je hebt een nieuwe woning gekocht of renoveert een bestaande woning. In beide voorbeelden is het juiste deurbeslag een belangrijke beeld bepaler. Onder deurbeslag vallen o.a. deurkrukken, sluitplaten, voordeurknoppen, huisnummers en deurbellen. Bovendien wordt onderscheid gemaakt tussen deurbeslag voor binnendeuren en buitendeuren. in dit artikel bekijken we alle keuzes die jij kunt maken bij uitkiezen van nieuw deurbeslag. Allereerst het materiaal, daarna alle verschillende soorten deurbeslag en waar je op moet letten bij het kopen van dit type deurbeslag.

Deurbeslag materialen: uitleg

In de keuze voor nieuw deurbeslag heb je keuze uit verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen en uitstraling. De meest voorkomende materialen zijn aluminium, RVS, brons, messing en nikkel. Veel deurbeslag dat matcht met de interieurtrends: strak, modern en zwart is gemaakt van aluminium. In klassieke interieurs zie je messing deurbeslag vaak terug. Dit materiaal is stevig, krasvast en gaat erg lang mee. RVS is de laatste optie, met een tevens erg lange levensduur veel terug te vinden als beslag voor buitendeuren.

Buitendeurbeslag: voor- en achterdeur

Het zal je niet verbazen dat deurbeslag voor buitendeuren meer moet doorstaan dan binnendeurbeslag. Denk aan bestand zijn tegen het weer, maar ook inbraakveilig zijn. Voor buitendeuren wordt vrijwel altijd gekozen voor veiligheidsbeslag. Hierbij is het schild gelijk aan de voorkant van het slot. Dit geeft inbrekers geen mogelijkheid de cilinder af te breken.

 • Veiligheidsbeslag voor de achterdeur: deurbeslag met twee deurkrukken.
 • Veiligheidsbeslag voor de voordeur: deurbeslag met deurknop aan de buitenzijde en een deurkruk aan de binnenzijde.
 • Deurknop voor de voordeur: deurknop, veiligheidsrozet rond het slot.

Brievenbus: los of in de voordeur

In de meeste woningen bevindt de brievenbus zich in de voordeur. Je hebt dan een brievenbus met klep in de voordeur. Bij andere woningen, vaak landelijker gelegen, staat de brievenbus los vooraan de oprit aan de straat.

 • Brievenbusklep: een brievenbus in de voordeur is een handige optie. Je hoeft immers niet meer het huis uit om de post te ontvangen. Het is wel belangrijk om de binnenkant tochtvrij te maken. Dit doe je door een gesloten brievenbusklep te kiezen en aan de binnenkant een tochtborstel te kiezen. Dit voorkomt tocht, kou en daarmee warmteverlies in de winter.
 • Losse brievenbus: een losse brievenbus is een optie voor iedereen waar de voordeur zich ver van de straat bevindt. Je zet de losse brievenbus aan de straat, waardoor de postbode de post hier direct kan bezorgen. Met de sleutel zorg je ervoor dat alleen jij de bezorgde post uit de brievenbus kunt halen.

Deurbel en huisnummer

Om de buitensituatie af te maken heb je een deurbel en huisnummer nodig. Je kunt hierbij natuurlijk kiezen voor een deurbel in dezelfde stijl als het deurbeslag. Je kiest dan voor een traditionele deurbel, terwijl je tegenwoordig ook keuze hebt uit slimme deurbellen. Ook huisnummers zijn vaak beschikbaar in dezelfde stijl als het gekozen deurbeslag.

Binnendeurbeslag: met dag- en nachtschoot

Het uitkiezen van binnendeurbeslag is eenvoudiger dan buitendeurbeslag. De belangrijkste factor om rekening mee te houden is of de binnendeur op slot kan. In dat geval heb je binnendeurbeslag nodig om ook de nachtschoot te bedienen. Hierbij is er een deurklink voor de dagschoot en een sleutel voor de dagschoot. Wanneer het gaat om een cilinderslot kun je ook kiezen voor een knopcilinder, waardoor een van beide kanten een knop krijgt om de deur te sluiten.

Keuzes voor deurbeslag

 • Deurklink met rozet: meest voorkomend is de deurklik met rozet. De deurklink om de deur te openen en de rozet om het boorgat te verbergen.
 • Deurklink met rozet en sleutelrozet: Hierbij zit onder de deurklink een sleutelrozet. Dit rozet zit om de cilinder, waardoor de cilinder netjes afgewerkt in de deur zit.
 • Deurklink met rozet en toiletgarnituur: voor het toilet en de badkamer wordt vaak een wc-garnituur gebruikt. Hierbij bevindt zich boven een deurklink, met daaronder een rozet met open / bezet, zodat je weet of er iemand op de wc zit.
 • Deurklink met schild: naast een losse deurklink zijn er ook voor binnen deurklinken met schild, waardoor de deurkruk opvallender is. Aanrader wanneer je met de deurklink de interieurstijl van jouw huis wilt versterken.
 • Deurklink met schild inclusief sleutelgat: de deurklink met schild inclusief sleutelgat, waardoor het één geheel wordt zoals je bent gewend bij buitendeurbeslag.
 • Deurklink met schild inclusief toiletsluiting: ook de toiletsluiting, dus of de deur open / bezet is kan verwerkt zijn in de deurklink met schild. Je hebt hier zo geen los rozet voor nodig.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]