Trends in deurbeslag: wat past bij jou?

Deurbeslag is de naam voor allerlei onderdelen die op de deur gemonteerd worden. Dit zijn er misschien meer dan waar je in eerste instantie aan denkt. De meest voor de hand liggende vormen van deurbeslag zijn de deurklink of deurgreep en natuurlijk de scharnieren. Andere voorbeelden van deurbeslag zijn deurstoppers die op de deur bevestigd worden en deurdrangers die ervoor zorgen dat je deur uit zichzelf sluit. Je kunt ook een deurcamera op je deur bevestigen, dan weet je altijd precies wie er heeft aangebeld voordat je de deur opent.

Moderne gang met stalen deuren

Bepaal je stijl met deurbeslag

Deurbeslag vormt een onmisbaar onderdeel van iedere deur die je hebt. Dit geldt niet alleen voor je voor- en achterdeur, maar ook voor de deuren tussen de kamers binnen in je huis. Door voor deurbeslag met een andere stijl te kiezen, kun je je deur een heel verschillend uiterlijk geven. Van alle vormen van deurbeslag springt de deurklink waarschijnlijk het meest in het oog. Het ligt dan ook voor de hand om daar de meeste aandacht aan te besteden als je nadenkt over de stijl van je deur. Je kunt vervolgens ander deurbeslag uitzoeken dat een mooie match vormt met de klink.

De onderdelen van een deurklink

Het is goed om te iets te weten over de verschillende onderdelen waaruit een klink is opgebouwd. Het gedeelte dat je vastpakt wordt het handvat genoemd. Het handvat wordt gemonteerd op een basis die aan de deur is bevestigd. Deze basis heet een rozet, tenzij hij zo groot is dat hij ook over het slot valt: dan noemen we het een schild. Er zijn schilden verkrijgbaar met een gat dat over een sleutelgat in de deur past. Bij rozetten zijn vaak plaatjes in dezelfde stijl te koop die op een slot geplaatst kunnen worden.

Cool en strak: matzwart deurbeslag

Er bestaan trends voor deurbeslag, net zo goed als voor de kleur van je muur of de stijl van je bankstel. De laatste jaren zijn er opvallend veel zwarte deurklinken op de markt. Deze klinken worden vaak afgewerkt met een matzwarte lak, die glad kan zijn of structuur kan hebben. Zwarte deurklinken hebben vrijwel allemaal een strakke, geometrische stijl. Ze hebben doorgaans een vierkant handvat dat in een rechte hoek van de deur afstaat. Het onderliggende schild of rozet is rechthoekig of vierkant. Andere varianten in de strakke stijl hebben een cilindervormige handgreep en rond rozet.

Goudkleurig deurbeslag met een authentieke look

Een heel andere trend wordt gevormd door het bronskleurige deurbeslag. Deze trend verwijst duidelijk terug naar het verleden. De deurklinken hebben vaak golvende vormen die goed in de hand vallen. Deze goudkleurige klinken kunnen gemaakt zijn van echt brons of van een ander metaal, zoals de legering messing. Mensen die graag op de hoogte blijven van interieurtrends, zullen wel weten dat zo’n klassiek element zeker niet alleen past in een kamer die volledig klassiek is ingericht. Een bronskleurig element komt juist ook mooi tot recht in een modern interieur met sobere kleuren.

Pure klasse met de stijl van de jaren ‘30

De stijl van de jaren ’30 is helemaal in de mode in de interieurinrichting, en dit zie je terugkomen in het deurbeslag. De meest iconische deurklink uit deze periode is het tonmodel. Bij dit model bestaat het handvat uit zilverkleurig metaal waar een zwarte, bolle handgreep van ebbenhout overheen is geplaatst. Er wordt veel gespeeld met dit model, door te variëren met de kleur en het materiaal. De karakteristieke vorm blijft dan behouden, maar het totaalbeeld is helemaal van deze tijd. Het tonmodel wordt regelmatig volledig in zwart uitgevoerd, waarmee dus twee trends worden gecombineerd.

Waar moet je op letten?

Voordat je deurbeslag koopt, is het verstandig om goed te kijken of het geschikt is voor jouw deur. Als het om een buitendeur gaat, moet je deurbeslag kopen wat daarvoor geschikt is. Heeft je deur een cilinderslot, dat meedraait met de sleutel? Ook daar is speciaal deurbeslag voor verkrijgbaar. Kijk vooral ook verder dan alleen de deurklink of -greep. Het oogt prachtig als de brievenbus in je voordeur dezelfde afwerking heeft als de deurknop. Kan je wel een deurstopper gebruiken op je woonkamerdeur? Deze kun je kopen in hetzelfde matzwarte materiaal als de deurknop die je hebt uitgezocht.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]