Hoe bestrijd je bloedmijten in de tuin op een duurzame manier?

Bloedmijten, ook bekend als rode spinmijten, zijn kleine arachniden die tuiniers kunnen plagen door zich te voeden met plantensappen. Ze kunnen schade aanrichten aan bladeren en planten, en ze kunnen zich snel voortplanten als ze niet onder controle worden gehouden. Traditionele bestrijdingsmethoden zoals chemische insecticiden kunnen effectief zijn, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu en andere nuttige insecten aantasten. Gelukkig zijn er duurzame manieren om bloedmijten in de tuin te bestrijden. In dit blogartikel zullen we enkele milieuvriendelijke opties bespreken om de bloedmijt op een duurzame manier te bestrijden.

Japanse tuin

Identificatie van bloedmijten

 • Bloedmijten zijn kleine, rode spinachtige wezens die vaak onder bladeren en op plantenstelen worden gevonden.
 • Ze voeden zich door plantensappen op te zuigen, wat kan leiden tot verwelking, vergeling en vroegtijdig afsterven van bladeren.
 • Bloedmijten gedijen bij warme en droge omstandigheden, en ze kunnen zich snel vermenigvuldigen als er geen actie wordt ondernomen.

Duurzame bestrijdingsmethoden

 1. Natuurlijke vijanden: Het bevorderen van biodiversiteit in de tuin kan helpen bij het natuurlijk onderdrukken van bloedmijtpopulaties. Roofmijten tegen bloedluis, zoals Phytoseiulus persimilis, zijn natuurlijke vijanden van bloedmijten en kunnen helpen om hun populatie onder controle te houden.
 2. Waterstralen: Besproeien van de aangetaste planten met een krachtige waterstraal kan helpen om bloedmijten fysiek van de planten te verwijderen. Herhaaldelijk sproeien kan effectief zijn bij het verminderen van de bloedmijtpopulatie.
 3. Neemolie: Neemolie is een biologisch afbreekbaar insecticide dat effectief kan zijn tegen bloedmijten. Het kan worden verdund met water en op de aangetaste planten worden gespoten om de mijten te doden.
 4. Azijnoplossing: Een oplossing van azijn en water kan ook worden gebruikt om bloedmijten te bestrijden. Meng gelijke delen azijn en water en spuit het op de aangetaste planten om de mijten te doden.
 5. Vermijden van overbemesting: Bloedmijten gedijen vaak op planten die overbemest zijn. Het vermijden van overbemesting en het zorgen voor een goede bodemvruchtbaarheid kan helpen om bloedmijten onder controle te houden.

Preventieve maatregelen

 • Het handhaven van een gezonde tuin met een goede biodiversiteit kan helpen om bloedmijten en andere plagen onder controle te houden.
 • Regelmatig inspecteren van planten op tekenen van bloedmijtaantasting, zoals verwelking en vergeling van bladeren, kan vroegtijdige detectie mogelijk maken, zodat er snel maatregelen genomen kunnen worden.
 • Het verwijderen van aangetaste bladeren en plantendelen kan helpen om de verspreiding van bloedmijten te beperken.
 • Het regelmatig schoonmaken van tuinmaterialen, zoals potten en gereedschap, kan voorkomen dat bloedmijten zich daar verstoppen en verspreiden.
 • Het aanplanten van planten die natuurlijke vijanden van bloedmijten aantrekken, zoals lieveheersbeestjes en roofmijten, kan helpen om de populatie van bloedmijten in balans te houden.

Tips voor duurzaam tuinieren

 1. Gebruik organische meststoffen en vermijd het overbemesten van planten. Overmatige meststoffen kunnen een uitlokker zijn voor plagen zoals bloedmijten.
 2. Mulch de bodem rond planten met organisch materiaal om vocht vast te houden en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde plantengroei en het verminderen van plagen.
 3. Gebruik regenwater voor het besproeien van planten in plaats van leidingwater, om water te besparen en chemische belasting van de bodem te verminderen.
 4. Plant verschillende soorten planten om biodiversiteit in de tuin te bevorderen en nuttige insecten aan te trekken die kunnen helpen bij het bestrijden van plagen.
 5. Beheer onkruid op een duurzame manier, zoals door handmatig wieden of gebruik te maken van organische onkruidbestrijdingsmiddelen, om de habitat van bloedmijten te minimaliseren.

Optimale bestrijdingswijze

Het bestrijden van bloedmijten in de tuin op een duurzame manier is mogelijk door gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmethoden, het bevorderen van biodiversiteit en het implementeren van preventieve maatregelen. Door bewust te tuinieren en chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden, kunnen we bijdragen aan een gezondere tuinomgeving en het behoud van nuttige insecten. Probeer deze duurzame benaderingen uit en geniet van een gezonde, bloedmijt-vrije tuin.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]