Een aanbouw: dit zijn de kosten van een aanbouw

Misschien heb je het huis van je dromen gekocht, maar wil je het nog net een klein beetje veranderen om het echt perfect te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een aanbouw. Zo realiseer je veel meer ruimte en kun je deze ruimte voor allerlei verschillende activiteiten gebruiken wanneer je dit wilt. Je zou er bijvoorbeeld een eigen sportschooltje van kunnen maken of een heerlijke wellness om te kunnen ontspannen. Hoe of wat je ook wilt, met een aanbouw is ontzettend veel mogelijk. Het is dus maar net wat je budget is en wat je voorkeuren en wensen zijn.

Een aanbouw: dit zijn de kosten van een aanbouw

Hoe groot en hoe luxe

Hoeveel een aanbouw je precies gaat kosten, hangt van meerdere factoren af. Zo is het van belang hoe groot de aanbouw moet worden. De lengte, breedte en het glasoppervlakte spelen een belangrijke rol als het op de kosten aankomt. Wanneer je graag een aanbouw wilt, zul je toch moeten rekenen dat de kosten hiervoor tussen de 14.500 euro en 50.000 euro kunnen liggen. Een aanbouw van 3 bij 3 meter zal je tussen de 17.000 en 19.000 euro kosten. Wanneer je liever een aanbouw van 5 bij 3 meter wilt hebben, dan betaal je tussen de 19.000 en 23.000 euro. Daarbij hangt het er ook nog vanaf van welk materiaal en hoe luxe je deze aanbouw wilt.

Wensenlijst voor de aanbouw

Alvorens je met een aanbouw aan de slag gaat, is het van belang een lijst te maken van alles wat je graag wilt met betrekking tot de aanbouw. Met deze informatie kun je namelijk een budget op gaan stellen om vervolgens naar een architect of bouwbedrijf te stappen. Je zult bij een aanbouw misschien denken dat het je veel geld kost, maar dat is iets waar je eigenlijk niet aan moet denken. Het is belangrijk om te bedenken wat hoeveel meer je huis waard zal zijn als je de aanbouw laat plaatsen. Natuurlijk is dit geen redenen om helemaal niet uit te kijken dat het je niet teveel kost, maar het kan wel bepalend zijn bij je keuzes.

Extra kosten

De prijs voor je aanbouw hangt van meerdere zaken af. Zo zijn de fundering, gevel en het dak van belang en is ook de afwerking binnen iets waar rekening mee gehouden wordt. Houd er ook rekening mee dat de kosten voor bijvoorbeeld het bouwbedrijf, de architect, de vergunningsaanvragen en het tekenbureau behoorlijk in de cijfers kunnen lopen. Er moet rekening gehouden worden met het huis zoals het er staat en dat de aanbouw er wel bij past als het op de stijl van het huis aankomt. Een andere kleur baksteen dan het huis heeft, kan een heel lelijk effect opleveren. Hier moet dus wel goed over nagedacht worden en een goed ontwerp voor gemaakt worden. Dit zal je daarom ook wat meer kosten.

Geld besparen    

Het is niet zo dat de kosten die je kwijt bent aan de architect of tekenaar overbodige kosten zijn. Ze horen er nu eenmaal bij, maar je kunt er wel op besparen door de verschillende firma’s met elkaar te vergelijken. De een heeft weer andere contacten dan de ander en kan zo een scherpere prijs voor je regelen. Door gebruik te maken van een goede aannemer worden alle moeilijke zaken je uit handen genomen en hoef je enkel te laten weten wat je wensen zijn. Hier kan de aannemer dan mee aan de slag om jou de aanbouw te kunnen leveren die jij voor ogen hebt.

Doe een excel training

Ook al geef je het hele verhaal uit handen, is het wel goed om voor jezelf een goed overzicht te maken van de kosten. Zo houd je het zelf ook in de gaten, leer je nog wat en voer je toch een soort controle uit of de aannemer het op de juiste manier doet. Als je wilt leren om een goed overzicht te kunnen maken, zou je een excel training kunnen doen. Deze trainingen zijn heel eenvoudig online te doen en hoeven niet heel veel tijd in beslag te nemen. Je kunt zo veel leren over excel wat je misschien in de toekomst ook nog voor andere dingen kunt gaan gebruiken.

Dicht of open dak 

Een aanbouw heeft natuurlijk wel een goed dak nodig. Wanneer je een dicht dak nodig hebt, kost dit gemiddeld 100 euro per m2. Wil je juist een open dak met glas, dan betaal je rond de 400 euro per m2 dakoppervlakte. Het is in de regel zo hoe meer glas je wilt, hoe duurder dit gaat worden. Houd er ook rekening mee wanneer je voor een glaskoepel of een andere vorm van glas kiest, dat als de zon erop schijnt, het behoorlijk warm kan worden. Het kan in dat geval slim zijn om een airco te plaatsen in de aanbouw. Je zou daarnaast ook kunnen kiezen voor een zonnescherm welke automatisch over het dak kan gaan wanneer je dit wilt.

Maatwerk of prefab  

De kosten voor een aanbouw hangen ook af van wat voor type aanbouw je wilt. Je kunt natuurlijk voor maatwerk gaan welke helemaal aan te passen is op je eigen smaak. Het nadeel hiervan is wel dat dit een behoorlijke tijd kan duren voordat het af is. Daarnaast ben je dan ook overgeleverd aan de weergoden en kan de aannemer bij slecht weer niet altijd even goed verder. Wil je graag een aanbouw die in een mum van tijd klaar is? Dan zou je eens naar een prefab aanbouw kunnen kijken. Dit is een kant-en-klare aanbouw die bij je huis in elkaar gezet wordt en aan je huis wordt gemonteerd. Een prefab aanbouw wordt in de fabriek gemaakt en heeft daardoor geen last van weersomstandigheden.

Standaard prefab aanbouw

Het meest voordelige om te kiezen voor je aanbouw is een prefab aanbouw. Door voor een standaard versie te gaan waar geen speciale dingen aan hoeven te gebeuren kun je tussen de 16.000 euro en 18.000 euro klaar zijn. Deze prijzen zijn dan inclusief het plaatsen van de aanbouw. Het is logisch dat maatwerk duurder is. Hoewel prefab misschien wel goed klinkt, is er nadat het geplaatst is weinig tot niets meer aan te veranderen. Dit komt omdat alles van tevoren al in de fabriek gemaakt is. Je kunt dus moeilijk een extra stoplicht of leidingwerk laten plaatsen nadat alles gemonteerd is.

Speciaal ontworpen aanbouw

Voor een aanbouw die speciaal voor je ontworpen en gemaakt is, zal je tussen de 21.000 euro en 25.000 euro moeten neerleggen. Je kunt deze dan naar je eigen stijl laten bouwen en zo weet je dat je precies hebt wat je mooi vindt. Je zou natuurlijk ook voor een zo groot mogelijke aanbouw kunnen gaan die volgens de laatste technieken en trends gebouwd is. Dit zal je tot 50.000 euro kunnen gaan kosten. Dan heb je wel mooie luxe kozijnen, elektra, een schuifpui en vloerverwarming bij de prijs inzitten. Het is dus maar net wat je allemaal wilt en wat je ervoor over hebt om het allemaal te realiseren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]