Een kunststof gietvloer? Wat zijn de mogelijkheden?

Het is de trend van dit moment: een kunststof gietvloer. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw interieur? Kunstsof gietvloeren zie je steeds meer in wooninterieurs verschijnen. Het past helemaal bij de woon- en lifestyle van dit moment. De liefde voor natuurlijk uitziende materialen wordt gecombineerd met elementen uit de industriële vormgeving. Ontdek de mogelijkheden met een kunststof gietvloer in jouw interieur.

Een kunststof gietvloer? Wat zijn de mogelijkheden?

Kunststof gietvloer of cementgebonden gietvloer

Als je kiest voor een gietvloer zijn er heel wat mogelijkheden. Een belangrijk onderscheid is die tussen een kunststof gietvloer of een cementgebonden gietvloer. Bij de kunststof gietvloer is de coatinglaag gemaakt van kunsthars. Hier heb je twee verschillende soorten: de PU gietvloer en de epoxy gietvloer. De PU gietvloer is gemaakt op basis van polyurethaan. Het handige van deze laag is dat hij kras- en slijtbestendig is. Verder is de gietvloer waterafstotend en wordt niet aangetast door UV-licht. De epoxy gietvloer wordt ook in de echte industriële omgeving gebruikt omdat deze laag zeer hard is en dus zware lasten kan dragen zonder beschadigd te worden. Ook deze vloer is bestand tegen krassen en slijten. De vloer is waterafstotend en tegen UV-licht bestand.

Veel kleurvariaties in kunststof gietvloeren

Een kunststof gietvloer is een manier om de ruimte meteen sfeer te geven. Je kunt deze namelijk met een kleur de uitstraling van de ruimte laten bepalen. Epoxy kunststof gietvloeren kun je in veel kleurvariaties verkrijgen. De kunststof vloercoating is er in diverse tinten verkrijgbaar, deze kunnen variëren van felle kleuren tot natuurlijke zachte tinten. De PU gietvloeren zijn er met name in natuurlijke grijstinten. Hierin zijn ook verschillende kleurmogelijkheden met als basis grijs. Dit kan variëren van een bijna witgrijs tot donkerblauw grijs. Ook in warmte van het grijs kunnen de PU gietvloeren variëren.

Het verschil met een cementgebonden gietvloer

Wat is nu precies het verschil met een cementgebonden gietvloer? Dat is niet zo verwonderlijk: in een cementgebonden gietvloer zit het element cement. Hierdoor is de look van deze vloer anders dan die van een kunststof gietvloer. De cementgebonden gietvloer oogt robuuster en heeft een meer natuurlijke uitstraling. De vloer is niet elastisch en zal daardoor bij temperatuurschommelingen kleine scheurtjes gaan vertonen. Dit komt de natuurlijke uitstraling van de vloer alleen maar ten goede. Verder kan een cementgebonden gietvloer zware belasting dragen. De vloer voelt dan ook comfortabel aan. De cementgebonden gietvloeren kunnen in diverse kleuren worden geleverd. Verdiep je in de mogelijkheden, maar ook de verschillen in prijzen via goedkope-gietvloeren.nl.

De voordelen van een kunststof gietvloer in de woonkamer

Een kunststof gietvloer geeft je woonkamer een moderne uitstraling. Je kunt hiermee ook de kleur van de kamer bepalen. Een lichte kleur doet de ruimte groter lijken, maar een donkere kleur kan juist echt karakter aan de ruimte geven. De vloer is warm en er kan eventueel vloerverwarming onder worden geplaatst. Verder is een kunststof vloer makkelijk te onderhouden. Je hoeft niet zoals bij een houten vloer grote onderhoudsbeurten in te plannen.

De voordelen van een kunststof gietvloer in de badkamer of keuken

Voor een badkamer of in de keuken is een kunststof gietvloer ideaal. De vloeren zijn namelijk waterstofdicht. Dus je kunt de vloeren aanbrengen in een badkamer en er zal geen vocht onder de coating komen te zitten. De vloeren zijn makkelijk schoon te houden en droog te maken. Had je een tegelvloer in de badkamer of in de keuken en wil je deze vervangen door een kunststof gietvloer, dan is het eenvoudig te realiseren. Je kunt namelijk, als de tegelvloer geen losse tegels heeft en egaal is, de kunststof gietvloer over de tegels aanbrengen. Een cementgebonden gietvloer is in de badkamer of keuken niet aan te raden, omdat deze geen vocht kan verdragen.

Een kunststof gietvloer aanbrengen

Een kunstof gietvloer wordt in een aantal lagen opgebracht. De ondergrond moet hiervoor stofvrij zijn. Verder moet de vloer egaal zijn en vochtvrij. De vloer kan verder geëgaliseerd worden door deze te schuren. Je kunt als je zorgvuldig te werk gaat, de gietvloer zelf aanbrengen. Je hoeft hiervoor geen professional te zijn, maar wel weten wat je doet. Je wilt namelijk dat de vloer naadloos wordt aangebracht.

Professioneel aanbrengen van een kunststof gietvloer

Twijfel je of dit zelf kunt, dan kun je hier een professional voor inhuren. Dit is natuurlijk wat duurder dan het zelf doen, maar dan weet je ook zeker dat het goed wordt gedaan. Nadat de onderlaag is bewerkt, kun je de primer aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de ondervloer beter hecht. De primer wordt aangepast aan de ondergrond. Dan wordt een schraplaag aangelegd om de vloer helemaal te egaliseren. Deze laag moet een tijdje drogen. Hierna kan de werkelijke gietvloer worden aangelegd. Deze geeft de kleur en het uiterlijk van de gietvloer. Tot slot wordt een topcoating aangebracht die transparant is. Dit is een beschermlaag die een mooie zijdematte laag geeft aan de vloer. Je kunt eventueel nog extra lagen zoals een antisliplaag aan laten brengen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]