Een nieuwe vloer: puur natuur of gemak dient de mens?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor je woning, of slechts voor een enkele ruimte binnen die woning, kom je voor nogal wat keuzes te staan. Ga je voor een harde vloer of kies je liever een zachte? Ga je voor een natuurproduct, of liever voor eentje die zo praktisch mogelijk is? En dan hebben we het over de keuze van een kleur nog niet eens gehad…

Een nieuwe vloer: puur natuur of gemak dient de mens?

De keuze is nog nooit zo groot geweest

Het aantal soorten vloerbedekking waar je tegenwoordig voor kunt kiezen is enorm. Zo enorm dat het je wel eens kan gaan duizelen als je op zoek bent naar iets nieuws voor op de vloeren. Want hoe kies je tussen al die opties nu precies degene uit die je mooi vindt, die goed bij de ruimte past en die ook nog eens goed past bij hoe de ruimte gebruikt wordt?

Allereerst breng je in kaart met wat voor ruimte je te maken hebt. Is het een ruimte waar vocht en vuil op de loer ligt, bijvoorbeeld het toilet, de gang of de keuken? Dan kies je het liefst voor een vloer die tegen vocht kan en gemakkelijk schoon te maken is. Een harde vloer is dan het beste startpunt.

Gaat het om een ruimte waar veel gebruik van wordt gemaakt, waar veel gelopen wordt, zoals de woonkamer? Dan is het vooral belangrijk dat de vloer behoorlijk slijtvast is. Harde vloeren zijn dit vaak meer dan zachte, maar er zijn uitzonderingen

In een slaapkamer kiezen veel mensen voor een zachte vloer, voor tapijt, omdat het lekker warm en zachter onder de blote voeten is. Gaat het echter om de slaapkamer voor iemand met een huisstofmijtallergie, is een harde vloer wel een betere keuze.

Natuurlijk of niet?

Ben je er een klein beetje uit in welke hoek je de vloer moet zoeken, dan is de volgende vraag een hele persoonlijke. Heb je de voorkeur voor een natuurlijk materiaal, of heb je liever een vloer van kunststof? Een kunststof vloer, zoals een PVC vloer heeft als grote voordeel dat het materiaal goed slijtvast is en gemakkelijk schoon te maken. Daar staat tegenover dat een natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld hout of Sisal, een warmere, authentieke uitstraling heeft. Dit soort materialen zijn echter wel weer lastiger schoon te maken of onderhouden.

Als je eerst goed in kaart brengt aan welke eisen je nieuwe vloer moet voldoen, en deze daarna combineert met wat je mooi vindt, blijven er vaak nog maar een paar vloeren over waar je uit zal moeten kiezen. Welke het uiteindelijk wordt, is dan vooral nog een kwestie van smaak.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]