Een slimme speaker kopen? Wat is het én alle voordelen!

Wat is een slimme speaker of wat is een smart speaker? Een slimme speaker, een smart speaker is een digitale assistent in huis. Een smart speaker heeft intern een spraak assistent die antwoord geeft op je vragen. De bekendste assistenten zijn Alexa, Google en Siri. Een slimme, smart speaker is een systeem dat jij opdrachten geeft en dat dan aan het werk gaat. Met andere woorden: met een slimme speaker kun je communiceren. Een smart speaker maakt je leven gemakkelijker, het kan je leven leuker of zelfs comfortabeler maken.

Een slimme speaker kopen? Wat is het én alle voordelen!

Je sluit andere apparaten aan op je slimme speaker en zo bedien je deze apparaten en kun je ermee interacteren. Zo’n smart speaker is bedoeld om jou te helpen, te ondersteunen en de smart speaker staat altijd voor je klaar. Zodra jij behoefte hebt aan informatie of een snelle bediening van je apparaten in je huis geef je de slimme speaker eenvoudig opdrachten door ertegen te praten.

Wat kun je met een slimme speaker?

Met een smart speaker activeer je je elektronische rolgordijnen of lampen. Ook kun je je tv bedienen, het internet op gaan voor informatie of je speelt muziek af van je Spotify account. Wat ook mogelijk is met een slimme speaker, is een programma op tv opnemen en je thermostaat aan te passen als het te koud is in de woonkamer. En dat vanuit je luie stoel! Slimme speakers kun je ook draadloos krijgen en zo zijn ze gemakkelijk te verplaatsen, de smart speaker is dan eenvoudig mee te nemen naar de tuin.

Voordelen van een smart speaker

  • In het donker zijn met een slimme speaker andere apparaten eenvoudig te bedienen (bijvoorbeeld wekkers en lichtschakelaars)
  • Er valt tijdswinst met een smart speaker te behalen: vanaf een centraal punt in je huis zijn alle apparaten te bedienen dus je hoeft verder niets te doen want al je opdrachten worden uitgevoerd
  • Een slimme speaker is tijdbesparend: producten zijn eenvoudig online te bestellen en worden zo nodig thuisbezorgd
  • Mocht je minder mobiel zijn of worden dan behoud je toch je zelfstandigheid want voor een aantal huishoudelijke taken hoef je slechts de opdracht uit te spreken tegen de slimme speaker en dus vergt het geen fysieke inspanning
  • Slimme apparaten onthouden de verzamelde gegevens en geven je derhalve overzicht wat betreft het verbruik in je huis. Ze helpen je dus duurzamer te leven
  • En je hoeft niet langer te zoeken naar afstandsbedieningen

Welke smart speakers zijn er?

Diverse merken hebben een slimme speaker in hun assortiment. Er wordt hier een drietal smart speakers besproken in willekeurige volgorde.

Echo van Amazon

Deze slimme speaker is het langst op de markt en kan ook diensten van Amazon bedienen bijvoorbeeld online producten en eten bestellen. Verschillende apparaten zijn eenvoudig te koppelen met de Echo voor spraakbediening. Zoals de televisie, verlichting of de koelkast. Er zijn al meer dan 10 miljoen van deze smart speakers verkocht in de wereld. Het is een betaalbaar apparaat door de koppeling ervan met Amazon diensten waar zij ook weer aan verdienen. Deze smart speaker is in twee types verkrijgbaar. De Amazon Echo 2 en de Amazon Echo Plus. Helaas is het voor beide types niet mogelijk om in het Nederlands opdrachten te geven omdat de spraak assistent Alexa geen Nederlands kan spreken. Dit zal wel gaan gebeuren in de toekomst. De Echo Plus is iets duurder vanwege het betere geluidskwaliteit en de speaker is groter. Deze slimme speaker ziet er door de aluminium behuizing strakker uit.

Google Home

De slimme speaker bevat een geweldige techniek en komt van een betrouwbare leverancier. Deze speaker kan vooral goed zoekopdrachten op internet uitvoeren aan de hand van jouw vragen. Nogal logisch als je bedenkt dat Google de grootste zoekmachine van het internet heeft ontworpen. Groot voordeel van de Google Home is dat je er gewoon in het Nederlands tegen kunt praten. Vraag hem: ‘hoe laat gaat het regenen’ of ‘wanneer moet FC Groningen weer spelen’ en je krijgt antwoord. Het is ook mogelijk opdrachten te geven om uit te zoeken hoe het verkeer naar je werk er ´s ochtends aan toe is of wanneer je bestelling wordt bezorgd. De slimme speaker van Google is gemakkelijk met andere apparaten te integreren maar laten we niet uit het oog verliezen dat het ook gewoon een goede luidspreker is voor als je muziek wilt luisteren. De app die erbij hoort is gebruikersvriendelijk. De kleine variant: de Google Home Mini is een smart speaker die ook met Google Assistent werkt. De Mini kan samen met de Google Home gebruikt worden maar ook alleenstaand.

Sonos One

Het laatste merk slimme speaker dat aan de orde komt is de Sonos One. Dit apparaat blinkt uit in geluidskwaliteit. Deze smart speaker is ook te integreren met Amazon systemen en dus kun je van de Amazon diensten gebruik maken; bijvoorbeeld het activeren van Amazon Prime (een streamingsdienst voor series en films) en de status van jouw bestellingen volgen. Sinds juni 2019 is de Google Assistent beschikbaar en kun je in het Nederlands met de Sonos One communiceren. Ook de spraak assistent Alexa is te gebruiken.

Toekomst van de slimme speaker, smart speaker

De verwachting is dat in navolging van je smartphone, wat inmiddels een ingewikkeld en veelzijdig apparaat is, de smart speaker ook steeds innovatiever zal worden. De slimme speakers zullen straks niet meer weg te denken zijn uit het huishouden, wat ook is gebeurd met de computer en tablet. De steeds intelligenter, intuïtiever en sneller wordende speakers zullen bijdragen aan de ontwikkeling van hulp robots in de toekomst. Denk aan een robot die je flesje water voor je uit de koelkast haalt, een maaltijd in de magnetron doet of zelfs de deur voor je opent als je thuis komt! Belangrijk is wel stil te staan bij het waarborgen van je privacy aangezien de smart speaker alleen goed werkt als deze aan staat en dus voortdurend gegevens verzamelt en opslaat. Volgens de fabrikanten wordt de informatie alleen gebruikt om hun dienstverlening te kunnen verbeteren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]