Eigen huis kopen? Voorkom deze 8 valkuilen met deze tips

In de huidige woningmarkt kan het soms snel gaan. Voor je het weet is een woning alweer verkocht, vaak boven de vraagprijs. Ondanks deze hitte is het belangrijk om kalm te blijven en een slimme keuze te maken. Zorg dat je niet in deze belangrijke valkuilen stapt, voorkom ze door gebruik te maken van onderstaande 8 tips. Op die manier is jouw nieuwe eigen huis nu, maar ook in de toekomst, een fijne plek om te wonen. Twijfel je over een van deze valkuilen, soms is het beter om het niet te doen. Leg niet teveel druk op het hele proces, er komt vast een woning vrij die volledig voldoet aan alle eisen.

Eigen huis kopen? Voorkom deze 8 valkuilen met deze tips

1. Slechts één bezichtiging plannen

Misschien heb je na de eerste bezichtiging het gevoel dat je alles hebt gezien. Vaak zie je de tweede, derde en vierde keer vaak toch weer nieuwe dingen. Je zult misschien het idee hebben dat vaker bezichtigen in veel gevallen niet kan, maar schijn bedriegt. Zorg er altijd voor dat je meerdere bezichtigingen hebt. Neem daarnaast iemand met een kritische blik mee. Wanneer je een huis graag wilt hebben kun je, ongemerkt, dingen over het hoofd zien. Je kunt hierbij kiezen voor een aankoopmakelaar, maar ook een kritische, bouwtechnisch onderlegde vriend of familielid kan genoeg zijn voor een tweede oordeel.

2. Je houdt niet vast aan je eisen

Je hebt wellicht vooraf al een lijst met eisen gemaakt. Eisen waarover je vooraf goed hebt nagedacht. Laat daarom, zodra je een huis gaat bezichtigen, niet direct veel eisen varen. Je moet consequent blijven en echt nadenken: zijn de eisen die ik laat vallen wel factoren die ik echt wil laten vallen. Kijk hierbij bovendien niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de lange termijn. Je koopt een eigen huis immers niet voor de korte termijn, maar je wilt er vast langer blijven wonen.

3. Geen bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring aanvragen kost geld, maar kan veel voorkomen. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de woning gecontroleerd op de staat. Omdat een bouwkundige keuring zo belangrijk is moet je het altijd laten opnemen in de ontbindende voorwaarden van je koopcontract. Je kunt er dan vanaf wanneer de woning niet in goede staat is. Je kunt een bouwkundige keuring aanvragen bij Huiskeur.nl. Zij keuren de woning op meer dan 400 verschillende punten, waardoor jij een goed beeld hebt. Bovendien voldoe ja aan de wettelijke ‘onderzoeksplicht’.

4. Je onderhandelt niet goed genoeg

De onderhandeling is ontzettend belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoeveel jij voor de woning gaat betalen, en welke aanvullende eisen je hierin opneemt. Het is belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van de maximale prijs die je wil bieden. Op die manier stel je voor jezelf een plafond, en word je niet meegezogen in het moment. Een hogere prijs bieden kost je namelijk al snel duizenden euro’s, die je door goed onderhandelen bespaart. Wanneer je onderhandelen lastig vindt is het handig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kan je dan helpen met het bepalen van dit plafond, alsmede inschatten hoe te bieden.

5. Te laat praten met de hypotheekadviseur

Voordat je gaat bieden op een woning is het belangrijk een goed beeld te hebben van je financiële situatie. Tot welk niveau kun je bieden, oftewel, wat is de maximale hypotheek. Op die manier kun je met zekerheid onderhandelen. Bovendien weet je dan, wanneer je het hoogste bod hebt, ook zeker dat je de woning daadwerkelijk kunt betalen. Betrek de hypotheekadviseur bij de huizenjacht en overleg welke woningen je kunt betalen. Ook kan hij jou, samen met een aankoopmakelaar, advies geven over de beste woningen.

6. Je kijkt niet naar de ligging

Er is niets belangrijker dan de ligging van een huis. Je wil er immers voor lange tijd fijn willen wonen. Bepaal daarom vooraf goed in welke plaats, stad of wijk waar je wilt wonen. Wat is de sfeer in deze buurt, en welke voorzieningen heb je in de buurt. De ligging is namelijk belangrijker voor het woongenot dan je misschien zult denken. Staar je daarom niet blind op de woning, maar let ook op de ligging. Verken daarom na je bezichtiging ook eens de wijk om een gevoel te krijgen van wat je kunt verwachten. Doe dit bij voorkeur ook ‘s avonds, wanneer de dynamiek toch weer anders kan zijn dan overdag.

7. Let op de juridische controles

Controleer of een huis onderdeel is van een lopend conflict. Bijvoorbeeld een scheiding of erfenis. Deze conflicten kunnen er namelijk voor zorgen dat een overdracht langer duurt of onnodig ingewikkeld is. Een verkoper is altijd verplicht dit soort informatie te delen, dus vraag er gerust naar om achteraf niet voor verrassingen te komen staan.

8. Geen ontbindende voorwaarden

Een koopcontract bevat normaal gesproken ontbindende voorwaarden. Dit zijn de voorwaarden waaronder jij van het koopcontract af kunt. Twee belangrijke ontbindende voorwaarden zijn ‘onder voorbehoud van financiering’ en ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’. De eerste voorwaarde houdt in dat je de woning niet hoeft te kopen wanneer je onverhoopt de financiering niet rond kunt krijgen. De tweede voorwaarde houdt in dat je opnieuw kunt onderhandelen wanneer er uit de bouwkundige keuring achterstallig onderhoud blijkt. Ondanks dat sommige verkopers deze voorwaarden het liefst uit het koopcontract laten, zijn ze voor jou van levensbelang. Teken daarom nooit zonder deze voorwaarden op te nemen in het koopcontract.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor

In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]

Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan

Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]

Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]