Tijd om te besparen op je elektriciteit!

Het is inmiddels wel duidelijk dat de gemiddelde consument op korte termijn fiks meer moet betalen voor elektriciteit en gas. Onduidelijk is in hoeverre dit probleem weer opgelost zal zijn na de komende winter. Het is in ieder geval een goed idee om nu al maatregelen te nemen om elektriciteit te besparen. Soms is dat niet eens echt moeilijk. Lees de onderstaande tips maar eens.

Elektriciteit besparen tips

1. Ga over op 100% ledverlichting 

In vrijwel ieder huishouden in Nederland worden nog steeds (een aantal) gloeilampen gebruikt. Dat is onverstandig omdat dat deze veel meer elektriciteit vragen voor dezelfde lichtopbrengst als ledverlichting. Een gemiddeld gezin bespaart (met de huidige tarieven) vaak meer dan € 100 per jaar aan stroom door alleen led lampen te gebruiken. Daarbij gaan deze lampen ook nog een vele malen langer mee dan gloeilampen. Wacht niet tot je huidige gloeilampen stuk gaan, maar vervang ze zo spoedig mogelijk door led lampen. Er zijn allerlei leuke lampentrends voor ledverlichting. Ook wat efficiënter omgaan met licht is een goed idee om elektriciteit te besparen. Dim licht indien je minder nodig hebt en laat het nergens onnodig branden.

2. Was minder warm 

De was moet goed schoon worden. Daarvoor gebruiken consumenten nog wel eens de temperatuurknop. Dat kost veel meer energie voor de was en levert ook meer slijtage op aan je dure apparaat. De producenten van wasmiddel spelen erop in door producten te maken die ook effectief zijn bij lagere temperaturen. Het is even zoeken naar een wasmiddel dat dezelfde kwaliteit levert als het huidige product, maar niet duurder is. Dan kan je gaan beginnen met de was op een lagere temperatuur te doen en te bezuinigen.

3. Ontdooi de diepvriezer regelmatig 

Het is misschien geen leuke klus als je de vriezer regelmatig tot de nok hebt gevuld. Maar juist dan kan je per jaar tientallen euro’s besparen tot de diepvriezer regelmatig te ontdooien. Als er teveel ijs in de vriezer is gevormd, kost het beduidend meer elektriciteit om de inhoud van de vriezer op de juiste temperatuur te houden. Regelmatig ontdooien kan je wellicht ook aan het denken zetten om wat minder producten lang te bewaren met het risico dat deze niet meer worden geconsumeerd. Een diepvriezer staat 24/7 aan en om die reden is besparing vaak eenvoudig.

4. Stop met stand-by 

Als je er eens goed over nadenkt, wat is dan het voordeel van al die apparaten die op stand-by staan totdat jij ze weer gebruikt? De meeste hebben ook een gewone aan en uit knop , welke je zonder echte inspanning kan gebruiken. Het stand-by zetten van huishoudelijke apparaten is een luxe die is ontstaan in een tijdperk dat niet werd nagedacht over energiegebruik of het milieu. Haal de stekkers derhalve uit het stopcontact als het niet anders kan. De apparaten die op stand-by staan, gebruiken 24 uur per dag elektriciteit en dat is uiteraard pure verspilling als je er maar af en toe gebruik van maakt. Doe maar eens een inspectie bij jou thuis en je zal verbaasd zijn over het aantal apparaten dat iedere dag dure elektriciteit snoept.