Elektrische gordijnen: dít zijn de mogelijkheden én voordelen

Smart home is een van dé trends van 2021: mogelijkheden om jouw huis ‘slim’ te maken. Je kunt hierbij tegenwoordig ook kiezen voor elektrische gordijnen. Kortom, gordijnen die je op afstand kunt bedienen, of op basis van scenario’s omhoog en omlaag gaan. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten elektrische gordijnen: van plissé gordijnen tot rolgordijnen en elektrische gordijnrails. Om de eenvoud te ontdekken bekijken we daarna de bedieningsmogelijkheden van elektrische gordijnen. Ter afsluiting bekijken we Somfy en de voordelen van elektrische gordijnen van dit smart home merk met méér dan enkel elektrische binnenzonwering.

Elektrische gordijnen: dít zijn de mogelijkheden én voordelen

De voordelen: waarom elektrische gordijnen?

Naast dat veel liefhebbers van smart home deze innovatie willen hebben, hebben elektrisch bedienbare gordijnen ook verschillende voordelen. Zo zijn elektrische gordijnen ideal voor lastig bereikbare plekken, zoals achter de bank of gordijnen op hoge plekken. Bovendien worden de gordijnen minder snel vies, doordat ze minder worden aangeraakt. Tot slot zijn elektrische gordijnen in veel gevallen handig omdat je zo met één druk op de knop meerdere gordijnen kunt bedienen.

Soorten elektrisch bedienbare gordijnen: de mogelijkheden

Elektrische gordijnen zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor verschillende soorten gordijnen, maar ook voor een specifiek type motor. Ook de aansturing, waar we later uitgebreid op terugkomen, is een van de keuzes die je kunt maken. Verder vraagt iedere situatie natuurlijk om een specifiek soort gordijnen, zijn er verschillende stijlen, kleuren en stoffen die ieder gordijn uniek maken.

  • Elektrische plissé gordijnen: er zijn tal van verschillende plissé gordijnen beschikbaar, in zowel lichte als donkere kleuren. De plissé gordijnen zijn niet enkel bedoeld als sfeervolle raambekleding, maar zorgen ook voor een thermische barrière. Dit houdt in dat warmte in de zomer buiten blijft, net als kou in de winter. Het verschil tussen reguliere en elektrische plissé gordijnen zit hem in de aansturing. Je hoeft dus niet meer handmatig de plissé gordijnen te bedienen. Ook werken met scenario’s op basis van zonlicht, tijd en temperatuur zijn mogelijk voor een optimaal licht, privacy en de juiste warmte in huis.
  • Elektrische rolgordijnen: in vergelijking met plissé gordijnen hebben rolgordijnen een strakker karakter. Een van de meest populaire rolgordijnen zijn verduisterende rolgordijnen. Voor in de slaapkamer, maar ook voor het buiten houden van warmte, meubels beschermen tegen verkleuring door zonlicht en vermindering van zon van je scherm op werkplekken. De elektrische werking voorkomt handmatige bediening: ideaal, ook voor op kantoor.
  • Elektrische gordijnrails: ook voor gordijnen zelf is een elektrische optie beschikbaar. Je sluit en opent met elektrische gordijnrails eenvoudig zwarte of moeilijk bereikbare gordijnen. Je bepaalt bovendien zelf tot waar je de gordijnen sluit. In tegenstelling tot de andere elektrische binnenzonwering kun je bij elektrische gordijnrails natuurlijk bestaande gordijnen houden door ze simpelweg aan de nieuwe gordijnrails te bevestigen.

Bediening van elektrische gordijnen

Het handige van kiezen voor één merk voor je smart home producten is dat alle producten samen werken. Je bestuurt zo eenvoudig met één app, afstandsbediening of domotica systeem alle gordijnen in huis, al heeft Somfy natuurlijk nog meer smart home producten dan enkel gordijnen.

  • Elektrische gordijnen met een afstandsbediening: de meeste elektrische gordijnen worden nog altijd bediend met een afstandsbediening. Gemakkelijk te pakken en met één afstandsbediening bedien je gemakkelijk meerdere gordijnrails. Ook kun je met dit systeem de gordijnen op standaard tijden openen en sluiten.
  • Elektrische gordijnen op domotica systeem: met een centraal domotica systeem bedien je eenvoudig alle smart home producten in huis. Je kunt hier ook andere smart home producten op aansluiten. De meeste domotica systemen zijn bekabeld, wat een nadeel is tegenover de volgende optie: draadloze bediening met een smartphone of tablet.
  • Elektrische gordijnen op uw smartphone: de manier die steeds meer aan populariteit zal gaan winnen. Bedien elektrische gordijnen eenvoudig via je smartphone met de Somfy-app of een ander draadloos domotica systeem. Om de app te laten communiceren werkt Somfy met de Tahoma box, die communiceert via radiosignaal. Zo kun je altijd, ook op afstand, jouw gordijnen elektrisch bedienen.

Uitgelicht: Maak jouw huis een Smart Home met Somfy

Stel je wil jouw huis voorzien van meer smart home producten, voor welk merk kies je dan? Een van de belangrijkste voordelen van een smart home is gemak, eenvoud. Door te kiezen voor één merk werken al jouw smart home producten moeiteloos samen. Zo bedien je met Somfy producten o.a. de gordijnen, maar ook verlichting en apparatuur. Bovendien heeft Somfy verschillende oplossingen om jouw woning optimaal te beveiligen wanneer jij van huis bent. Kortom, één compleet systeem dat leunt op drie pijlers die we kort toelichten. 

  • Gemak: de belangrijkste eigenschap, hét voordeel van smart home. Stel scenario’s in op basis van tijd of de weersomstandigheden. Ook wanneer je even op afstand de camera wil bekijken, lampen aan wil doen of de gordijnen wil bedienen: alles kan op afstand.
  • Veiligheid: slimme camera’s, deur- en raamsensoren en een compleet toegangssysteem maken jouw huis zichtbaar en onzichtbaar beschermd tegen gevaar. Bovendien bekijk je alles op afstand en sluit je bijvoorbeeld dagelijks automatisch de gordijnen.
  • Energiebesparing: met Somfy stel je smart home apparaten af op jouw leven. Wanneer je niet thuis bent staan apparaten uit en gaat zonwering omlaag bij meer zon. Op die manier blijft jouw huis koeler, waardoor je energie bespaart op de koeling van je huis.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]