Energie besparen met slimme apparaten

Een win-win situatie, daar gaan we in dit artikel voor. Energie besparen en daarmee goed doen voor het milieu, maar tegelijkertijd ook geld besparen. Je zult er misschien niet bij stil staan, maar slimme apparaten kunnen jou helpen energie te besparen. Daarom duiken we in dit artikel verder in de mogelijkheden om elektriciteit, gas en water te besparen door middel van slimme apparaten. Heb je uiteindelijk de best mogelijke situatie gecreëerd, zorg dan voor de laagste energieprijzen voor jouw situatie. Energie vergelijken is eenvoudig en kun je zelf online regelen, vanuit je luie stoel, en met ondersteuning waar nodig.

Energie besparen met slimme apparaten

Elektriciteit besparen

1. Slimme stekkers

Sluimerverbruik is een van de meest onnodige vormen van energieverbruik. Hieronder valt het verbruik wanneer apparaten in stand-by modus staan. Ze verbruiken niet de volledige hoeveelheid elektriciteit, maar wel wat, bijvoorbeeld door het brandende lampje van de TV. Je kunt slimme stekkers gebruiken om dit energieverbruik te verminden. Je kunt handmatig een slim apparaat echt uit zetten, maar ook volgens een vast ritme. Je stelt dan bijvoorbeeld in dat een vloerlamp in de woonkamer automatisch uit gaat om 23.00 uur. Je bespaart hiermee veel onnodige energie. Voor de TV kun je bijvoorbeeld instellen dat deze om 18.00 uur aan gaat, en om 01.00 uur uit gaat. En wil je toch buiten deze tijden TV kijken, dan zet je de TV via de handige app zelf aan via je smartphone.

2. Vervang ouder witgoed

Met name witgoed, bijvoorbeeld wasmachines, koelkasten en drogers, zijn grootverbruikers in huis. Deze apparaten zijn door de jaren heen stukken zuiniger geworden. Je kunt de meest energie zuinige apparaten herkennen door het energielabel. Kies je voor de nieuwste generatie witgoed, dan hebben ze slimme functies die je kunt bedienen via een app. Zo zet je bijvoorbeeld op afstand het witgoed aan of plan je een programma in. Op die manier is de vaat of was precies klaar zodra jij thuis komt. Wil je extra energie besparen, kies dan voor een camera in de koelkast. Je kunt zo op afstand de inhoud bekijken zonder hem te openen en daardoor kou in de koelkast te verliezen.

3. Slimme verlichting

Naast witgoed is ook verlichting een grootverbruiker als het om energie gaat. Gelukkig kun je ook hierin snel stappen maken door ouderwetse gloeilampen te vervangen door LED verlichting. Kies je voor slimme LED verlichting, dan kun je deze eenvoudig op afstand bedienen en programma’s instellen. Ook een bewegingssensor is een slimme toevoeging, waardoor het licht alleen aan is wanneer jij in huis bent. Op die manier verbruik je nooit meer elektriciteit dan benodigd.

4. Zonnepanelen om elektriciteit te besparen

Natuurlijk: ook zonnepanelen behoren tot de slimme apparaten die zorgen voor lagere energiekosten. Je wekt zelf energie op, laat de slimme wasmachine draaien op momenten dat er voldoende zon is. Automatisch door de gekoppelde slimme apparaten, ideaal. Het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een investering, die zich zonder twijfel terug verdient door de jaren heen. Gemiddeld zo’n 5 jaar op een optimaal dak.

Gas besparen

1. Slim verwarmen

Ook verwarming verbruikt veel energie, en biedt daarom een kans om energie te besparen. De meeste besparing vindt plaats door slim te verwarmen, oftewel: alleen in de ruimes waar je bent. Ook een raam open zetten en tegelijkertijd verwarmen is natuurlijk funest. Je merkt het: veelal gedragsveranderingen. Je hebt tegenwoordig steeds meer slimme themostaten en slimme radiatorknoppen. Op die manier kun je eenvoudig één ruimte verwarmen in plaats van een volledige verdieping. 

2. Radiatorventilatoren

Een relatief nieuwe vinding zijn radiatorventilatoren. Deze ventilatoren, die je onder de radiator plaatst, gaan automatisch aan zodra het boven de 33 graden wordt. Op die manier verspreidt de radiatorventilator de warme lucht door de ruimte. De ruimte wordt zo sneller warm en je hoeft minder lang te verwarmen voor hetzelfde resultaat.

3. Isoleren en ventileren

Naast verwarmen zijn ook isoleren en ventileren twee belangrijke begrippen. De juiste isolatie van een woning houdt de warmte beter vast. Het is bij isoleren natuurlijk ook belangrijk om op de juiste manier te ventileren. Je kunt hiervoor slimme roosters gebruiken of een ventilatiesysteem. Bij slimme ventilatieroosters sluit het rooster bijvoorbeeld automatisch zodra de wind op het raam komt te staan. Dit voorkomt tocht en daarmee warmteverlies in de ruimte.

Water besparen

1. Vervang ouder witgoed

Je hebt er al eerder over gelezen: oud witgoed verbruikt meer energie. Naast elektriciteit dus ook meer water. Een slimme wasmachine of slimme vaatwasser houdt rekening met de vulling van het apparaat. Zo verbruik je bijvoorbeeld minder water bij een halfvol programma, wat op jaarbasis veel water bespaart.

2. Slim sproeien

Voor sommigen hun favoriete, rustgevende bezigheid. Voor anderen een last, die ze te vaak vergeten met dode planten is gevolg. Voor perfect groeiende tuinplanten is de juiste bewatering van levensbelang. Met slimme sproeiers kun je automatisch water geven naar behoefte van de planten. Een meter in de grond houdt de droogte in de gaten, waarna een smart water control ervoor zorgt dat de planten automatisch voldoende water krijgen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]