Energieneutraal of energiezuinig?

De energieprijzen zijn afgelopen tijd flink gestegen. Wil je aan het eind van het jaar geen torenhoge rekening, dan is het nu tijd om na te denken wat je zelf kunt doen om de kosten naar beneden te brengen. Maar wist je dat een energiezuinige woning nog meer voordelen heeft dan alleen de energiekosten? En dat het aanpassen niet altijd heel groots hoeft te zijn?

Energieneutraal of energiezuinig?

Naast dat het fijn is om geen of hele lage energiekosten te hebben, is een energieneutrale woning ook milieuvriendelijker en comfortabeler om in te wonen. Dat komt omdat het er gelijkmatig warm is, je geen last hebt van toch terwijl er wel steeds aanvoer is van verse lucht. En dat zorgt weer voor een gezondere omgeving. Belangrijk als je beseft dat je heel wat uren in je woning bent.

Hoe creëer je een energiezuinig huis? 

In Nederland zijn al heel wat energieneutrale woningen in Nederland en daarnaast staan er nog duizenden woningen op de planning om op een energieneutrale gebouwd te worden. Maar niet alleen energieneutraal bouwen is een optie, je kunt ook je huis verbouwen tot een energieneutrale woning. Of als je het iets minder groots wil aanpakken tot een energiezuinige woning. 

Energiezuinig betekent dat je geen energie verspilt. Hou je in de koude maanden meer warmte binnen, dan hoef je minder energie te verbruiken. Andersom hou je in de zomer graag de koele lucht binnen, waardoor je geen airco of ventilatoren nodig hebt. Dit bereik je met het toepassen van goede isolatie zoals dak-, muur- en vloerisolatie. Zorgen dat er weinig kieren in huis zijn. Eventueel ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook zonnepanelen dragen natuurlijk bij aan een energiezuinige woning net zoals vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. 

Isoleren

Ga je isoleren, dan kun je uit vele materialen kiezen. Let hierbij vooral op de isolatiewaarde van het materiaal. Heb je een beperkt budget dan is EPS isolatie, ook wel tempex of piepschuim genoemd, een relatief goedkoop isolatiemateriaal en ook nog eens geschikt voor meerdere doeleinden. Denk aan het isoleren van betonvloeren maar ook voor plat dakisolatie. De EPS parels zijn daarnaast geschikt voor bodemisolatie of het isoleren van de kruipruimte. EPS is een licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel maar ook drukvast en goed beloopbaar. De nieuwe generatie EPS isolatie heeft, door de toevoeging van grafiet poeder, niet alleen een grijze kleur maar ook een hogere isolatiewaarde. Hierdoor kan er met een er met een dunnere plaat of laag een hogere Rd-waarde behaald worden.

Een andere optie is XPS isolatie. Deze isolatie is eveneens licht, goed bestand tegen vocht en schimmels maar heeft ook nog eens een uitstekende druksterkte (>300 kPa) en een hoge diffusieweerstand 150-300 (dampdoorlatendheid). XPS is verkrijgbaar als plaatmateriaal en wordt net als EPS gemaakt van kunststofschuim. XPS heeft alleen een hogere isolatiewaarde en hogere drukvastheid. Daarnaast is XPS een veel voordeliger dan bijvoorbeeld PIR isolatie. 

XPS wordt veel toegepast in kelders, vloeren, zwembaden, platte daken en omgekeerde daken. Naast de gewone XPS platen zijn er ook speciaal ontworpen XPS bouwplaten. Deze platen zijn aan beide zijden bekleed met een polymeer cementmortel laag waardoor ze eenvoudig tegen muren en vloeren te verlijmen zijn en afgewerkt kunnen worden met een stuclaag of tegels. Hierdoor zijn deze bouwplaten erg geschikt voor verwerking in badkamers en toiletruimtes.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]