Energieneutraal of energiezuinig?

De energieprijzen zijn afgelopen tijd flink gestegen. Wil je aan het eind van het jaar geen torenhoge rekening, dan is het nu tijd om na te denken wat je zelf kunt doen om de kosten naar beneden te brengen. Maar wist je dat een energiezuinige woning nog meer voordelen heeft dan alleen de energiekosten? En dat het aanpassen niet altijd heel groots hoeft te zijn?

Energieneutraal of energiezuinig?

Naast dat het fijn is om geen of hele lage energiekosten te hebben, is een energieneutrale woning ook milieuvriendelijker en comfortabeler om in te wonen. Dat komt omdat het er gelijkmatig warm is, je geen last hebt van toch terwijl er wel steeds aanvoer is van verse lucht. En dat zorgt weer voor een gezondere omgeving. Belangrijk als je beseft dat je heel wat uren in je woning bent.

Hoe creëer je een energiezuinig huis? 

In Nederland zijn al heel wat energieneutrale woningen in Nederland en daarnaast staan er nog duizenden woningen op de planning om op een energieneutrale gebouwd te worden. Maar niet alleen energieneutraal bouwen is een optie, je kunt ook je huis verbouwen tot een energieneutrale woning. Of als je het iets minder groots wil aanpakken tot een energiezuinige woning. 

Energiezuinig betekent dat je geen energie verspilt. Hou je in de koude maanden meer warmte binnen, dan hoef je minder energie te verbruiken. Andersom hou je in de zomer graag de koele lucht binnen, waardoor je geen airco of ventilatoren nodig hebt. Dit bereik je met het toepassen van goede isolatie zoals dak-, muur- en vloerisolatie. Zorgen dat er weinig kieren in huis zijn. Eventueel ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook zonnepanelen dragen natuurlijk bij aan een energiezuinige woning net zoals vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. 

Isoleren

Ga je isoleren, dan kun je uit vele materialen kiezen. Let hierbij vooral op de isolatiewaarde van het materiaal. Heb je een beperkt budget dan is EPS isolatie, ook wel tempex of piepschuim genoemd, een relatief goedkoop isolatiemateriaal en ook nog eens geschikt voor meerdere doeleinden. Denk aan het isoleren van betonvloeren maar ook voor plat dakisolatie. De EPS parels zijn daarnaast geschikt voor bodemisolatie of het isoleren van de kruipruimte. EPS is een licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel maar ook drukvast en goed beloopbaar. De nieuwe generatie EPS isolatie heeft, door de toevoeging van grafiet poeder, niet alleen een grijze kleur maar ook een hogere isolatiewaarde. Hierdoor kan er met een er met een dunnere plaat of laag een hogere Rd-waarde behaald worden.

Een andere optie is XPS isolatie. Deze isolatie is eveneens licht, goed bestand tegen vocht en schimmels maar heeft ook nog eens een uitstekende druksterkte (>300 kPa) en een hoge diffusieweerstand 150-300 (dampdoorlatendheid). XPS is verkrijgbaar als plaatmateriaal en wordt net als EPS gemaakt van kunststofschuim. XPS heeft alleen een hogere isolatiewaarde en hogere drukvastheid. Daarnaast is XPS een veel voordeliger dan bijvoorbeeld PIR isolatie. 

XPS wordt veel toegepast in kelders, vloeren, zwembaden, platte daken en omgekeerde daken. Naast de gewone XPS platen zijn er ook speciaal ontworpen XPS bouwplaten. Deze platen zijn aan beide zijden bekleed met een polymeer cementmortel laag waardoor ze eenvoudig tegen muren en vloeren te verlijmen zijn en afgewerkt kunnen worden met een stuclaag of tegels. Hierdoor zijn deze bouwplaten erg geschikt voor verwerking in badkamers en toiletruimtes.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]