Geld lenen voor verbouwing: DO’S & DON’TS

Als je een eigen huis hebt, maar meer ruimte nodig hebt, of graag je keuken of badkamer wilt verbouwen, kan dit behoorlijk in de kosten lopen. Soms wil je graag een groot gedeelte van je spaargeld op de bank houden om als buffer achter de hand te hebben en heb je toch extra geld nodig voor de verbouwing. Je kunt dan natuurlijk gaan voor een lening die je helpt om je droomkeuken of droombadkamer te kunnen realiseren. Er zijn wel een aantal do’s en don’ts als het op lenen voor je verbouwing aankomt. Lees deze door alvorens je de keuze maakt om geld te gaan lenen voor je verbouwing. 

Geld lenen voor verbouwing: DO'S & DON'TS

Verbouwingskosten berekenen

Op het moment dat je wilt gaan verbouwen, is het van belang te bekijken wat dit je gaat kosten. Zo kun je voor jezelf bekijken of je dit geheel uit eigen zak kunt betalen, of dat je toch een lening moet afsluiten ervoor. Het is mogelijk om voor je verbouwing je hypotheek te verhogen. Je kunt daarbij door je hypotheekadviseur een berekening laten maken hoeveel geld je daardoor vrij krijgt voor je verbouwing. Dit bedrag hangt af van hoeveel de waardestijging van je huis is nadat je de verbouwing voltooid hebt. Het is daarom van belang goed te bekijken of dit wel de manier is waarop je het meeste geld los krijgt voor de verbouwing.

Zorg dat je het financieel aankunt

Één van de belangrijkste do’s van geld lenen, is dat je dit absoluut moeten kunnen terug betalen. Dit is dus zowel een do als don’t. Als je niet de mogelijkheid hebt om je lening terug te betalen, moet je helemaal geen lening afsluiten. Wanneer je er zeker van bent dat je de lening voor je verbouwing terug kunt gaan betalen, dan kun je prima een lening afsluiten. Je kunt daarbij kiezen voor een lening als je bijvoorbeeld je huis energiezuiniger wilt maken. Als je bijvoorbeeld je huis wilt laten isoleren, ander glas wilt laten plaatsen of zonnepanelen wilt laten installeren, kun je hier geld voor lenen.

Voorkom een negatieve BKR

Houd in je achterhoofd als je een lening af gaat sluiten dat dit een effect heeft op je BKR-registratie. Elke lening wordt bij het BKR geregistreerd onder een positieve of negatieve codering, ook een lening voor je verbouwing. Als je alles netjes betaalt elke maand, heb je gewoon een positieve BKR-codering. Als je problemen hebt met het aflossen, dan krijg je uiteindelijk een negatieve BKR-codering. Zo’n negatieve registratie kan veroorzaken dat je bijvoorbeeld geen hypotheek af kunt sluiten of creditcard aan kunt vragen. Zorg er dus voor dat je alles altijd op tijd afbetaald. Zo voorkom je problemen.

Zoek de laagste rente

Als je financiële situatie jou geschikt maakt om een lening voor je verbouwing af te sluiten, ga dan niet bij de eerste de beste lening akkoord. Er zijn namelijk zo ontzettend veel leningen die je af kunt sluiten dat je echt moet gaan vergelijken welke lening je de laagste rente biedt. Je moet niet perse een lening afsluiten bij de bank waar je een bankrekening bij hebt, dit kan overal waar je maar wilt. Ga altijd kijken welke bank of welk bedrijf je de beste rente biedt en ga daar dan voor. Het verschil kan soms wel honderden euro’s per jaar zijn. 

Verantwoord lenen    

Het is ook belangrijk te bedenken of je echt wel een lening nodig hebt. Kun je de verbouwing namelijk gewoon af met je spaargeld, ga dan geen geld lenen voor de verbouwing. Je moet hierbij natuurlijk wel zorgen dat je genoeg geld overhoudt voor onvoorziene uitgaven. Gaat bijvoorbeeld je wasmachine of auto kapot, is het wel verstandig om geld achter de hand te hebben om dit op te lossen. Zorg als je geld gaat lenen voor je verbouwing dat je dit wel verantwoord doet en je je zelf niet onnodig in de problemen brengt. Een negatieve BKR-registratie zal je zeker niet helpen.  

Vraag om advies

Als je van plan bent een lening voor je verbouwing af te sluiten, zorg dan dat je je hiervoor goed laat adviseren. Vraag een adviseur altijd hoeveel je verantwoord kunt lenen en laat een kredietverstrekker ook goed naar je situatie kijken om je te kunnen adviseren. Zij weten namelijk het beste welke lening het beste past bij jouw verbouwing situatie. Zorg ook dat je voordat je naar een adviseur gaat je goed voorbereid op pad gaat. Doe een lening simulatie. Zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je je mannetje staan als je op gesprek komt.  

Vraag naar de voorwaarden

Als je dan op zo’n gesprek gaat, zorg dan ook dat je precies op een rij hebt wat je precies wilt gaan verbouwen, wat je maximale maandlasten kunnen zijn en hoeveel de verbouwing precies gaat kosten. Daarnaast moet je ook gaan bekijken hoeveel geld je zelf in kunt leggen als je een deel zelf wilt financieren. Tijdens het gesprek met de adviseur moet je er ook voor zorgen dat je precies weet wat de voorwaarden zijn. Zo kun je namelijk beter een keuze maken welke lening voor je verbouwing het beste bij jou past. Kun je bijvoorbeeld tussentijds aflossen of kies je voor extra korting door bij je eigen bank de lening af te sluiten?

Kies voor betrouwbaarheid

Je zult misschien wel gebruik willen maken van de verschillende rekentools die online te vinden zijn. Deze zijn niet altijd even accuraat en het daadwerkelijke resultaat kan heel anders uitpakken. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de kredietverstrekker welke je gaat gebruiken. Zo hoeft de goedkoopste niet altijd de beste te zijn. Zorg dus dat je met een betrouwbare kredietverstrekker in zee gaat. Het kan zijn dat je hiervoor dan wat meer moet betalen aan advieskosten, maar zo kun je er wel op rekenen dat je het beste advies krijgt. Het is vooral belangrijk bij een goede firma aan te kloppen zodat je ook krijgt wat je belooft wordt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]