Gietvloer ondergrond: is een gietvloer over hout mogelijk?

Een gietvloer leggen is een precisiewerkje. Het moet goed gedaan worden om een professionele en kwalitatieve vloer te hebben. Om deze vloer goed te kunnen leggen is het belangrijk dat je ondervloer geschikt is. Nu kan het zo zijn dat je al een ondervloer hebt liggen in je ruimte die gemaakt is van hout. Hierdoor hoef je niet meer te denken aan het leggen van een nieuwe ondervloer, maar is dat ook wel zo? Is deze houten ondervloer wel geschikt voor je gietvloer? Je kunt van alle kanten horen waarom je beter geen houten vloer moet leggen, terwijl je weer van andere mensen hoort dat dit prima kan. Om eindelijk een duidelijk antwoord te krijgen of je een gietvloer over hout kunt laten leggen is hier een overzicht waarom je deze wel kunt gebruiken of dat je toch beter deze kunt verwijderen voor een andere ondervloer.

Gietvloer ondergrond: is een gietvloer over hout mogelijk?

Een egale vloer

Een gietvloer leggen doe je door deze op een ondergrond te plaatsen die goed gebruikt kan worden om de kwaliteit van de vloer te waarborgen. Deze vloer moet egaal en vlak zijn, zodat de gietvloer er goed overheen gelegd kan worden. Dit is meteen het struikelblok waarom veel mensen je af zullen raden een houten ondervloer te gebruiken. Hout is meestal niet egaal, waardoor de gietvloer er niet netjes overheen gelegd kan worden en het aan kwaliteit kan verliezen. De regel van een vlakke, egale ondervloer is het allerbelangrijkste wanneer je een gietvloer legt, maar betekent dit meteen dat je geen hout hiervoor kunt gebruiken? Ook via Epoxywinkel kun je vrijblijvend de mogelijkheden bekijken voor een gietvloer over hout.

Geen losse delen

Omdat je ondervloer glad en vlak moet zijn, moet je ook controleren of de vloer één glad geheel is. Als deze ondervloer loszittende onderdelen heeft, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van je gietvloer. Sommige houten vloeren bestaan uit losse delen, maar dit is niet bij allemaal het geval. Op dit gebied is het mogelijk om een gietvloer over hout te laten plaatsen, mits deze geen losse vloerdelen bevat of stukjes van mindere kwaliteit heeft.

Geen beschadigingen

Bij een egale vloer hoort ook een vloer waar geen beschadigingen in zitten. Gaatjes, scheurtjes en afgebroken stukjes kunnen de kwaliteit van je vloer ernstig verslechteren. Meestal laat je een expert je gietvloer leggen en deze zal de ondervloer controleren of deze egaal genoeg is. Het checken van deze putjes en gaatjes is een precisiewerkje dat uitgevoerd moet worden door iemand met een getraind oog hiervoor, omdat je anders makkelijk over punten heen kijkt. Zijn er wel gaatjes aanwezig, dan moeten deze op een correcte wijze gedicht worden. Pas wanneer de professionele specialist akkoord geeft is de ondervloer te gebruiken en kan de gietvloer gelegd worden.

Denk aan het geluid

Een houten ondergrond is niet echt geluidswerend, waardoor het leggen van een gietvloer over hout kan resulteren in een erg gehorig huis. Je kunt dit oplossen door een zogeheten zweefvloer te plaatsen, een laag tussen de houten vloer en de gietvloer die isoleert en het geluid dimt. Je kunt op dit gebied wel een gietvloer over een houten ondervloer leggen, maar het is ten zeerste aangeraden om eerst voorzorgsmaatregelen genomen te hebben op het gebied van geluidsoverlast.

Voorbewerken lost veel op

Soms is het gebruiken van een houten ondervloer noodzakelijk, omdat deze onderdeel is van de constructie van het huis. Deze verwijderen zal kunnen zorgen voor ernstige schade aan je woning. Gelukkig betekent dit niet dat het nemen van een gietvloer meteen van de baan is. Je kunt een houten vloer zeker gebruiken als ondervloer voor een gietvloer, maar dan moet deze vloer wel voorbewerkt worden. Dit doe je door speciale platen eroverheen te leggen. Het polijsten en egaliseren van je vloer zorgt er ook voor dat je deze goed kunt gebruiken, maar dit moet secuur gedaan worden en kost veel tijd en moeite. Echter zijn deze taken cruciaal om een vloer te leggen waar je ook iets aan hebt. Een goede voorbereiding is (meer dan) het halve werk. 

Conclusie

Wil je een gietvloer over een houten ondervloer laten leggen? Dit is mogelijk, maar het kost wel veel moeite. Je moet extra maatregelen nemen om je ondervloer geschikt te maken en hebt hier een ervaren professional voor nodig om dit goed te kunnen doen. Bekijk hiervoor eens bij op gietvloer-gietvloeren.nl. Pas wanneer de houten vloer volledig voldoet aan alle strenge eisen die er komen kijken bij het leggen van een gietvloer kun je deze gebruiken. Het wordt dus niet aangeraden om hout als ondervloer te gebruiken, maar als het er al ligt kun je deze wel gebruiken. Gebruik alleen een houten ondervloer voor je gietvloer als je niet anders kunt en gebruik als je de keuze hebt liever een andere ondervloer die van zichzelf al egaal en geluiddempend is.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]