Goed dak onderhoud: hoe? + Wat doe je bij spoed?

In Nederland kennen we binnen de seizoenen verschillende weerstypen. Soms is het weerbeeld lange tijd rustig, maar kan vervolgens omslaan naar lange periodes onrustig weer. Het dak van een huis kan hieronder leiden.  Niet meteen, maar na verloop van tijd kunnen er problemen ontstaan. Goed dak onderhoud is belangrijk voor de levensduur van een dak. Door onderhoud worden kleine problemen vroeg ontdekt en kunnen lekkages en grotere schades worden voorkomen. Het is verstandig om dit met regelmaat uit te voeren of uit te besteden.

Goed dak onderhoud: hoe? + Wat doe je bij spoed?

Weerbestendigheid van een dak

Het weer hebben we nou eenmaal niet in de hand. Harde windstoten, storm en veel regen en hagel kunnen een nare invloed hebben op daken. Maar ook sneeuw en droogte hebben vaak een negatieve uitwerking op de bovenzijde van huizen. Op de blootstelling van variërende temperaturen en wisselende weeromstandigheden hebben we als mens geen invloed. Maar door goed dak onderhoud kun je een hoop bereiken. Door regelmatige controle kom je er gauw achter als er iets mis is of meer aandacht verdiend. Hoe eerder je er bij bent, hoe minder groot de problemen zullen zijn.

Dakpannen in alle soorten en maten

Of een dak goed is hangt af van het soort dakpannen. Deze zijn er in allerlei kleuren en maten, maar vaak zijn het klei- of betondakpannen in de kleur oranje, groen, blauw en zwart. Er zijn verschillende soorten, zoals de kruispan en de holle pan. De laatst genoemde is het meest opvallend. Door de holle, gebogen vorm ontstaat een golvend uiterlijk. Het kan handig zijn om te weten welke soort dakpannen er op jouw huis liggen. Dit kan je het beste navragen bij specialisten, zoals dakbedekkers.

Preventie is altijd slim: voorkom lekkage

Dak onderhoud is belangrijk, zeker als het gaat om het voorkomen van lekkages. De genoemde weersomstandigheden zijn een veelvoorkomende oorzaak bij lekkage. Het water wat soms in grote hoeveelheden uit de hemel valt, kan in dit geval langer blijven liggen. Het is belangrijk dat het water weg kan stromen. Hou daarom altijd in de gaten dat afvoeren en dakgoten schoon zijn. Ook viezigheid op daken kun je het best zo snel mogelijk weghalen. Controleer regelmatig, daarmee handel je preventief en het helpt bij het voorkomen van een dak lekkage.

Dak reparatie zelf uitvoeren?

Het kan natuurlijk gebeuren dat er toch iets stuk gaat of dat er sprake is van slijtage. Dak reparaties zijn soms nodig en kunnen zelf gedaan worden als je handig bent en als je geen hoogtevrees hebt! Kies je ervoor om het te laten uitbesteden, dan heb je in Nederland ontzettend veel keuze. Vraag eens na bij buren of vrienden wie zij eens hebben ingeschakeld en wat hun ervaringen zijn. Verder is het altijd verstandig om met een erkend bedrijf in zee te gaan. Lees ook de tips dak onderhoud.

Bel snel bij spoedproblemen zoals lekkage & dakreparaties

Natuurlijk wil je lekker droog thuis kunnen zitten. Daarom zorg je ook voor een goed dak onderhoud. Maar het kan iedereen overkomen dat er dan toch ineens een probleem ontstaat, zoals lekkage of afgewaaide dakpannen. Zeker bij lekkage kun je spreken van een spoedprobleem. Er is namelijk haast bij, wil de situatie niet verergeren. Mogelijk wordt de muur aangetast of druppelt het zo hard naar beneden dat je de vloer lastig droog kan houden. Bij veel bedrijven kun je in dit soort acute situaties terecht. Woon je in of in de buurt van Nieuwegein, schakel dan de Dakdekker in Nieuwegein in.

Een probleem is er om opgelost te worden

Als je een bedrijf inschakelt ben je vaak gebaat bij hun middelen die ingezet kunnen worden om erger te voorkomen. Met hun ervaring en expertise kunnen ze jou ondersteunen om een spoedprobleem op te lossen. In het geval van spoed zal er vaak sprake zijn van een tijdelijke oplossing. In het geval van slecht weer, storm met harde regen, mag er niet op een dak gewerkt worden. Het bedrijf zal wachten op beter weer, om daarna het werk te kunnen hervatten.

Waarom een dakdekker inhuren?

Waarvoor een zo’n bedrijf, een dakdekker, inhuren? Ten eerste dus het onderhoud van een dak. Je kunt dit eenmalig laten doen, maar veel huishoudens kiezen er voor om een contract af te sluiten voor regelmatige controle. Daarnaast is een dakdekker een geschikt persoon voor het vernieuwen van dakbedekking. Samen kun je kijken naar het materiaal, de kleur en de prijs. Maak hier goede afspraken over. Een dakdekker kan je verder helpen bij het renoveren of de waarde bepalen in het geval van een verkoop.

Tips voor een optimaal dak onderhoud

Tot slot lees je hieronder tips voor dak onderhoud.

  • Verwijder takken en bladeren van het dak.
  • Houdt de dakgoten schoon, let ook op vogelnestjes.
  • Zorg ervoor dat het regenwater gemakkelijk weg kan lopen.
  • Controleer het dak na een storm met hevige windvlagen en harde regen.
  • Ga het dak niet op als het nat is. Het is dan meer lekkagegevoelig en erg glad.
  • Let op scheurtjes en probeer deze direct te repareren.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud aan het dak, zeker eens in de twee jaar.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]