Goedkoopste energieleverancier vinden: hoe?

Misschien is jouw beeld nu: ‘energie is energie’. Daarom ben je op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Begrijpelijk, maar toch zijn er verschillen tussen de verschillende energieleveranciers die de moeite waard zijn om door te nemen. Je wil niet teveel betalen, maar tegelijkertijd goed geholpen worden wanneer er iets mis gaat. In dit artikel kijken we daarom naar de factoren die de prijzen van energieleveranciers bepalen, handig voor jou wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier. Je weet op die manier precies waar je moet zoeken én welke leverancier het beste bij jou past.

Goedkoopste energieleverancier vinden: hoe?

Energiekosten berekenen (en de besparing)

Elke energieleverancier heeft zijn eigen tarieven en voorwaarden. Dat maakt de leveranciers vergelijken vaak lastiger. Je kunt op verschillende websites de energietarieven van alle energieleveranciers bekijken, factoren aangeven die jij belangrijk vindt selecteren en dan de energiekosten voor jouw situatie berekenen. Op basis van deze energiekosten kun je dan exact de verwachte besparing berekenen voor jouw energiekosten op basis van het huidige verbruik. Handig, want zo vind je gemakkelijk de goedkoopste energieleverancier. Een leverancier die tegelijkertijd past bij jouw wensen, eisen en voorwaarden.

Factoren die de energiekosten bepalen

Er zijn verschillende factoren die de energiekosten bepalen, en daardoor dus bepalen welke energieleverancier het voordeligst is. Bepaal zelf hoe deze factoren van toepassing zijn op jouw situatie en maak jouw keuze uit de mogelijkheden.

Variabele stroom- en gastarieven

Stroom en gastarieven worden tweemaal per jaar vastgesteld door energieleveranciers. De tarieven houden verband met de inkoop van olie en gas door de leverancier. Het verschilt per energieleverancier of deze kosten worden doorberekent. De ene leverancier zal in prijs stijgen, terwijl de ander haar stroom en gas juist goedkoper weet in te kopen. Je begrijpt het: het laatste soort energieleverancier moet je kiezen voor de goedkoopste energie.

Enorme concurrentie

Er is continue concurrentie tussen de energieleveranciers. Veel mensen blijven immers lang hetzelfde energiebedrijf, waardoor andere aanbieders ze willen laten overstappen. Ze doen dit vooral met scherpe tarieven, zoals welkomskortingen en actietarieven. Door hiet slim gebruik van te maken, en relatief vaak over te stappen van energieleverancier kun jij veel geld besparen op de energiekosten. Blijf daarom scherp en continue kijken naar anderen.

Elke regio zijn eigen tarieven

Elke regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Deze nethebeheerder bepaalt in grote mate de energiekosten per regio. Daarom zijn er regio’s in Nederland waar de stroom en gas goedkoper zijn dan in andere regio’s. Verhuizen is in de meeste gevallen geen optie, dus ondanks deze belangrijke factor kun je hier weinig invloed op uitoefenen.

Andere factoren

Naast de eerdergenoemde factoren zijn er meer keuzes die je kunt maken. Wil je bijvoorbeeld groene stroom in plaats van grijze stroom, dan ben je vaak duurder uit. Ook betalen grootverbruikers minder dan kleinverbruikers. Daarnaast zijn er verschillen tussen losse en vaste tarieven, maar ook in de voorwaarden zitten prijsverschillen. Deze volledige combinatie bepaalt uiteindelijk welke energieleverancier in jouw situatie de goedkoopste energieleverancier is. Duik dus goed in de mogelijkheden en bepaal wat jij belangrijk vindt.

Je hebt niet alle kosten in eigen hand

Hoewel je wellicht de energietarieven goed in de gaten houdt, zijn er ook factoren waar je geen invloed op hebt. Zo worden de energiebelasting en netbeheerkosten door de overheid en de netbeheerder bepaalt. Deze laatstgenoemde kosten kunnen per regio verschillen, al zitten de grootste verschillen tussen de energiekosten hem echt in de aanbieders. Op basis van alle kennis die je hebt opgedaan kun jij in ieder geval aan de slag. Op zoek naar de goedkoopste energielerancier, maar wel een die helemaal past bij jouw situatie.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]