Groencontainer huren: waar op letten?

Als je in de tuin aan de slag wilt dan kun je tegen het probleem aan lopen dat je standaard groencontainer snel vol zit. Deze wordt in de meeste gemeenten slechts eens in de twee weken geleegd. Dat zou betekenen dat je iedere keer moet stoppen met in de tuin klussen tot je weer een lege container tot je beschikking hebt. Dat schiet niet op als het om groot onderhoud of een complete make over van de tuin gaat. Voor dit soort gevallen kun je een groencontainer huren bij een gespecialiseerd bedrijf.

Bloemen in tuin

Groot onderhoud aan de tuin? Huur een groencontainer

Bij groot onderhoud aan de tuin moet er vaak veel groenafval worden afgevoerd. Als je aan de slag gaat met het snoeien van bomen en struiken bijvoorbeeld. Of als er grote planten verwijderd moeten worden. Ook het snoeien van een meterslange haag kan veel groenafval geven dat je niet kwijt kunt in je gewone groencontainer van de reinigingsdienst. Dan is het zeker een goed idee om een speciale groencontainer te huren met een grotere inhoud. 

Wat mag er wel en niet in de groencontainer?

In de groencontainer mag je al het afval gooien wat ook in de standaard groencontainer gaat. Dat is dus al het organische tuinafval. Er mag geen plastic in de container, en zeker ook geen bouwafval. Als je bijvoorbeeld ook een oude schutting wilt slopen dan dien je het schuttinghout zelf af te voeren of hiervoor een aparte container te huren. Het groenafval wordt op een speciaal daarvoor aangewezen plaats gedeponeerd, en hier mag geen ander afval worden gedumpt. Als er afval in de container zit at niet onder tuinafval valt, dan levert dit een boete op die uiteraard voor rekening van de huurder zal komen. 

Laten ophalen van het tuinafval

Wil je een groencontainer huren dan maak je afspraken met de verhuurder wanneer deze wordt opgehaald. Het kan natuurlijk gebeuren dat de container eerder vol is of dat je eerder klaar bent met het werk in de tuin. In zo’n geval kun je de groencontainer vaak tussentijds laten ophalen. Dat kan ook als je container vol is en je graag een nieuwe wilt. Wil je dezelfde maat container dan kun je dit doorgeven. Wil je bij nader inzien een groter of kleiner formaat dan geef je dat uiteraard ook aan als je contact opneemt met de verhuurder. Voor de huur van een groencontainer wordt over het algemeen een vaste prijs berekend. Wil je tussentijds een nieuwe container dan betekent dit uiteraard extra kosten. 

Mag ik zomaar een groencontainer laten plaatsen?

Over het algemeen kun je zonder problemen een groencontainer voor je deur laten plaatsen. Hiervoor is geen speciale toestemming van de gemeente nodig. Het wordt uiteraard een ander verhaal als de container op de openbare weg staat. Ook dan krijg je vaak wel toestemming, mits de container het doorgaand verkeer niet belemmert en op voorwaarde dat de container er niet langer dan een afgesproken aantal dagen staat. Als je twijfelt is het verstandig om vooraf contact met de gemeente op te nemen om te informeren of het is toegestaan de container te laten plaatsen. Doe je dat niet dan loop je het risico dat de groencontainer vroegtijdig moet worden verwijderd en dat je bovendien een boete krijgt. 

De inhoud van de groencontainer

Bij het afvoeren van tuinafval is het belangrijk er op te letten dat de container niet te vol zit. Doorgaans mag deze maximaal 20 centimeter boven de rand worden gevuld. Daarnaast mogen er aan de voor- en achterzijde geen takken of ander materiaal uitsteken. Als dit wel het geval is zal de container niet worden meegenomen en moet deze dus deels worden leeggehaald. Het is daarom belangrijk om op tijd een leging aan te vragen of een tweede container te bestellen. 

Bestel je groencontainer op tijd

Wil je een groencontainer huren, bestel deze dan op tijd. Zo weet je zeker dat de container voor je deur staat als je in de tuin aan de slag wilt. Zorg ervoor dat onbevoegden geen afval in je container dumpen, dit kun je onder meer voorkomen door de container ’s nachts met een zeil af te dekken dat je met stenen verzwaart. Als mensen veel moeite moeten doen om hun afval te dumpen in jouw gehuurde container dan zullen ze dat meestal uit hun hoofd laten. Als huurder ben je altijd verantwoordelijk en aansprakelijk voor wat er in de groencontainer wordt gegooid.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]