10x Grootste energiemaatschappijen van België

In België de energiemarkt geliberaliseerd. In 2003 gebeurde dit in Vlaanderen, in 2007 in Brussel en Wallonië. Was het voorheen zo dat de leverancier van gas en stroom bepaald werd door waar je woonde, vandaag de dag is het mogelijk om je eigen leverancier te kiezen. Je kunt daarbij ook kiezen voor een aparte leverancier voor stroom en voor gas. Op die manier kun je de goedkoopste aanbieder kiezen en op die manier soms flink wat geld besparen. Op de Belgische energiemarkt zijn verschillende leveranciers actief.

Grootste energiemaatschappijen België

Trevion

Trevion onderscheidt zich door het ‘groene’ beleid dat wordt nagestreefd. Het bedrijf levert groene stroom die in België is geproduceerd. Het gaat daarbij om voornamelijk hernieuwbare energie. Trevion levert ook aardgas. Dit is uiteraard minder ‘groen’ maar voor veel huishoudens en bedrijven nog steeds noodzakelijk. 

EBEM

EBEM is een energiebedrijf dat volledig in handen is van Vlaamse gemeenten. Het bedrijf levert groene stroom die het aankoopt bij kleine producenten maar er wordt ook zelfstandig stroom opgewekt. Ook dit gebeurt 100% groen. EBEM levert ook aardgas aan zijn klanten. 

Belpower

Belpower was tot voor enkele jaren een bekende aanbieder van gas en stroom in België. Door financiële problemen kon het bedrijf echter niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. De klanten van Belpower werden in 2018 overgenomen door energieleverancier Mega.

Essent

Essent is in meerdere landen in Europa actief. Het bedrijf maakt deel uit van Duitse concern Innogy en betrekt zijn stroom en gas van de Duitse leverancier RWE. Essent levert gas en groene stroom. In België heeft het bedrijf tienduizenden particuliere klanten. Ook wordt energie geleverd aan overheden en bedrijven. 

Lampiris

Lampiris werd opgericht in 2003 toen de Belgische energiemarkt werd vrijgegeven. Het bedrijf levert groene stroom en ook aardgas aan een gestaag groeiende klantenkring. 

Eneco

Eneco is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat sinds 2003 ook in België actief is. Zij leveren groene stroom en ook aardgas aan consumenten en bedrijven. De Eneco klantendienst is beschikbaar voor klanten die vragen hebben of mensen die nog geen klant zijn maar graag willen overstappen. 

Octa+

In België zijn ook huishoudens die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Zij zijn voor het warm stoken van hun huizen aangewezen op stookolie. Deze wordt geleverd door Octa+. Daarnaast is het bedrijf sinds een aantal jaren ook bekend vanwege laadpalen voor elektrische auto’s. 

Mega

Mega is een typisch Belgisch energiebedrijf. Het werd in 2013 opgericht door twee uit Luik afkomistige ondernemers. Sindsdien is Mega gestaag gegroeid, met onder andere de overname van de meeste klanten van het failliete Belpower. Mega levert stroom en gas aan klanten in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

ENGIE

ENGIE heette voorheen Electrabel en was voor het vrijgeven van de energiemarkt in België vrijwel de enige leverancier van stroom en gas in het land. Toen de markt openging in 2003 in Vlaanderen en vier jaar later in Wallonië en Brussel had Electrabel dus een enorme voorsprong. De naam werd gewijzigd in ENGIE, het bedrijf is ook buiten België actief op de energiemarkt, onder andere in Nederland. 

Watz

Watz is een jong energiebedrijf in België. Ze leveren aardgas en groene stroom in zowel Wallonië als Vlaanderen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoort nog niet tot het werkgebied van Watz. Het bedrijf wil zich onderscheiden door een simpel en basic aanbod voor energie aan zijn klanten aan te bieden. 

Welke energieaanbieder moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een energieleverancier spelen een aantal factoren een rol. Allereerst natuurlijk de prijs. Iedereen wil zo weinig mogelijk betalen voor stroom en gas. Maar service is natuurlijk ook belangrijk. Is de leverancier goed bereikbaar? Krijg ik snel antwoord op een vraag en worden problemen snel opgelost? De energieleveranciers zijn niet verantwoordelijk voor de fysieke levering van stroom en gas. Dat wordt door andere bedrijven gedaan. Als de stroom uitvalt kan de leverancier dat probleem niet oplossen, dit moet door de producent worden gedaan. 

Kan ik makkelijk overstappen?

Omdat er sprake is van een vrije markt kun je eenvoudig overstappen van de ene naar de andere energieleveranciers. Bedrijven proberen klanten wel aan zich te binden door ze langlopende contracten aan te bieden tegen een aantrekkelijk tarief. Als je zo’n contract hebt dan is het uiteraard wel de bedoeling dat je dat eerst uitdient voordat je klant kunt worden bij een andere energieaanbieder.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor

In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]

Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan

Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]

Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]