Grote tuin inrichten: 10x tips voor een grote tuin

Heerlijk zo’n grote tuin. De ruimte rondom je huis, een plek om te genieten van de bloemen, planten en bomen. Met verschillende plekken om comfortabel te zitten. Heb je al een klein idee, of misschien wel totaal geen idee hoe je een grote tuin moet inrichten? In deze blog bekijken we tien tips, een stappenplan voor jou om een plan te maken. Een grote tuin inrichten wordt op die manier een stuk makkelijker. Het lastigste wordt het maken van een aantal belangrijke keuzes. Echter: wij zullen je op weg helpen met grote tuin ideeen en handige keuzes die gemaakt moeten worden.

Grote tuin inrichten: 10x tips voor een grote tuin

Tip 1: Stel jezelf een aantal belangrijke vragen

Een aantal vragen stellen zorgt voor een meer helder beeld. Zo weet je de richting, waarmee je de rest van de tuin gaat aanpakken. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

  • Wil je weinig of juist veel werk bij het onderhoud van de tuin?
  • Hoe gebruik je de tuin het meest? Voor activiteiten, zonnen of genieten?
  • Aan welke kant heb je ochtendzon, middagzon en avondzon?
  • Wil je een jungle tuin met veel beplanting of juist een strak aangelegde tuin

Met bovenstaande vragen beantwoord is het tijd om aan de slag te gaan met de rest van de tips voor een optimale inrichting van jouw grote tuin.

Tip 2: Bepaal de bomen en locaties

Heb je een grote tuin, dan denk je automatisch aan grote beplanting. Moet je bijvoorbeeld bomen planten en waar kun je ze het beste plaatsen. Het is belangrijk om te onthouden dat een boom groeit. Informeer daarom altijd hoe de plant er over 10 jaar uit zal zien. Hoe draait de zon over de grote tuin, en zal hij geen schaduw geven op de plek waar jij een zitje had bedacht? Informeer daarnaast naar de bladeren. Wanneer bloeit de boom, en op welk moment in het jaar vallen de bladeren er weer af? Belangrijk, ook om bijvoorbeeld inkijk van de buren het grootste deel van het jaar te blokkeren.

Tip 3: Een vijver of niet?

De meeste grote tuinen hebben een vijver. Je kunt hierbij kiezen voor een natuurlijke vijver met veel groen, of een strakke moderne vijver. Desgewenst kun je ook kiezen voor een zwemvijver. Houd er rekening mee dat het onderhoud van een vijver tijd en geld kost. De juiste aanleg kan er natuurlijk voor zorgen dat dit tot een minimum beperkt blijft. Informeer daarom altijd goed hoe je de vijver zo onderhoudsvrij mogelijk kunt aanleggen.

Tip 4: Kies de juiste beplanting

Met de juiste beplanting wordt in een tuin veel sfeer gecreëerd. De basis van een grote tuin is altijd de vaste beplanting, die jaren mee gaat. Deze heeft bovendien weinig onderhoud nodig en zijn de ‘groene basis’ van de tuin. Naast deze vaste beplanting kun je kiezen voor planten die je jaarlijks of elk seizoen moet vervangen. Met deze keuze voor de juiste planten zorg je voor meer sfeer en maak je de tuin kleurrijker. Ook met potten en bakken kun je natuurlijk meer groen toevoegen aan de tuin. Houd er echter rekening mee dat deze meer tijd kosten in onderhoud. Je zult deze planten namelijk vaker water moeten geven, maar ook periodiek moeten vervangen. Kies daarom, juist in een plantenbak of pot, voor sterke planten die weinig onderhoud vergen. Dit gaat je helpen om het meeste plezier te halen uit de grote tuin.

Tip 5: Een grasveld voor kinderen of dieren

Heb je kinderen of dieren, dan is een grasveld in een grote tuin eigenlijk een must. De kinderen en / of dieren hebben dan alle ruimte om vrij te kunnen rennen en spelen op het gras. In een grote tuin is een automatisch grasmaaier dan weer geen overbodige luxe. Jij bepaalt de hoogte van het gras en wanneer het gras gemaaid moet worden. Bespaart je veel tijd, en bovendien: je gazon ziet er altijd tiptop uit.

Tip 6: Deel je tuin op in verschillende zones

Zorg ervoor dat je een grote tuin opdeelt in gedeeltes. Daardoor kun je bijvoorbeeld een gedeelte creëren waar je ‘s middags met de kinderen kunt zitten, in de buurt van het grasveld. ‘s Avonds zit je misschien liever dichtbij huis, op een comfortabele tuinset, terwijl je geniet van een haardvuur of een goed boek. Het belangrijkste van elke plek in de tuin is, dat je erover nadenkt en echt kunt genieten. De praktische kant: zorg ook voor een plek om alle tuinspullen op te bergen. Een plek waar je bijvoorbeeld de grasmaaier en het tuingereedschap opbergt. Ideaal daarvoor is een blokhut, een onderhoudsvriendelijk houten tuinhuis. Afhankelijk van jouw wensen kun je daarvoor zelf de maat bepalen. De ontwerpen zijn divers: van een strakke blokhut tot blokhut in de landelijke stijl. De stijl van je tuin kun je dus ook hierin volledig doortrekken.

Tip 7: Kies voor slimme paden tussen de gedeeltes

Verbind de verschillende gedeeltes van de tuin met elkaar door middel van paden. Echter, naast praktisch mogen de paden ook langs bijvoorbeeld bloemperkjes lopen. Zo kun je het hele jaar door extra goed genieten van de planten tijdens een wandeling door de tuin. Bedenk je goed hoe je daadwerkelijk zult lopen, vaak de kortste route. In de praktijk zul je anders merken dat je vaak de korte route pakt, wat natuurlijk zonde is voor je gazon.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]