Grote voorjaarsschoonmaak: alle tips & compleet stappenplan

Het is weer voorjaar. Langzaam verwisselen we de kou voor steeds meer zonnestralen. Tijd om aan de slag te gaan. We gaan immers langzaam steeds meer naar buiten, dus is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Een traditioneel moment om even orde op zaken te stellen, zaken te onderhouden, maar ook het hoofd leeg te maken. Ruim je de ballast op, dan creëer je vanzelf ruimte voor nieuwe dingen. In dit artikel duiken we diep in de grote voorjaarsschoonmaak. Allereerst beginnen we met het ‘wanneer’ om vervolgens te kijken naar het stappenplan en vier handige tips.

Snel navigeren

Grote voorjaarschoonmaak

Wanneer houd je een grote voorjaarsschoonmaak?

Tegenwoordig hebben we tal van schoonmaakmiddelen. Dat was vroeger wel anders, daarom werd aan het eind van de winterperiode de voorjaarsschoonmaak gehouden. Met meerdere dagen zwaar werk in het begin van de lente. Tegenwoordig is het ideale wanneer er niet meer, maar grofweg begint men rond de eerste zonnige dagen aan de voorjaarsschoonmaak. Dit is tevens het moment dat de temperatuur voldoende is om de ramen weer open te kunnen zetten en het goed te laten doorluchten.

Grote voorjaarsschoonmaak stappenplan

We nemen je mee door de voorjaarsschoonmaak in zes handige stappen. Kijk ook met frisse ogen naar je kleding, meubels, sieraden en schoenen. Deze items verdienen het ook om schoon en mooi verzorgd voor de dag te komen. Geef ze daarom een goede onderhoudsbeurt zodat je hier lang plezier van hebt.

Stap 1: schoonmaak benodigdheden

Zorg op voorhand voor voldoende schoonmaak benodigdheden. Je wil immers lekker door kunnen en niet elke keer naar de winkel hoeven. En ook goed om te weten: met de juiste benodigdheden en materialen wordt het net een beetje schoner.

Voorjaarsschoonmaak benodigdheden:

 • Afwasborstel
 • Afwasmiddel
 • Antikalkmiddel
 • Azijn
 • Baking soda
 • Citroen
 • Microvezeldoekjes
 • Schuursponsje
 • Trekker voor de ramen
 • Zachte sponzen (2 stuks)
 • Zeem

Stap 2: huis en kledingkast opruimen

Om goed te kunnen schoonmaken heb je ruimte nodig. Je moet immers ongestoord overal bij kunnen. Kijk nog eens kritisch naar alles dat je in huis hebt staan, zet kleding op Vinted of meubels op Marktplaats, zodat je ze een tweede leven kunt geven. Bovendien: hoe minder spullen je in huis hebt staan, hoe eenvoudiger je naar de voorjaarsschoonmaak jouw huis schoon houdt.

Hetzelfde geldt voor jouw kledingkast. Bepaalde items draag je in de winter, andere juist weer gedurende de zomer. Leg winterkleding wat naar achteren, en zomerkleding wat naar voren. Zo vind je snel de juiste kleding. Houd er wel rekening mee dat het natuurlijk niet altijd lekker weer is, dus houd altijd wat kleding voor mindere dagen achter de hand.

Stap 3: alles afstoffen

Voordat je kunt beginnen met specifieke ruimtes is het belangrijk eerst het huis stofvrij te maken. Lekker afsoppen, doekje erover en alles weer helemaal schoonmaken. Belangrijk is om dit altijd te doen voordat je gaat stofzuigen. Het stof dwarrelt immers altijd weer op de grond wanneer je aan het afstoffen bent.

Stap 4: badkamer & wc’s schoonmaken

Begin met het maken van ruimte in de badkamer. Leg badmatten, handdoeken, net als alles op het badkamermeubel tijdelijk op een andere plek. Je hebt zo de ruimte om rustig te beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Begin met het weghalen van kalk met een anti-kalk schoonmaakmiddel. Spray het op alle plekken waar kalk kan optreden, bijvoorbeeld badkamertegels, douchekop- en slang, kranen en de wc-pot. Laat het vervolgens ongeveer 30 minuten intrekken en spoel het af met voldoende water en een doek. Daarna is het tijd om alle oppervlakten, zoals het badkamermeubel af te nemen met allesreiniger. Dweil tot slot de vloer en je bent helemaal klaar met de voorjaarsschoonmaak van de badkamer.

Stap 5: keuken schoonmaken

Door de grote hoeveelheid werk ben je misschien niet altijd geneigd de volledige keuken leeg te maken wanneer je hem schoonmaakt. Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak is dit natuurlijk wel de bedoeling. Begin met het leegmaken van de keuken, om hem vervolgens goed te ontvetten met een keukenreiniger. Denk voor je begint met inruimen eens goed na over welke dingen je echt in de keuken wil hebben. Hoe minder items, hoe beter je de keuken schoon kunt houden. Bovendien kun je reorganiseren en weer goed nadenken over handige plekken. Reinig tot slot alle apparatuur in de keuken:

 • Magnetron: vul een bak met ongeveer 1 liter water en voeg een paar schijfjes cirtoen toe. Door deze vijf minuten in de magnetron te zetten op de hoogste stand reinigt het stoom de magnetron. Veeg daarna eenvoudig het overgebleven vuil weg.
 • Oven: maak een ‘dik papje’ van baking soda en water door van beide ongeveer 2 eetlepels te mengen. Deze combinatie smeer je aan de binnenkant van de oven, waarbij je de hitte-elementen niet meeneemt. Na ongeveer 30 minuten intrekken kun je de oven schoonmaken met een doek en een schuursponsje.
 • Koelkast en vriezer: maak beide helemaal leeg en controleer tevens of alles nog binnen de houdbaarheidsdatum valt. Bewaar eventueel bederflijke producten gekoeld tijdens de voorjaarsschoonmaak. Nu is het tijd om ze volledig te ontdooien. Daarna kun je de binnenkant van de koelkast en vriezer het beste schoonmaken met een mengsel van half azijn, half warm water. Het verwijdert zowel geuren als bacteriën in huis, waarna het witgoed weer volledig klaar is voor een nieuw jaar.
 • Waterkoker: begin met het schoonmaken van de buitenkant met een doekje en een beetje afwasmiddel. Vervolgens kun je wat azijn met ongeveer 1 liter water in de waterkoker doen. Deze laat je vervolgens koken, om het vervolgens 30 minuten te laten intrekken. Giet het mengsel eruit en schrob met een afwasborstel alle kalk uit de waterkoker. Even spoelen en je ook de waterkoker is schoongemaakt.
 • Koffiemachine: zorg dat je vooraf zorgt voor een ontkalker die past bij jouw type koffieapparaat. Ontkalk de machine en maak vervolgens alle losse onderdelen nog even goed schoon. Doorspoelen en daarna is de machine weer klaar. Jammer, we moeten nog één laatste stap, anders had je nu een kop koffie kunnen nemen.

Stap 6: ramen zemen

Nadat je de hele binnenkant van het huis hebt gehad is het tijd om ook weer goed naar buiten te kunnen kijken. Zweem de ramen zowel binnen als buiten met een sopje. Dat maakt de grote voorjaarsschoonmaak helemaal af.

Tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Voor sommigen is de grote voorjaarsschoonmaak rustgevend, omdat het hele huis er weer spik en span bij staat. Een omgeruimd huis betekent vaak ook een opgeruimd hoofd. Bovendien is leven in een schoon huis veel gezonder. Om de grote voorjaarsschoonmaak eenvoudiger te maken vind je hieronder nog vier tips.

Tip 1: volg het stappenplan

Volg het bovenstaande stappenplan voor structuur tijdens de voorjaarsschoonmaak. Je hebt op die manier bovendien opties om het over meerdere dagen te verdelen, zodat je bijvoorbeeld een stap per dag kunt doen.

Tip 2: muziek

Zet een lekker muziekje aan. Op die manier gaat de tijd sneller. Bovendien zorgt het ritme van de muziek ervoor dat je automatisch in dit tempo schoonmaakt.

Tip 3: beloon jezelf

Je bent goed bezig. Daarom mag je jezelf ook best belonen. Kijk een serie of investeer na het opruimen en schoonmaken ook in nieuwe woonaccessoires. Liever eerst inspiratie opdoen, dat kan met onze wooninspiratie blog. Op die manier verandert je huis ook weer een beetje qua uitstraling.

Tip 4: samen

Zorg dat je partner of huisgenoten helpen. Je bent dan immers sneller klaar omdat je het werk kunt verdelen. Bovendien kun je samen pauze nemen en heb je allebei een voldaan gevoel wanneer het huis weer spik en span is.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]