Hoe kies je de juiste dakbedekking?

De meeste dakbedekking heeft tegenwoordig een ontzettend lange levensduur. Zo gaat bedekking voor een plat dak vaak makkelijk twintig jaar mee, terwijl dakbedekking voor een hellend dak nog langer meegaat. Ligt de bedekking al behoorlijk lang op het dak? Dan kan het verstandig zijn deze te vervangen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt tegenwoordig namelijk ontzettend veel keuze op het gebied van dakbedekking. Uiteraard wil je de juiste keuze maken. Wat dat betreft zit je hier goed. In deze tekst helpen wij jou namelijk bij het kiezen van de juiste dakbedekking.

Hoe kies je de juist dakbedekking?

Om wat voor een soort dak gaat het?

Wanneer je op zoek bent naar dakbedekking, ontdek je al snel genoeg dat je behoorlijk wat te kiezen hebt. Door dit grote aanbod wordt het er niet makkelijker op om de knoop door te hakken. Daarom is het zaak om te filteren in het aanbod. Een eerste filter die je toe kunt passen, is het soort dak. Je gebruikt immers andere dakbedekking voor een plat dak dan voor een hellend dak. Door te filteren op het soort dak, valt er direct al een groot deel van het aanbod af. Er blijft nog genoeg over, maar je hebt een eerste schifting gemaakt.

Weet wat er mogelijk is voor ieder daktype

Om de juiste dakbedekking te kiezen, moet je eerst weten wat er allemaal mogelijk is. Indien je weet wat er mogelijk is, kun je beginnen met wegstrepen. Je hebt namelijk ongetwijfeld al voor ogen hoe jouw dak er straks uit moet komen te zien. Om jou een beetje op weg te helpen, lichten we hieronder  de verschillende soorten dakbedekking per daktype uit.

Dakbedekking voor een plat dak

Te beginnen met de dakbedekking voor een plat dak. Voor dit daktype kun je onder meer kiezen uit pvc en bitumen. Hier heb je vast en zeker weleens van gehoord. Deze dakbedekking wordt namelijk al sinds jaar en dag gebruikt om een plat dak mee te bedekken. Je kunt ook voor EPDM kiezen. Dit geniet de laatste jaren veelvuldig de voorkeur. Deze dakbedekking is elastisch, waardoor het goed bestand is tegen grote temperatuurverschillen. Hierdoor heb je er langer plezier van.

We zien echter ook steeds vaker dat mensen voor een groendak kiezen, zeker in stedelijk gebied. Bij een groendak wordt een plat dak voorzien van bloemen en planten. Dit helpt tegen wateroverlast. Wil je jouw platte dak ook omtoveren tot groendak? Dan moet je wel zorgen voor een geschikte ondergrond. Als ondergrond voor een groendak wordt vaak EPDM gebruikt. 

Dakbedekking voor een hellend dak

Wanneer je aan dakbedekking voor een schuin of hellend dak denkt, denk je ongetwijfeld direct aan dakpannen. Een groot deel van de hellende daken in ons land is namelijk voorzien van deze dakbedekking. Wil je dakpannen op jouw dak? Dan moet je weten dat je drie opties hebt: kleidakpannen, betonnen dakpannen en leien dakpannen. Dakpannen van klei hebben de langste levensduur, waardoor deze dakbedekking het vaakst gekozen wordt om een hellend dak mee te bedekken.

Naast dakpannen kun je een hellend dak echter ook nog met andere materialen bedekken. Zo wordt er bijvoorbeeld regelmatig riet gebruikt als bedekking van een hellend dak. Je kunt echter ook metaal gebruiken om een hellend dak te bedekken. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld steeds vaker zink, aluminium en koper gebruikt als dakbedekking voor een hellend dak.

Hoe zit het met de levensduur?

Nu je weet wat er mogelijk is op het gebied van dakbedekking voor platte en hellende daken, wordt het tijd om te kiezen. Kies echter nooit voordat je weet wat de levensduur van dakbedekking is. Het vervangen van dakbedekking is namelijk een duur grapje, waardoor je hier niet te vaak last van wilt hebben. Kies daarom voor dakbedekking met een lange levensduur. Indien het om een plat dak gaat, raden wij je aan voor een groendak of EPDM te kiezen. Gaat het om een hellend dak? Kies dan voor dakpannen van klei. Deze dakbedekking heeft namelijk de langste levensduur en past daarnaast ongetwijfeld ook goed bij de stijl van jouw woning.

De dakbedekking aanbrengen

Weet je inmiddels welke dakbedekking het gaat worden? Dan heb je het mogelijk al gekocht. Misschien is het zelfs al geleverd. Wanneer je de dakbedekking reeds in huis hebt, wil je deze zo snel mogelijk aanbrengen. Dit is echter een lastige klus. Dakbedekking moet immers zeer secuur geplaatst worden. Wanneer je dit niet doet, kan er namelijk een lekkage ontstaan. Daarom raden wij je aan de dakbedekking door een professionele dakdekker aan te laten brengen. Heb je nog een dakdekker nodig? Zorg dan dat je zeker weet dat het een professional betreft. Er zijn tegenwoordig helaas veel louche dakdekkers actief. Door voor een professionele dakdekker te kiezen, weet je zeker dat jouw dakbedekking juist wordt aangebracht.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]