Hoe leg je een klassieke tuin aan?

Een klassieke tuin wordt vaak als saai en ouderwets bestempeld. Volgens sommigen zou het alleen passen bij een ouderwetse panden. Dit terwijl je een klassieke tuin ook perfect bij een modern huis in een moderne straat kan passen. Het is namelijk niet voor niets dat allerlei tuinen vandaag de dag ontzettend veel aspecten van een klassieke tuin bevatten. De meeste romantische tuinen zijn bijvoorbeeld bijna volledig gebaseerd op een klassieke tuin. Daarnaast kan je bij een klassieke tuin ook moderne tintjes verwerken, waardoor het een moderne tuin in de stijl van een klassieke tuin wordt. Het is dus onterecht om een klassieke direct als saai en ouderwets te bestempelen. Er zijn namelijk juist ontzettend veel mogelijkheden met een klassieke tuin!

Hoe leg je een klassieke tuin aan?

Maar hoe leg je eigenlijk een klassieke tuin aan? Wat voor soort bestrating komt eraan te pas, welke planten/bomen/hagen heb je nodig om aan een klassieke tuin te voldoen? En wat voor details moeten er verder nog aan toegevoegd worden? In dit artikel geeft een hovenier in Hilversum een aantal tips hoe jij een klassieke tuin zelf aan kan leggen en over welke eisen je tuin moet voldoen. 

Maak een ontwerp

Je kan voor een klassieke tuin niet even de schoffel pakken en uit je hoofd een klassieke tuin aanleggen. Allereerst is het daarom belangrijk dat je een ontwerp maakt van hoe je tuin eruit moet komen te zien. Een aantal punten die belangrijk zijn om terug te zien zijn:

  • Er moet symmetrie in zitten
  • De tuin moet rust uitstralen
  • Er moet romantiek in terug te vinden zijn
  • Het moet over een strakke vormgeving beschikken

Dit zijn een aantal punten die je dus toe moet passen bij het maken van een ontwerp. Zorg allereerst dat je de tuin opmeet, zodat je op kan delen in vlakken. Als je eenmaal vlakken hebt kan je gemakkelijk zien op welke punten je de tuin symmetrisch kan laten lopen.

Zorg er ook voor dat je niet te veel in je tuin wilt. Als je te veel planten, beelden of bomen in je tuin toepast zorg je ervoor dat het er chaotisch uit komt te zien waardoor je de rust in je tuin volledig kwijt bent. 

Hoewel er verschillende manieren zijn om romantiek in je tuin voort te brengen, is een goede manier door een middelpunt in de tuin te maken. Dit middelpunt kan bijvoorbeeld een bankje omringd door rozen zijn, en ouderwets beeld of een fontein geplaatst in het middelpunt van de tuin.

Een strakke vormgeving kan je vervolgens creëren door hagen langs je pad te plaatsen.

Beplanting voor een klassieke tuin

Het belangrijkste dat je terug moet komen in je klassieke tuin is romantiek. Je moet je beplanting dan ook afstemmen op basis van wat jij romantisch acht. Een klassiek voorbeeld hiervan zijn hagen. Je kan hagen in verschillende vormen snoeien; bollen, bogen, driehoeken of rechte hagen. Je kan bijvoorbeeld kleine rechte hagen symmetrisch langs je pad laten lopen, of een haag als poort nemen om je tuin binnen te komen. Laat je creativiteit hierin vrij! Vervolgens moet je zorgen voor kleur in je tuin. Het meest voorkomende voorbeeld om een romantische tint aan je tuin te geven zijn natuurlijk rozen. Maar ook hortensia’s, lelies of lavendel zijn mooie, romantische planten om te gebruiken. 

Als is een klein gazon ook een prima oplossing om het romantisch te maken. Aan de zijkant van het gazon een klein, romantisch knus bankje maakt het helemaal af!

Bestrating voor een klassieke tuin

Een ander belangrijk tuin binnen elke tuin; de bestrating. Het is belangrijk dat de bestrating een ouderwetse, rustige uitstraling heeft. Allereerst is het belangrijk dat je gebruik maakt van rustige stenen. Dit betekent dat ze klein zijn, en de kleuren grijs of lichtbruin bevatten. Kleine aardetinten stenen doen het altijd goed in een klassieke tuin! Als je een extra dimensie aan je bestrating wilt geven, is het altijd leuk om ze patronen te leggen. Een rustig en klassiek patroon dat vroeger bijvoorbeeld al gebruikt werd is het molenwiekverband. Hierbij leg je 4 stenen tegen elkaar met in het midden een kleine steen.

Mocht je nou wel een klassieke tuin willen, maar wil je deze niet zelf aanleggen? Of heb je geen inspiratie om je tuin aan te leggen? Laat je tuin dan aanleggen door Boumanshoveniers. Zij kunnen je vrijblijvend advies geven hoe je een klassieke tuin aan kan leggen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]