Een hoekbank samenstellen: zo pak je dat aan

Niets is zo lekker dan na een lange werkdag even bij te komen door op de hoekbank te ploffen. In veel huishoudens is een hoekbank te vinden, maar het vinden van de juiste hoekbank is vaak nog een pittige klus. De bank moet een passende uitstraling en voldoende zitcomfort hebben. Je wordt overspoeld met een groot aanbod hoekbanken en dat kan voor keuzestress zorgen. Hieronder staan een aantal tips zodat jij de hoekbank kunt vinden die het beste bij je past!

Hoekbank samenstellen

Tip 1: Bepaal het formaat

Een van de belangrijkste dingen die je voorafgaand aan het kopen van een hoekbank moet weten, is hoeveel ruimte je hebt. Je wil natuurlijk wel dat die leuke bank die je op het oog hebt ook daadwerkelijk past. Daarom is het handig om de ruimte die je hebt te meten. Op deze manier kun je makkelijk en snel zien of een bank wel of niet past. Als je alsnog twijfelt of de grootte van de bank praktisch is, kun je bijvoorbeeld tape of papier gebruiken om de afmetingen op de grond aan te geven. Zo kun je controleren of jouw favoriete hoekbank goed past of toch te groot is.

Tip 2: Doe inspiratie op in een showroom

Een showroom geeft een duidelijk beeld van hoe een bank gemixt en gematched kan worden met andere meubels. Bekijk vooral de kamers die in gelijke stijl als jouw eigen woning zijn ingericht. Op deze manier kun je er makkelijk achter komen welk model, welke kleur of welk materiaal goed bij de rest van je inrichting past. Een pluspunt van de showroom is dat je kan zitten op de bank. Je kunt banken nu ook op gebied van comfort vergelijken en bepalen wat jij het lekkerst vindt.

Tip 3: Bedenk welke uitstraling de bank moet hebben

Een hoekbank op dunne hoge poten heeft een strakke uitstraling. Een bank met dikke kussens zonder poter is juist heel knus en huiselijk. Daarentegen kun je ook een leren bank met een stoer uiterlijk kiezen. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar kijk eerst naar je interieur. Wat is je woonstijl? Als je dat weet kun je gaan kijken welke hoekbank daar het beste op aansluit. Ook moet je rekening houden met de plaats waar de hoekbank komt te staan. Als de bank in het midden van de ruimte terechtkomt, kun je ervoor kiezen om een hoekbank met een lage achterkant te nemen. Zo blijft de ruimte open. Als je de bank tegen de muur aan wil zetten, kun je juist voor een hoge achterkant kiezen. Dat kan ook als de ruimte een hoog plafond heeft. Ga voor jezelf na hoe je de ruimte die je hebt wil benutten.

Tip 4: Zoek het juiste materiaal uit

Er worden tegenwoordig veel verschillende materialen gebruikt om een bank te maken. Zo kun je denken aan stof, leer, microvezel of velvet. De materialen geven verschillende uitstralingen, maar je ziet ook verschil tijdens bijvoorbeeld het schoonmaken. Heb je kleine kinderen in huis? Of een huisdier dat veel haren en troep achterlaat? Dan is het handig om hier rekening mee te houden. Kies dan een bank van makkelijk schoon te houden materiaal. Of overweeg hoezen aan te schaffen die je makkelijk in de wasmachine kunt doen. Als je niet verwacht dat de bank vies zal worden, kun je voor een bank van verfijnder materiaal kiezen.

Tip 5: Kies een kleur of patroon

De verschillende materialen brengen ook verschillende kleuren met zich mee. Je kunt een neutrale kleur kiezen, zoals zwart, wit of taupe. Echter kun je ook voor een felle kleur zoals rood of geel kiezen. Vooral als je de bank langere tijd wil behouden en bereid bent om een grote investering te maken, is het verstandig om een hoekbank met een neutrale kleur te kopen. Mocht je van te voren al weten dat je vrij snel een nieuwe hoekbank zal halen, kun je wat meer risico nemen wat betreft de kleur of het patroon.

Tip 6: Maak de bank op met leuke extra’s

Vergeet niet dat een hoekbank uit veel meer bestaat dan de hoekbank. Je kunt er zelf een aantal dingen aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan kussens. Kussens kunnen ervoor zorgen dat de bank een zachtere of meer huiselijke aura krijgt. Je kunt ook verschillende kussens aanschaffen en regelmatig wisselen, zo breng je makkelijk en snel veranderingen aan in je interieur zonder daar grote investeringen voor te doen. Hetzelfde geldt voor dekens of kleedjes. Deze zorgen vaak ook voor een knussere uitstraling, vooral in de winter. Je kunt je hoekbank dus continu aanpassen naar jouw wensen en interieur.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]