Hoekbank samenstellen: hoe pak je dat aan?

Heb jij besloten dat het een hoekbank moet worden in jouw woonkamer? In dat geval zit je in dit artikel goed, letterlijk, want je leest er alles over zitcomfort en de keuzes waarmee jij de ideale hoekbank kunt samenstellen. We bekijken samen de verschillende valkuilen, de maten, kleuren, stoffen en soorten vulling voor de hoekbank. Door op die manier stap voor stap, tijdens het lezen de keuzes te maken heb jij aan het einde jouw hoekbank samengesteld. Een goed startpunt om aan de slag te gaan, online of in de woonwinkel op zoek naar een hoekbank die matcht met de door jou bedachte samenstelling.

Hoekbank samenstellen: hoe pak je dat aan?

De basis: klachten over zitcomfort

In de eerste drie maanden zit vrijwel ieder bankstel fijn. De hoekbank is nieuw en vertoont nog niet zijn uiteindelijke zitcomfort. Om goede keuzes te maken bespreken we hier kort de valkuilen, waarbij de meest genoemde valkuilen een te hoge, te lage, te diepe, te zachte of juist te harde bank is. Ook een bank met losse kussens, die door gebruik verschuiven wordt door velen als vervelend ervaren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om jezelf goed in te lezen en jezelf te laten informeren in de woonwinkel.

De belangrijkste oorzaak van deze klachten over het zitcomfort komen doordat de bank onvoldoende aansluit bij de lichaamsbouw van jou en je partner. Kortom, de hoekbank is ergonomisch niet verantwoord. De basistip hiervoor is dat je ook normaal comfortabel op de bank kunt zitten, bijvoorbeeld in een actieve houding waarbij je een boek leest. Een bank met enkel lounge mogelijkheden zorgt vaak voor deze problemen.

Hoekbank samenstellen: kiezen in 3 stappen

Je hebt nu meer geleerd over de grootste valkuilen bij het kopen van een hoekbank. Het is nu tijd om daadwerkelijk te gaan kiezen. Dat doen we in 3 eenvoudige stappen.

Stap 1: Kies een model

Een eerste belangrijke keuze voor een hoekbank is het model. De modellen verschillen qua uiterlijk, met name in de stijl van de bank. Om een hoekbank te vinden die goed matcht met jouw interieur is een bank in dezelfde stijl natuurlijk cruciaal. Er zijn hoekbanken in de landelijke stijl, met sierlijke elementen en de meer moderne banken. Die laatste zijn vaak strakker afgewerkt en hebben minder details. Om uiteindelijk tot een keuze te komen is het goed om jezelf te oriënteren en de verschillende modellen en stijlen te bekijken. Zo weet je vooraf snel en eenvoudig wat je mooi vindt aan een bankstel.

Aan welke kant komt de hoek?

Bij een hoekbank is er nog een ander belangrijk element in het model: de hoek. In de meeste woonkamers kan de hoek namelijk maar aan één kant worden geplaatst. De stelregel is hierbij dat een compacte, knusse zithoek kan worden gecreëerd door de hoek aan de buitenkant te plaatsen. Door de hoek aan de binnenkant te plaatsen zorg je juist voor een groot en ruimtelijk gevoel in de woonkamer. Met de binnenkant bedoelen we dan de kant van bijvoorbeeld een raam of muur, dus dat de hoek niet vrij in de ruimte staat.

Goed om te weten: de hoek wordt bepaald vanuit jezelf, die naar de bank kijkt. Sta je voor de bank en zie je links de hoek, dan geldt dit als een hoekbank met hoek links. Hetzelfde natuurlijk voor de rechterkant.

Stap 2: Bepaal de maat

Natuurlijk kun je een hoekbank vaak ook samenstellen in exact de juiste maat. Dat is fijn, want zo zorg je ervoor dat de hoekbank precies goed matcht met jouw interieur. Meet daarom, voordat je naar de woonwinkel, bijvoorbeeld Seats and Sofas, gaat, de ruimte op en bepaal welke maten de hoekbank mag hebben. Een handige tip is om kranten op de grond te leggen. Je legt met deze kranten de potentiële maat van de bank uit. Zo kun je een inschatting maken of de nieuwe bank qua maten voldoet aan jouw wensen, of toch te groot is. Onze tip: neem hier even uitgebreid de tijd voor, want de maat kan later niet meer gewijzigd worden.

De verschillende maten van een bankstel:

  • Breedte van het bankstel
  • Zitdiepte van het bankstel
  • Zithoogte van het bankstel
  • Totale diepte van het bankstel
  • Recht- of hoekbank
  • Met of geen longchair gedeelte 

Stap 3: Kies de stoffering

Na het bepalen van het model en de maat is de stoffering ook een belangrijke sfeerbepaler. Elke stof heeft namelijk zijn eigen kenmerken, die het uiterlijk, maar ook de levensduur van de bank bepalen. Het is hierbij, ongeacht de kleurkeuze goed om te weten dat een lederen bank of bank van kunstleer vaak een langere levensduur heeft dan een stoffen bank. Vraag bij de aanschaf van een bankstel gerust naar de Martindale waardes van de stoffen. Deze waarde bepaalt het aantal contactmomenten voor de stof begint te slijten. Je kunt hierbij als stelregel een minimum van 30.000 Martindale nemen. Heb je bijvoorbeeld huisdieren, kies dan een slijtvaste stof met een hogere waarde, bijvoorbeeld 60.000 Martindale.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]