Houd jouw huis warm met de juiste (isolerende) raamdecoratie!

Je interieur decoreren en tegelijkertijd ook nog eens zorgen voor een betere, isolerende werking? Het kan perfect worden gerealiseerd door gebruik te maken van isolerende raamdecoratie. In het merendeel van de woningen is het tegenwoordig nog altijd zo dat er heel wat warmte verloren gaat via de ramen tijdens de wintermaanden. Tijdens de zomermaanden loopt de temperatuur in huis dan weer ongewild (zeer) hoog op. Veel mensen denken dat er grote investeringen zijn vereist om hier een einde aan te maken, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Isolerende raamdecoratie voorzien kan bijvoorbeeld in de praktijk reeds een meer dan behoorlijk verschil uitmaken. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden die er op dit vlak op de markt zijn terug te vinden? We stellen ze graag aan je voor!

Houd jouw huis warm met de juiste (isolerende) raamdecoratie!

1. Isolerende gordijnen

Gordijnen blijven ook vandaag de dag een razend populaire vorm van raamdecoratie. Door gebruik te maken van isolerende gordijnen kan je in één klap rekenen op heel wat interessante voordelen. Isolerende gordijnen zijn in de praktijk vooral gordijnen die beschikken over een dikkere stof. Deze gordijnen kunnen niet alleen een visuele meerwaarde betekenen voor de ruimte in kwestie, daarnaast hebben ze zowel een thermische- als geluidswerende functie. Ben jij vooral iemand die fan is van een gordijn welke beschikt over een lichtdoorlatende gordijnstof? In dat geval is het veelal altijd mogelijk om deze te laten voeren met een isolerende stof. Deze manier van werken kan er in de praktijk eigenlijk voor zorgen dat alle gordijnen omgetoverd kunnen worden tot isolerende gordijnen.

2. Isolerende plisségordijnen

Isolerende plisségordijnen zijn voorzien van een zonreflectie. Dit zorgt er voor dat ze het zonlicht dat naar binnen in de woning valt voor een bepaald percentage kunnen blokkeren. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de temperatuur in de zomermaanden niet ongewild hoog oploopt in huis. Elke plisséstof beschikt in de praktijk evenwel over een verschillende isolatiewaarde. Deze kan uiteenlopend zijn van 20 tot wel 70 procent. In ieder geval, wanneer je op zoek bent naar isolerende raamdecoratie zijn ook isolerende plisségordijnen altijd het overwegen meer dan waard.

3. Isolerende rolgordijnen

Net zoals bij isolerende gordijnen geldt ook voor isolerende rolgordijnen dat het de stof is waaruit de rolgordijnen zijn gemaakt die bepalend is voor de isolatiewaarde. Transparante rolgordijnen beschikken uiteraard over een vrij dunne stof waar je in principe moeiteloos doorheen kunt kijken. Transparante rolgordijnen beschikken dan ook doorgaans over een slechte(re) isolerende werking. Lichtdoorlatende rolgordijnen hebben een wat dichtere stof waardoor hun isolatiewaarde iets beter is. De beste isolerende gordijnen zijn echter de verduisterende exemplaren. Deze hebben niet alleen een dikkere stof, maar beschikken ook nog eens over een speciale coating.

4. Isolerende raamfolie

Beschikken de ramen in je woning nog over enkele of dubbele beglazing? In dat geval kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een isolerende raamfolie. Er wordt in de praktijk een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten isolerende raamfolie, namelijk:

  • Kozijnfolie welke voor het raam wordt gespannen en op de kozijnen wordt vastgeplakt;
  • Glasfolie welke op het raam zelf wordt aangebracht;

Isolerende raamfolie valt te herkennen aan een warmtedoorlating welke lager uitvalt dan 3,8 W/m2K op enkele beglazing en een zontoetreding welke 0,5 of meer is. Gebruikmaken van isolerende raamfolie is niet mogelijk bij HR of HR++ glas omdat deze uit zichzelf reeds is voorzien van een warmtereflecterende laag.

5. Isolerende jaloezieën

In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is het wel degelijk zo dat ook jaloezieën over een uitstekend isolerend karakter kunnen beschikken. Veel is op dit vlak echter afhankelijk van het soort materiaal waaruit de jaloezieën zijn vervaardigd. Wil je er zeker van kunnen zijn dat je de best mogelijke isolerende jaloezieën op de markt aankoopt? In dat geval is het de moeite waard om te kijken in de richting van houten jaloezieën. Deze jaloezieën ogen niet alleen warm en sfeervol, daarnaast beschikken ze van nature ook reeds over een degelijke isolerende werking. Sterker nog, van alle verschillende vormen van raamdecoratie beschikken houten jaloezieën over de beste isolerende werking.

6. Isolerende vouwgordijnen

Tot slot mogen ook isolerende vouwgordijnen niet in dit lijstje ontbreken. Deze vouwgordijnen kunnen het hele jaar door zorgen voor een aangename temperatuur in huis. In de zomer zorgen ze mede dankzij hun zonwerende functie voor een koel interieur terwijl ze tijdens de wintermaanden de warmte zo optimaal mogelijk binnen trachten te houden. Kies je uiteindelijk voor isolerende vouwgordijnen die beschikken over een licht transparante stof? In dat geval is het mogelijk om de gordijnen ook tijdens de dag naar beneden te laten. Hoe dan ook, ook isolerende vouwgordijnen zijn in ieder geval altijd het overwegen meer dan waard.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]